Jazz/World

Mi újság, Dudás szomszéd?

2012.01.16. 10:07
Ajánlom
Whats’up neighbor? címmel jelent meg a Németországban élő jazz-klarinétos, Dudás Lajos legújabb lemeze.

Dudás Lajos egyike azon keveseknek, akik a swingkorszakban oly divatos klarinétot is képesek a kortárs jazz hangján megszólaltatni. Bach-feldolgozástól a mainstreamen át az avantgárdig sokféle stílust felölel gazdag diszkográfiája, melyet 65. születésnapja után tekintettük át. Dudás persze az elmúlt öt évet sem tétlenül töltötte: a hetedik x alkalmából 2011 elején jelent meg a 50 years with jazzclarinet című, válogatott archív felvételeket tartalmazó dupla CD-je. A közreműködők impozáns listája is bizonyítja Dudás sokoldalúságát, hiszen olyan sztárokkal játszik együtt a lemezen, mint Zoller Attila, Tommy Vig, Albert Mangelsdorff, Wladimir Tarasov, Gerd Dudek, Howard Johnson, vagy Karl Berger. Két számban altszaxofonon is hallhatjuk Dudást, az utolsó évekből való felvételeken pedig egyik állandó partnere, Philipp van Endert gitározik. De félre a múlttal!

2011. novemberében ismét új, s ezúttal csupa vadonatúj felvételt tartalmazó lemezzel jelentkezett a klarinétos. Duópartnere ezúttal Hubert Bergmann kortárs zeneszerző-zongorista volt, akit a néhány éve otthonául szolgáló Bodensee melletti Überlingenben ismert meg - innen a CD címe (Mi újság, szomszéd?). Az alapvetően kortárs zenében járatos, de Frankfurtban néhány évig jazzt is hallgató Bergmann könnyen rávette Dudást, hogy csináljanak egy közös lemezt. A Whats'up Neighbor? tíz száma lényegében szabad improvizáció, bár természetesen - ahogy a címek is jelzik - , bizonyos témák és stílusok adottak voltak (bop bee, forgotten blues). Dudásék egy szám erejéig fejet hajtanak a 2011 nyarán elhunyt Szabados György emléke előtt is. A hangzást a virtuóz klarinétfutamok és preparált zongora effektusai teszik összetéveszthetetlenné - nem véletlen a német és angol nyelvterületen született számos elismerő kritika. A CD-be ide kattintva lehet belehallgatni (a Szabados-tribute teljes egészében ezen a linken található meg), a lemezbemutató koncerten pedig videó is készült, amiből egy részletet meg is mutatunk ízelítőül:

Dudás Lajos 1941. február 18-án született Budapesten. Zenei tanulmányait 1958-63 között végezte klarinéton a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, majd a Zeneakadémia tanárképző intézetében. Már gyerekkorában megszerette a jazzmuzsikát, első példaképe Benny Goodman volt. A '60-as években először a Nebuló együttesben játszott mint szaxofonos, de stúdiózenészként gyakran dolgozott Tabányi Mihály, Körmendi Vilmos és Martiny Lajos zenekaraival is. A '60-as évek közepétől muzsikus vándoréletet kezdett. 1965-ben Bulgáriában feleségül vette a plovdivi Operaház szólótáncosnőjét, Rayna Stojanovát, akivel azóta is boldog házasságban élnek. 1973-ban a Nyugat-németországi Neuss városban telepedtek le, ahol Dudás tanári állást vállalt a helyi zeneiskolában. A klasszikus és jazz-zene vonalán egyaránt mozgalmas évek következtek, számtalan koncert és lemezfelvétel mindkét műfajban. 1982-ben Urban Blues című szerzeményével megnyerte a monacói Nemzetközi Jazz-zeneszerző verseny első díját. Később olyan jazz-sztárokkal lépett fel, mint Albert Mangelsdorff, Karl Berger, Barbara Dennerlein, Tommy Vig, Zoller Attila. Régóta állandó partnere a fiatal düsseldorfi gitáros, Philipp van Endert, aki tanulmányait az amerikai Berklee-n végezte. Színes életútjának további részleteit 2010. őszén Simon Géza Gábor kérdéseire válaszolva idézte fel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében tartott pódiumbeszélgetés egy részét megtekinthetik  ezen a videónkon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Astrud Gilberto

A The Girl from Ipanema című dallal világhírűvé váló, a bossa nova megalapítói közé tartozó brazil énekest nyolcvanhárom éves korában érte a halál.
Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.