Jazz/World

Mi köze volt Leonard Cohennek a buddhizmushoz?

2019.11.24. 17:50
Ajánlom
Néhány hete megjelent egy gyönyörű videóklip a Happens To The Heart című dalhoz, amely a 2016-ban elhunyt énekes-dalszerző posztumusz albumán, a november 22-én napvilágot látott Thanks for the Dance címűn szerepel. A klip Leonard Cohen buddhizmushoz fűződő viszonyára reflektál.

Leonard Cohen éveken keresztül küzdött klinikai depresszióval, dalszövegei pedig gyakran tartalmaztak súlyos próféciákat a jövővel kapcsolatban. Gyakran a sötétség felé konvergált, és állandó szorongásához az is hozzájárult, hogy nehezen viselte az emberiség közönyét a környező világ pusztulásával szemben. Azonban amikor megkérdezték tőle, hogyan lehetne felébreszteni az embereket, és ráirányítani figyelmüket az égető problémákra, csak annyit felelt: „Vannak dolgok, amiket nem szabad elmondani egy gyereknek”. Ez nem csupán egyfajta atyai megengedést sugall, hanem azt a szemléletet, amit Dogen, a japán zen mester „nagymama elmének” nevezett. A megengedést és feltétel nélküli együttérzést azokkal is, akik nem hajlandóak szembesülni a tényekkel. Cohen saját szorongását rendszeres meditációval próbálta orvosolni. Pontosabban, a Zen gyakorlás vezette el a megértéshez, hogy a szenvedés az az út, amelyen keresztül eljuthat önmagához: ahogy egyszer Ira Nadelnek, életrajzírójának nyilatkozta: „A szenvedés tett engem lázadóvá a saját gyengeségemmel szemben". Tehát

Cohen évtizedeken keresztül gyakorolta a Rinzai Zent Joshu Sasaki Roshi tanítványaként, és 62 éves korától fogva öt éven keresztül buddhista szerzetesként élt a Los Angeles-i Mount Baldy kolostorban.

Amikor onnan visszatért, a Guardian újságírójának, Dorian Lynskey-nek nyilatkozta: „Örömmel jelentem, hogy a depresszió a jó tanárok kegyének és a jó szerencsének hála lassan feloldódott bennem, és soha nem tért vissza abban a mértékben, ahogy előtte tapasztaltam”.

A Happens To The Heart című dalhoz készült videoklipben a rendező, Daniel Askill ezt a kolostorban töltött időszakot vette alapul Cohen életéből, és azt igyekezett szemléletessé tenni, ahogy az énekes Leonard Cohenből ’Jikan’-ná vált

– ezt a dharma nevet kapta ugyanis 1999 tavaszán, amikor a kolostorból távozott. A név annyit tesz: ’normál csend’, ’rendes csend’, avagy ’csend két gondolat között’. Daniel Askill, a klip rendezője a videót "csendes, szimbolikus narratívának" nevezte, amely az ego elengedését és a hírnév csapdáját szemlélteti. A video képi világa ugyanakkor számos utalást tartalmaz Cohen korábbi munkáira. A főszereplő nő például egyfajta visszhangja annak a láncokban és lángokban őrlődő női alaknak, aki Cohen első albumának, a Songs címűnek a borítóján szerepelt: ő Cohen saját bevallása szerint „Anima Sola, a magányos lélek és szellem. A szellem, aki lehet egy gyönyörű nő, aki kitör a lángok és láncok börtönéből”. Ez a felszabadulás, az én feloldódásának folyamata pedig olyan korábbi számaiban is visszaköszönt, mint a Born in Chains és a Love Itself.

A Happens to the Heart az első dal a Thanks for the Dance albumon, ami november 22-én látott napvilágot.

Az albumot Cohen fia, Adam készítette azzal a céllal, hogy befejezze azokat a „csupasz zenei vázlatokat”, amelyeket Cohen hagyott hátra a You Want It Darker című utolsó albuma után.

I was always working steady
But I never called it art
I got my shit together
Meeting Christ and reading Marx
It failed my little fire
But it's bright the dying spark
Go tell the young messiah
What happens to the heart

Az énekes ugyanis 82 évesen, halála előtt még rögzített néhány dalt a házi stúdiójában. Nem tudott leállni a munkával, amire a Happens To The Heart szövegében is utal. Ezek véglegesítéséhez és hangszereléséhez toborzott össze Adam olyan legendás zenészeket, mint Daniel Lanois, Jennifer Warnes és a spanyol gitáros Javier Mas, akinek játéka a fenti dalban is hallható. Az érzékeny hangszerelés nem vonja el a figyelmet Cohen lágy, már-már transzcendens minőségeket idéző hangjáról, ami már valahonnan két dimenzió határáról szól. 

(forrás: openculture.comtricycle.org, theguardian.com, a fejlécképen látható meditáló Leonard Cohen Neal Preston 1995-ben készült fotója)

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Kapcsolódó

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Két évvel halála után Flame címmel megjelentek Leonard Cohen eddig nem látott rajzai, dalszövegei, versei és naplójegyzetei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World mti

Duka László nyerte a Roby Lakatos Improvizációs Hegedűversenyt

Duka László lett az első alkalommal megrendezett Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny első díjasa.
Jazz/World ajánló

Így készült a Terra Profonda új lemeze: Klippremier

A saját meghatározása szerint sámáni folk-blues zenét játszó Terra Profonda új lemezzel jelentkezik a Fonó kiadásában. Az album felvétele a sitkei Kálvária-kápolnában zajlott, ahol teljesen akusztikusan rögzítették a számokat, ez a különleges atmoszféra adja meg a lemez hangzásának alapját.
Jazz/World díj

Ismét a Sziget a legjobb külföldi fesztivál az angolok szerint

A UK Festival Awardson idén is a Sziget vitte el a "Best Overseas Festival", azaz a legjobb külföldi fesztivál kategória díját. A belga Tomorrowlandet is magunk mögé tudtuk.
Jazz/World ajánló

BoldiÖtven! – Jubileumi koncertet ad László Boldizsár

László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból 2020. januárjában, Boldizsár-napon az Erkel Színházban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Snétberger Ferenc fúziós vizekre evez a SoLaTi zenekarral

Népszerű gitárművészünk is közreműködik ugyanis az Oláh Tzumo Árpád vezette SoLaTi zenekar transparent blue című új lemezén, amit december 7-én mutatnak be a Budapest Jazz Clubban.