Jazz/World

Méz, csili és tükrök

2010.11.05. 16:11
Ajánlom
Fábián Juli hangulatváltásokkal, Szakcsi Lakatos Béla klímaváltozással vonja magára a Müpa közönségének figyelmét.

A hazai jazzélet fiatal felfedezettje és nemzetközi szinten vezető sztárjai osztoznak a Fesztivál Színház pódiumán novemberben és decemberben. A fiatal énekesnő, Fábián Juli 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén. Zenekara, a Jazz Riff 2008 nyarán alakult, lemezbemutatójára november 8-án kerül sor.

A zenei értelmező szótárak szerint a riff rövid, markánsan ritmizált dallamfrázis, dallamos ritmusmotívum. Egyes források szerint az angol „rhythmic figure" rövidítéséből alakult ki. A Jazz Riff repertoárját - választott nevéhez híven - dallamos témák, feszes groove-ok, innovatív ritmusszekció, lírai hangvétel egyaránt jellemzik. Emellett vezetőjének, Fábián Julinak karakteres énekhangja az, amely megteremti a Jazz Riff zenéjének egyedi atmoszféráját. A zenekar tagjai olyan sokoldalú zenészek, akik eddigi pályájuk során számos műfajban megfordultak és bizonyították széleskörű tudásukat. A Jazz Riff hangzásvilágával kiszélesíti a jazz műfajának kereteit - a zenekar neve erre is utal, bár a riff kifejezést gyakrabban használják a popzenében, mint a jazzben.

Az együttes vezetője és énekesnője, Fábián Juli egyben a repertoár nagy részének szerzője és szövegírója is. A kísérletező kedvű, lendületes, szőke, kék szemű, de fekete hangú énekesnő a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszakának elvégzése után rögtön az itthoni kurrens formációk vokalistája és szólistája lett, így közreműködött az Erik Sumo Bandben, a Barabás Lőrinc Eklektricben, a Gyárfás Trióban, a Budapest Jazz Orchestrában, a Freestyle Chamber Orchestrában, a Nagy János Trióban, a Regős Trióban, sőt közös programot készített a fiatal debreceni ütőhangszeresekből álló Talamba együttessel is. Zenei nyitottságát mutatja még, hogy DJ-kel és más zenészekkel jamekben és improvizációs esteken vesz részt a mai napig változatlan lelkesedéssel. 2007-ben és 2008-ban a Montreux Jazz Voice Competition döntőse volt, valamint a Kodolányi János Főiskola jazzénektanára.

Fábián Juli rendszeresen dolgozik közösen a Jazz Riff másik oszlopos tagjával, Sárik Péterrel, aki a fiatal magyar zongoristák közül emelkedett ki az utóbbi néhány év során. A sokoldalú és nemzetközi szinten is keresett zenész-zeneszerző a Jazzpression zenekarral 2004-ben elnyerte az Emerton-díjat mint „Az év jazz együttese". Többek között Gerendás Péter, Berki Tamás, a Cotton Club Singers hívta eddig produkciójába. 2007-ben megalapította és azóta vezeti saját trióját, és szerzeményei többször bejutottak az International Songwriting Competition döntőjébe, 2009-ben pedig a Jazz és a Közönségdíj kategóriában egyaránt harmadik helyezést ért el. 2008-ban a Jazzy Rádió dalversenyén a „Legjobb szólista" különdíjat szerezte meg. Szaxofonos szólistaként Csejtey Ákos közreműködik, akit Pege Aladár foglalkoztatott először komolyan, de utána nem kisebb figuráknak játszhatott, mint Dave Liedman, Peter Erskine, Bob Mintzer, George Duke vagy Johnny Griffin. A Jazz Riff ritmusszekciójának tagjai a misztikus művésznevű FODO ütőhangszereken, illetve Papesch Péter basszusgitáron. Fábián Juli és zenekara legújabb lemezüket, a Honey & Chili névre hallgató összeállítást mutatják be.

December 13-án Szakcsi Lakatos Béla új zenekarának, a Climate Change-nek bemutatóját tartja, a zenekar tagjaiból igazi magyar jazz-álomfelállás van születőben: ismét új zenei utakon, új muzsikustársakkal teszi meg pályája következő nagy lépését. A Climate Change név találó, magasról lecsapott labda, amely a képzettársítások egész tárházát kínálja. Az alapötlet a Weather Report nevéből jött - mondta el Szakcsi, amikor telefonon felhívtam és a koncertről érdeklődtem. Persze amint rálelt a névre, az rögtön kinyílt és beágyazta az egész vadonatúj produkciót egy mai, sokrétegű, kelet-európai közegbe, s megelőlegezte a zene eleven, életteli jellegét.

Szakcsi művészi vállalkozása jegyében minden eddigi kísérleténél komolyabban megvizsgálja azt, hogyan lehet mai magyar improvizatív zeneművészként és zeneszerzőként megragadni és továbbvinni az előző század magyar zenei örökségét: elsősorban Bartóknak, Kodálynak, Kurtágnak és rajtuk keresztül a kárpát-medencei hangszeres népzenének a hagyatékát. Ehhez teljesen új szerzeményeket komponált és teljesen új zenekart állított össze, de ezúttal nem fiatal tehetségek, hanem a műfaj legnagyobb hazai képviselőinek közreműködésével. Dresch Mihályról, Szandai Mátyásról és Balázs Elemérről határozottan beszél Szakcsi: „Ők a legmegfelelőbb zenészek ehhez a produkcióhoz. Ez a zene a modernség és a folklór találkozása. Nem tudom ezt másokkal elképzelni."

A felkészülés során mintegy húsz népdalt - Bartók gyűjtésének darabjait - vizsgálta meg alaposan, és ezek alapján válogatta össze a műsor nyersanyagát. Két feldolgozás szerepel a programban, amelyeknél fontos szempont volt, hogy Dresch ezeket furulyán tolmácsolja. A műhelytitkok közül még egy érdekesség kiderült: Bartók operájának, A Kékszakállú herceg várának egy témája is felcsendül - természetesen a kvartett sajátos kamara-parafrázisában.

Az este a Tükrök címet viseli: az egyes témák egymásba fonódva szólalnak meg, és ez a megoldás teret enged a szélesebb kommunikációnak, amikor nemcsak a zenészek, de az egyes témák is szabadabban képesek egymásra hatni, reflektálni, mindez pedig olyan sajátos tér- és időélményt okozhat, mint amit egy vidámparki tükörlabirintusban tapasztal az ember. Szakcsi Climate Change zenekarának december 8-ai koncertjét a tervek szerint országos és regionális bemutatók sora követi majd.

November 8. 19:30 - Müpa, Fesztivál Színház, Hétfő esti jazz
Fábián Juli Jazz Riff
Km.: Fábián Juli (ének), Csejtey Ákos (szaxofon), Sárik Péter (zongora, billentyűs hangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), FODO (dob, ütőhangszerek)

December 13. 19:30 - Müpa, Fesztivál Színház
Szakcsi Climate Change: Tükrök
Km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Dresch Mihály (szaxofon), Szandai Mátyás (bőgő), Balázs Elemér (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.