Jazz/World

Mi újság, Dudás szomszéd?

2012.01.16. 10:07
Ajánlom
Whats’up neighbor? címmel jelent meg a Németországban élő jazz-klarinétos, Dudás Lajos legújabb lemeze.

Dudás Lajos egyike azon keveseknek, akik a swingkorszakban oly divatos klarinétot is képesek a kortárs jazz hangján megszólaltatni. Bach-feldolgozástól a mainstreamen át az avantgárdig sokféle stílust felölel gazdag diszkográfiája, melyet 65. születésnapja után tekintettük át. Dudás persze az elmúlt öt évet sem tétlenül töltötte: a hetedik x alkalmából 2011 elején jelent meg a 50 years with jazzclarinet című, válogatott archív felvételeket tartalmazó dupla CD-je. A közreműködők impozáns listája is bizonyítja Dudás sokoldalúságát, hiszen olyan sztárokkal játszik együtt a lemezen, mint Zoller Attila, Tommy Vig, Albert Mangelsdorff, Wladimir Tarasov, Gerd Dudek, Howard Johnson, vagy Karl Berger. Két számban altszaxofonon is hallhatjuk Dudást, az utolsó évekből való felvételeken pedig egyik állandó partnere, Philipp van Endert gitározik. De félre a múlttal!

2011. novemberében ismét új, s ezúttal csupa vadonatúj felvételt tartalmazó lemezzel jelentkezett a klarinétos. Duópartnere ezúttal Hubert Bergmann kortárs zeneszerző-zongorista volt, akit a néhány éve otthonául szolgáló Bodensee melletti Überlingenben ismert meg - innen a CD címe (Mi újság, szomszéd?). Az alapvetően kortárs zenében járatos, de Frankfurtban néhány évig jazzt is hallgató Bergmann könnyen rávette Dudást, hogy csináljanak egy közös lemezt. A Whats'up Neighbor? tíz száma lényegében szabad improvizáció, bár természetesen - ahogy a címek is jelzik - , bizonyos témák és stílusok adottak voltak (bop bee, forgotten blues). Dudásék egy szám erejéig fejet hajtanak a 2011 nyarán elhunyt Szabados György emléke előtt is. A hangzást a virtuóz klarinétfutamok és preparált zongora effektusai teszik összetéveszthetetlenné - nem véletlen a német és angol nyelvterületen született számos elismerő kritika. A CD-be ide kattintva lehet belehallgatni (a Szabados-tribute teljes egészében ezen a linken található meg), a lemezbemutató koncerten pedig videó is készült, amiből egy részletet meg is mutatunk ízelítőül:

Dudás Lajos 1941. február 18-án született Budapesten. Zenei tanulmányait 1958-63 között végezte klarinéton a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, majd a Zeneakadémia tanárképző intézetében. Már gyerekkorában megszerette a jazzmuzsikát, első példaképe Benny Goodman volt. A '60-as években először a Nebuló együttesben játszott mint szaxofonos, de stúdiózenészként gyakran dolgozott Tabányi Mihály, Körmendi Vilmos és Martiny Lajos zenekaraival is. A '60-as évek közepétől muzsikus vándoréletet kezdett. 1965-ben Bulgáriában feleségül vette a plovdivi Operaház szólótáncosnőjét, Rayna Stojanovát, akivel azóta is boldog házasságban élnek. 1973-ban a Nyugat-németországi Neuss városban telepedtek le, ahol Dudás tanári állást vállalt a helyi zeneiskolában. A klasszikus és jazz-zene vonalán egyaránt mozgalmas évek következtek, számtalan koncert és lemezfelvétel mindkét műfajban. 1982-ben Urban Blues című szerzeményével megnyerte a monacói Nemzetközi Jazz-zeneszerző verseny első díját. Később olyan jazz-sztárokkal lépett fel, mint Albert Mangelsdorff, Karl Berger, Barbara Dennerlein, Tommy Vig, Zoller Attila. Régóta állandó partnere a fiatal düsseldorfi gitáros, Philipp van Endert, aki tanulmányait az amerikai Berklee-n végezte. Színes életútjának további részleteit 2010. őszén Simon Géza Gábor kérdéseire válaszolva idézte fel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében tartott pódiumbeszélgetés egy részét megtekinthetik  ezen a videónkon.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Színház

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Zenés színház

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.
Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!