Jazz/World

Mezzeloék a Hálóban

2011.02.03. 12:53
Ajánlom
A budapesti illetőségű amerikai szaxis, Brandon Mezzelo mutatkozik be a Háló következő jazzestjén.

A középnyugatról idetelepült Brandon Mezzelo nem az első amerikai jazz előadóművész, aki komoly szándékkal jött Budapestre a rendszerváltás óta. Az énekesnő Carol Cass például emlékezetes koncerteket szervezett, leginkább Archie Shepp felléptetésével.

Mezzelo viszont úgy találja, hogy a magyar főváros jazzélete elég izgalmas ahhoz, hogy szaxonosként itt fejtse ki előadóművészi tevékenységét, több zenekarban is játszik, és nagyon jól beilleszkedett a pesti éjszakai jazzéletbe. Esetében nem arról van szó, hogy amerikai karrierje zátonyra futott, és erőt gyűjteni jött ide, hanem annyit akar itt játszani, amennyit bír, és szívesen tanul magyar kollégáitól, mert nagyon jó véleménye van róluk. A magyarok pedig csak örülhetnek, mert a játékában azonnal érezhető a blues-alapú, igazi mainstream jazzes lüktetés, amit szoktak szvingnek, vagy szingelésnek is hívni, és ami hamar elárulja, hogy mély gyökerek táplálták Mezzelo játékának szárba szökkenését.

Fő zenekarában, a Brandon Mezzelo Groupban a mostanság egyik legkeresettebb muzsikus, Premecz Mátyás hammondozik, nyilvánvaló a felfogásuk közt fennálló zenei rokonság. Játszik ezen kívül a Kalmár Quartetben, a Bass Locóban, az Endorphin Drops-ban, duózik Oláh Dezsővel, és triót is működtet.

Mezzelo, az Illinois állambeli Peoriában született. Blues és jazzegyüttesekben 16 éves kora óta szerepel, Chicagóban még a híres Buddy Miles mellett is felléphetett. 1992-ben hivatásos katonazenész lett. Régóta billentyűkön is játszik és zenét is szerez, hangszereléseket is készít. Nyolc éven keresztül első tenorszaxofonos volt az amerikai hadsereg Németországban állomásozó egységeinél Würzburgban, Bambergben illetve Wiesbadenben. Szabad idejében az acid jazz stílusú Superfro elnevezésű zenekarban szerepelt, amelynek másik fő szólistája Keith Moyer trombitás volt. Mivel táncos helyeken is felléphettek, mind a mai napig kapnak meghívásokat.

Mezzelo 2000-ben visszatért az USÁ-ba, és a Missouri State University zenekarának lett ugyancsak első tenorosa. Öt évvel később költözött St. Louis-ba, ahol helyi zenei kiválóságokkal lépett fel, mint például Charlie Glynn, Kim Massie, Anita Rosemond, Ron Carr, és hallható a híres gitáros, Billy Barnett legutolsó lemezén is. 2007-ben a Floyd Taylor vezette R&B zenekarral turnézott, a detroti bluesfesztivál nagyszínpadát is érintve.

A következő évben Springfieldben volt rendszeres fellépése a Ryan Talbot Experience kvartett tagjaként. Budapestre települése előtt, 2010-ben két CD-t is kiadott, az Atomic Sunshine című acid jazz projekt részeként és egy blues zenekarral, a neves Bel Air-rel.

Mezzelo a Kalmár Zoltán vezette kvartett tagjaként lép fel a Háló pesti jazzklubjában, ami különösen ajánlható azoknak, akik a zajos, füstös, későn kezdő éjszakai klubok helyett inkább a pódiumi, sőt, a házimuzsikára emlékeztető körülményeket részesítik előnyben. A dobos Kalmár két éve költözött Pestre, előzőleg a debreceni Zakar trióban és kvintettben illetve Tóth Ilona Csilla kíséretében zenélt. Mezzelón kívül rendszeresen hallható Gyárfás István, Szalay Gábor vagy Balogh Roland (mindhárman gitárosok) oldalán. A kvartett két másik tagja jól ismert, sok együttesbe hívott muzsikus, akik ugyancsak vezetnek saját zenekart is: Pataj György és Hárs Viktor.

  

Február 8, 19:00 - Jazz a Hálóban
Kalmár Quartet
Brandon Mezzélo - szaxofon, Pataj György - zongora, Hárs Viktor - bőgő, Kalmár Zoltán - dob

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.