Jazz/World

Miért fontos az április 30?

2014.04.25. 16:00
Ajánlom
De miért pont április 30. a jazz napja? - kérdezte ma az egyik társult szervezője tőlem. Csak - válaszolhatnám, ha éppen politizálni akarnék, de nem akarok. Persze attól még a jazz nap eredete olyan politikai, amennyire csak lehet.

Tömören összefoglalva: az ENSZ oktatással és kultúrával foglalkozó "alvállalkozása", az UNESCO a népek és kultúrák közötti közeledés érdekében a jazzt ajánlja, és e célból ezen a napon 2011 óta világnapot tartanak, demonstrálandó ennek a zenének ilyetén jótékony hatását. Le is szögezik, hogy ugyan a műfaj amerikai eredetű, és hogy az Egyesült Államok parlamentje joggal nyilvánította nemzeti kincsnek, de attól ma már az egész világé (vö.: a jazz mindenkié). Aki szereti a multilaterális nemzetközi szervezetek bürokráciájának dokumentumait böngészni, annak itt az azóta elfogadott eredeti UNESCO közgyűlési határozattervezet. De ebben sem fog találni külön indokot éppen ennek a naptári napnak a kiválasztására. Nyilvánvaló okokból tartják egy ünnep előestéjén, gondolom, ráadásul olyan ünnepén, amelyik nem kötődik különösebben egy kultúrához vagy valláshoz sem. Na és Herbie Hancock szülinapja is odébb van, április 12-én.

De térjünk a lényegre: a zenére. A Jazznap.hu-t azért volt fontos megszervezni, hogy ne csak mi, szerkesztők, újságírók, programszervezők lássuk: milyen állati gazdag a magyar jazzélet, milyen sokoldalú, rétegzett, árnyalt, mind generációs, mind földrajzi szempontból. Milyen sok stílus fér bele a Frank Sinatra-örökzöldektől a jazzrockon és a be-bopon át a dixielandig vagy az avantgárd jazzig. Legfőbb ideje, hogy az idétlen megbélyegzést, hogy a jazz csak rétegműfaj volna, egyszer s mindenkorra elfelejtsük. Ma Magyarországon nem rétegműfajról kell beszélni a jazz kapcsán, hanem arról, hogy ugyannak a tőnek számtalan elágazása, ága-boga, virága és termése él és virul egymás mellett.

Van még egy körülmény, amiről nem szabad elfeledkezni, amikor mindezt végiggondoljuk. Ma Magyarországon jazzlemezt csak az ad ki, aki valamilyen okból nagyon nagy áldozatot vállal. Mert művészi mondanivalóját akarja kifejezni, mert meg akarja örökíteni aktuális együttesét, mert még mindig ez a legfontosabb fokmérője annak, hogy hol tart egy művészpálya vagy egy "working band", ez afféle kilométerkő - de mindenképpen óriási anyagi és legtöbbször emberi áldozat, mire a CD megjelenik. A szerzői vagy saját kiadású lemezek nagy számáról beszélek, miközben még a kiadók egy része (BMC, Fonó, Binder Music, Hunnia stb.) minden erejét megfeszítve folytatja értékőrző munkáját. Hiszen közvetlen anyagi megtérülésére már akkor sem nagyon volt esély, amikor még jobb állapotban volt a nemzetközi CD-piac, és amikor még bővebben volt Magyarországon CD-vásárlói kereslet és szándék, és több működő lemezkiadó.

A magyar jazzélet fent emlegetett gazdagságát mutatja, hogy mindezek ellenére a fellépőink közül új CD-t jelentetett meg mostanában, Hajdu Klára és együttese, Sárik Péter és triója, Halper László Hendrix Experiment zenekara, a Balázs Elemér Group, Oláh Szabolcs kvartettje, Karosi Júlia és együttese, a Santa Diver trió, Juhász Gábor trióban (igaz, a jazznapon duóban fog zenélni), Thea Soti énekesnő. Ezen kívül azt is érdemes megemlíteni, hiszen útkereső-úttörő törekvésről van szó, hogy honlapjukon már megrendelhetőek a pécsi Slam jazz poetry társulás felvételei. Biztosan kihagytam még néhány újdonságot, de hát majdnem száz magyar és nemzetközi muzsikus lép fel április 30-án Budapesten, vidéki városokban és a határon túli résztvevők szervezésében.

Lapzártakor érkezett, hogy mivel a MÜPA a másik öt, értsd 5 ingyenes koncert mellé még bedobta hatodiknak a Jazznap.hu-féle közösbe az 1705 trió koncertjét Wolfgang Muthspiellel megspékelve, ezért őket is, a Kaltenecker Zsolt, Piri Béla, Dés András triót is felvehetem erre a listára, mert nekik is nemrég jelent meg fantasztikusan érdekes lemezük.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!
Jazz/World ajánló

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

Az október 10-ei Fonó Literatúra férfias este lesz, tele csujogatókkal, népi szövegekkel, tréfákkal, férfi-energiákkal, személyes és sokszor rendhagyó előadásban. Seres Tamás mint egy jó karmester fogja össze a művészeket: Csuja Imre és Vecsei H. Miklós színészeket, Farkas Izsák zenészt és Berecz István táncost, akik spontán is alakítják az estét… ettől szép ez a sorozat!