Jazz/World

Mi a közös Czinka Pannában és Liszt Ferencben?

2016.04.09. 16:56
Ajánlom
Ez is kiderül a Magyarság Házában április 9-én nyílt kiállításból, mely a magyarországi cigányzene történetét mutatja be a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A Néprajzi Múzeum Húzd rá cigány! A "czigányzene" Liszttől a hungarikumig című vendégkiállítása a 18. század második felétől, a magyarországi zenekarok kialakulásától a 100 Tagú Cigányzenekar hungarikummá nyilvánításáig mutatja be a cigányzene történetét korabeli kottákon, újságcikkeken, plakátokon, Liszt Ferenc művein és hangszereken keresztül.

100 Tagú Cigányzenekar

100 Tagú Cigányzenekar

A 100 Tagú Cigányzenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata hungarikumként a nemzeti értéktár eleme lett. Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója szerint ehhez Czinka Panna, Dankó Pista és mások ösztönös zsenije mellett Liszt Ferenc is hozzájárult a Magyar rapszódiákkal és zongoraműveivel, amelyekben a cigányzenekarok jellegzetes hangszereit: a hegedűt, a klarinétot és a cimbalmot idézi meg. A kiállítás ezért Liszt Ferenc francia és magyar nyelvű A czigányokról, Czigány zenéről című művének korabeli magyar és francia nyelvű kiadásával indul.

A cigány muzsikosok zenéje nemcsak írókat, köztük Kosztolányi vagy Jókai képzeletét ragadták meg, hanem Liszt és Brahms is szívesen választották szerzeményeik alapjául. Liszt rapszódiái Európa-szerte felkeltették az érdeklődést a magyar zene iránt.

Czinka Panna

Czinka Panna

Az első ismert cigány muzsikus Czinka Panna sajógömöri prímás volt, aki nagybőgős férjével és zenész sógoraival együtt 1728-ban alapította meg az első híressé vált magyar cigányzenekart.

Czinka Panna egyik különös ismertetőjele az volt, hogy hegedülés közben is pipázott"

Neki egyetlen eredeti műve sem maradt fent, de nimbusza, legendája és művészete a magyar cigány muzsikusok emblematikus alakjává formálta őt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.