Jazz/World

Mi köze volt Leonard Cohennek a buddhizmushoz?

2019.11.24. 17:50
Ajánlom
Néhány hete megjelent egy gyönyörű videóklip a Happens To The Heart című dalhoz, amely a 2016-ban elhunyt énekes-dalszerző posztumusz albumán, a november 22-én napvilágot látott Thanks for the Dance címűn szerepel. A klip Leonard Cohen buddhizmushoz fűződő viszonyára reflektál.

Leonard Cohen éveken keresztül küzdött klinikai depresszióval, dalszövegei pedig gyakran tartalmaztak súlyos próféciákat a jövővel kapcsolatban. Gyakran a sötétség felé konvergált, és állandó szorongásához az is hozzájárult, hogy nehezen viselte az emberiség közönyét a környező világ pusztulásával szemben. Azonban amikor megkérdezték tőle, hogyan lehetne felébreszteni az embereket, és ráirányítani figyelmüket az égető problémákra, csak annyit felelt: „Vannak dolgok, amiket nem szabad elmondani egy gyereknek”. Ez nem csupán egyfajta atyai megengedést sugall, hanem azt a szemléletet, amit Dogen, a japán zen mester „nagymama elmének” nevezett. A megengedést és feltétel nélküli együttérzést azokkal is, akik nem hajlandóak szembesülni a tényekkel. Cohen saját szorongását rendszeres meditációval próbálta orvosolni. Pontosabban, a Zen gyakorlás vezette el a megértéshez, hogy a szenvedés az az út, amelyen keresztül eljuthat önmagához: ahogy egyszer Ira Nadelnek, életrajzírójának nyilatkozta: „A szenvedés tett engem lázadóvá a saját gyengeségemmel szemben". Tehát

Cohen évtizedeken keresztül gyakorolta a Rinzai Zent Joshu Sasaki Roshi tanítványaként, és 62 éves korától fogva öt éven keresztül buddhista szerzetesként élt a Los Angeles-i Mount Baldy kolostorban.

Amikor onnan visszatért, a Guardian újságírójának, Dorian Lynskey-nek nyilatkozta: „Örömmel jelentem, hogy a depresszió a jó tanárok kegyének és a jó szerencsének hála lassan feloldódott bennem, és soha nem tért vissza abban a mértékben, ahogy előtte tapasztaltam”.

A Happens To The Heart című dalhoz készült videoklipben a rendező, Daniel Askill ezt a kolostorban töltött időszakot vette alapul Cohen életéből, és azt igyekezett szemléletessé tenni, ahogy az énekes Leonard Cohenből ’Jikan’-ná vált

– ezt a dharma nevet kapta ugyanis 1999 tavaszán, amikor a kolostorból távozott. A név annyit tesz: ’normál csend’, ’rendes csend’, avagy ’csend két gondolat között’. Daniel Askill, a klip rendezője a videót "csendes, szimbolikus narratívának" nevezte, amely az ego elengedését és a hírnév csapdáját szemlélteti. A video képi világa ugyanakkor számos utalást tartalmaz Cohen korábbi munkáira. A főszereplő nő például egyfajta visszhangja annak a láncokban és lángokban őrlődő női alaknak, aki Cohen első albumának, a Songs címűnek a borítóján szerepelt: ő Cohen saját bevallása szerint „Anima Sola, a magányos lélek és szellem. A szellem, aki lehet egy gyönyörű nő, aki kitör a lángok és láncok börtönéből”. Ez a felszabadulás, az én feloldódásának folyamata pedig olyan korábbi számaiban is visszaköszönt, mint a Born in Chains és a Love Itself.

A Happens to the Heart az első dal a Thanks for the Dance albumon, ami november 22-én látott napvilágot.

Az albumot Cohen fia, Adam készítette azzal a céllal, hogy befejezze azokat a „csupasz zenei vázlatokat”, amelyeket Cohen hagyott hátra a You Want It Darker című utolsó albuma után.

I was always working steady
But I never called it art
I got my shit together
Meeting Christ and reading Marx
It failed my little fire
But it's bright the dying spark
Go tell the young messiah
What happens to the heart

Az énekes ugyanis 82 évesen, halála előtt még rögzített néhány dalt a házi stúdiójában. Nem tudott leállni a munkával, amire a Happens To The Heart szövegében is utal. Ezek véglegesítéséhez és hangszereléséhez toborzott össze Adam olyan legendás zenészeket, mint Daniel Lanois, Jennifer Warnes és a spanyol gitáros Javier Mas, akinek játéka a fenti dalban is hallható. Az érzékeny hangszerelés nem vonja el a figyelmet Cohen lágy, már-már transzcendens minőségeket idéző hangjáról, ami már valahonnan két dimenzió határáról szól. 

(forrás: openculture.comtricycle.org, theguardian.com, a fejlécképen látható meditáló Leonard Cohen Neal Preston 1995-ben készült fotója)

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Kapcsolódó

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Két évvel halála után Flame címmel megjelentek Leonard Cohen eddig nem látott rajzai, dalszövegei, versei és naplójegyzetei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Jazz/World interjú

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.