Jazz/World

Mi köze volt Leonard Cohennek a buddhizmushoz?

2019.11.24. 17:50
Ajánlom
Néhány hete megjelent egy gyönyörű videóklip a Happens To The Heart című dalhoz, amely a 2016-ban elhunyt énekes-dalszerző posztumusz albumán, a november 22-én napvilágot látott Thanks for the Dance címűn szerepel. A klip Leonard Cohen buddhizmushoz fűződő viszonyára reflektál.

Leonard Cohen éveken keresztül küzdött klinikai depresszióval, dalszövegei pedig gyakran tartalmaztak súlyos próféciákat a jövővel kapcsolatban. Gyakran a sötétség felé konvergált, és állandó szorongásához az is hozzájárult, hogy nehezen viselte az emberiség közönyét a környező világ pusztulásával szemben. Azonban amikor megkérdezték tőle, hogyan lehetne felébreszteni az embereket, és ráirányítani figyelmüket az égető problémákra, csak annyit felelt: „Vannak dolgok, amiket nem szabad elmondani egy gyereknek”. Ez nem csupán egyfajta atyai megengedést sugall, hanem azt a szemléletet, amit Dogen, a japán zen mester „nagymama elmének” nevezett. A megengedést és feltétel nélküli együttérzést azokkal is, akik nem hajlandóak szembesülni a tényekkel. Cohen saját szorongását rendszeres meditációval próbálta orvosolni. Pontosabban, a Zen gyakorlás vezette el a megértéshez, hogy a szenvedés az az út, amelyen keresztül eljuthat önmagához: ahogy egyszer Ira Nadelnek, életrajzírójának nyilatkozta: „A szenvedés tett engem lázadóvá a saját gyengeségemmel szemben". Tehát

Cohen évtizedeken keresztül gyakorolta a Rinzai Zent Joshu Sasaki Roshi tanítványaként, és 62 éves korától fogva öt éven keresztül buddhista szerzetesként élt a Los Angeles-i Mount Baldy kolostorban.

Amikor onnan visszatért, a Guardian újságírójának, Dorian Lynskey-nek nyilatkozta: „Örömmel jelentem, hogy a depresszió a jó tanárok kegyének és a jó szerencsének hála lassan feloldódott bennem, és soha nem tért vissza abban a mértékben, ahogy előtte tapasztaltam”.

A Happens To The Heart című dalhoz készült videoklipben a rendező, Daniel Askill ezt a kolostorban töltött időszakot vette alapul Cohen életéből, és azt igyekezett szemléletessé tenni, ahogy az énekes Leonard Cohenből ’Jikan’-ná vált

– ezt a dharma nevet kapta ugyanis 1999 tavaszán, amikor a kolostorból távozott. A név annyit tesz: ’normál csend’, ’rendes csend’, avagy ’csend két gondolat között’. Daniel Askill, a klip rendezője a videót "csendes, szimbolikus narratívának" nevezte, amely az ego elengedését és a hírnév csapdáját szemlélteti. A video képi világa ugyanakkor számos utalást tartalmaz Cohen korábbi munkáira. A főszereplő nő például egyfajta visszhangja annak a láncokban és lángokban őrlődő női alaknak, aki Cohen első albumának, a Songs címűnek a borítóján szerepelt: ő Cohen saját bevallása szerint „Anima Sola, a magányos lélek és szellem. A szellem, aki lehet egy gyönyörű nő, aki kitör a lángok és láncok börtönéből”. Ez a felszabadulás, az én feloldódásának folyamata pedig olyan korábbi számaiban is visszaköszönt, mint a Born in Chains és a Love Itself.

A Happens to the Heart az első dal a Thanks for the Dance albumon, ami november 22-én látott napvilágot.

Az albumot Cohen fia, Adam készítette azzal a céllal, hogy befejezze azokat a „csupasz zenei vázlatokat”, amelyeket Cohen hagyott hátra a You Want It Darker című utolsó albuma után.

I was always working steady
But I never called it art
I got my shit together
Meeting Christ and reading Marx
It failed my little fire
But it's bright the dying spark
Go tell the young messiah
What happens to the heart

Az énekes ugyanis 82 évesen, halála előtt még rögzített néhány dalt a házi stúdiójában. Nem tudott leállni a munkával, amire a Happens To The Heart szövegében is utal. Ezek véglegesítéséhez és hangszereléséhez toborzott össze Adam olyan legendás zenészeket, mint Daniel Lanois, Jennifer Warnes és a spanyol gitáros Javier Mas, akinek játéka a fenti dalban is hallható. Az érzékeny hangszerelés nem vonja el a figyelmet Cohen lágy, már-már transzcendens minőségeket idéző hangjáról, ami már valahonnan két dimenzió határáról szól. 

(forrás: openculture.comtricycle.org, theguardian.com, a fejlécképen látható meditáló Leonard Cohen Neal Preston 1995-ben készült fotója)

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Kapcsolódó

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Két évvel halála után Flame címmel megjelentek Leonard Cohen eddig nem látott rajzai, dalszövegei, versei és naplójegyzetei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Könyv

Aki megmutatta nekünk a Tücsökzenét

1900. március 31-én született Miskolcon a költő és műfordító, akit több alkalommal is eltiltottak a publikálástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Elhunyt Ellis Marsalis Jr. amerikai jazz-zongorista

A műfajban híres Marsalis család feje 85 éves volt, a koronavírus következtében halt meg április 1-jén egy New Orleans-i kórházban.
Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.