Jazz/World

Mi köze volt Leonard Cohennek a buddhizmushoz?

2019.11.24. 17:50
Ajánlom
Néhány hete megjelent egy gyönyörű videóklip a Happens To The Heart című dalhoz, amely a 2016-ban elhunyt énekes-dalszerző posztumusz albumán, a november 22-én napvilágot látott Thanks for the Dance címűn szerepel. A klip Leonard Cohen buddhizmushoz fűződő viszonyára reflektál.

Leonard Cohen éveken keresztül küzdött klinikai depresszióval, dalszövegei pedig gyakran tartalmaztak súlyos próféciákat a jövővel kapcsolatban. Gyakran a sötétség felé konvergált, és állandó szorongásához az is hozzájárult, hogy nehezen viselte az emberiség közönyét a környező világ pusztulásával szemben. Azonban amikor megkérdezték tőle, hogyan lehetne felébreszteni az embereket, és ráirányítani figyelmüket az égető problémákra, csak annyit felelt: „Vannak dolgok, amiket nem szabad elmondani egy gyereknek”. Ez nem csupán egyfajta atyai megengedést sugall, hanem azt a szemléletet, amit Dogen, a japán zen mester „nagymama elmének” nevezett. A megengedést és feltétel nélküli együttérzést azokkal is, akik nem hajlandóak szembesülni a tényekkel. Cohen saját szorongását rendszeres meditációval próbálta orvosolni. Pontosabban, a Zen gyakorlás vezette el a megértéshez, hogy a szenvedés az az út, amelyen keresztül eljuthat önmagához: ahogy egyszer Ira Nadelnek, életrajzírójának nyilatkozta: „A szenvedés tett engem lázadóvá a saját gyengeségemmel szemben". Tehát

Cohen évtizedeken keresztül gyakorolta a Rinzai Zent Joshu Sasaki Roshi tanítványaként, és 62 éves korától fogva öt éven keresztül buddhista szerzetesként élt a Los Angeles-i Mount Baldy kolostorban.

Amikor onnan visszatért, a Guardian újságírójának, Dorian Lynskey-nek nyilatkozta: „Örömmel jelentem, hogy a depresszió a jó tanárok kegyének és a jó szerencsének hála lassan feloldódott bennem, és soha nem tért vissza abban a mértékben, ahogy előtte tapasztaltam”.

A Happens To The Heart című dalhoz készült videoklipben a rendező, Daniel Askill ezt a kolostorban töltött időszakot vette alapul Cohen életéből, és azt igyekezett szemléletessé tenni, ahogy az énekes Leonard Cohenből ’Jikan’-ná vált

– ezt a dharma nevet kapta ugyanis 1999 tavaszán, amikor a kolostorból távozott. A név annyit tesz: ’normál csend’, ’rendes csend’, avagy ’csend két gondolat között’. Daniel Askill, a klip rendezője a videót "csendes, szimbolikus narratívának" nevezte, amely az ego elengedését és a hírnév csapdáját szemlélteti. A video képi világa ugyanakkor számos utalást tartalmaz Cohen korábbi munkáira. A főszereplő nő például egyfajta visszhangja annak a láncokban és lángokban őrlődő női alaknak, aki Cohen első albumának, a Songs címűnek a borítóján szerepelt: ő Cohen saját bevallása szerint „Anima Sola, a magányos lélek és szellem. A szellem, aki lehet egy gyönyörű nő, aki kitör a lángok és láncok börtönéből”. Ez a felszabadulás, az én feloldódásának folyamata pedig olyan korábbi számaiban is visszaköszönt, mint a Born in Chains és a Love Itself.

A Happens to the Heart az első dal a Thanks for the Dance albumon, ami november 22-én látott napvilágot.

Az albumot Cohen fia, Adam készítette azzal a céllal, hogy befejezze azokat a „csupasz zenei vázlatokat”, amelyeket Cohen hagyott hátra a You Want It Darker című utolsó albuma után.

I was always working steady
But I never called it art
I got my shit together
Meeting Christ and reading Marx
It failed my little fire
But it's bright the dying spark
Go tell the young messiah
What happens to the heart

Az énekes ugyanis 82 évesen, halála előtt még rögzített néhány dalt a házi stúdiójában. Nem tudott leállni a munkával, amire a Happens To The Heart szövegében is utal. Ezek véglegesítéséhez és hangszereléséhez toborzott össze Adam olyan legendás zenészeket, mint Daniel Lanois, Jennifer Warnes és a spanyol gitáros Javier Mas, akinek játéka a fenti dalban is hallható. Az érzékeny hangszerelés nem vonja el a figyelmet Cohen lágy, már-már transzcendens minőségeket idéző hangjáról, ami már valahonnan két dimenzió határáról szól. 

(forrás: openculture.comtricycle.org, theguardian.com, a fejlécképen látható meditáló Leonard Cohen Neal Preston 1995-ben készült fotója)

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Kapcsolódó

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Két évvel halála után Flame címmel megjelentek Leonard Cohen eddig nem látott rajzai, dalszövegei, versei és naplójegyzetei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

A fürdődivat történelmét mutatja be a német bikinimúzeum

A Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban a látogatók a gyapjúból készült magasan zárt fürdőkosztümtől a nagyon apró kétrészesig megismerhetik a fürdőruhák több mint száz éves múltját 1880-tól napjainkig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Jazz/World interjú

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World mao

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.
Jazz/World lemezajánló

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Jazz/World opus jazz club

Női újhullám az Opus Jazz Club színpadán

Augusztusban öt olyan formáció játszik a fővárosi Opus Jazz Club színpadán, amely új megvilágításba helyezi az improvizatív női éneklést.