Jazz/World

Miért fontos az április 30?

2014.04.25. 16:00
Ajánlom
De miért pont április 30. a jazz napja? - kérdezte ma az egyik társult szervezője tőlem. Csak - válaszolhatnám, ha éppen politizálni akarnék, de nem akarok. Persze attól még a jazz nap eredete olyan politikai, amennyire csak lehet.

Tömören összefoglalva: az ENSZ oktatással és kultúrával foglalkozó "alvállalkozása", az UNESCO a népek és kultúrák közötti közeledés érdekében a jazzt ajánlja, és e célból ezen a napon 2011 óta világnapot tartanak, demonstrálandó ennek a zenének ilyetén jótékony hatását. Le is szögezik, hogy ugyan a műfaj amerikai eredetű, és hogy az Egyesült Államok parlamentje joggal nyilvánította nemzeti kincsnek, de attól ma már az egész világé (vö.: a jazz mindenkié). Aki szereti a multilaterális nemzetközi szervezetek bürokráciájának dokumentumait böngészni, annak itt az azóta elfogadott eredeti UNESCO közgyűlési határozattervezet. De ebben sem fog találni külön indokot éppen ennek a naptári napnak a kiválasztására. Nyilvánvaló okokból tartják egy ünnep előestéjén, gondolom, ráadásul olyan ünnepén, amelyik nem kötődik különösebben egy kultúrához vagy valláshoz sem. Na és Herbie Hancock szülinapja is odébb van, április 12-én.

De térjünk a lényegre: a zenére. A Jazznap.hu-t azért volt fontos megszervezni, hogy ne csak mi, szerkesztők, újságírók, programszervezők lássuk: milyen állati gazdag a magyar jazzélet, milyen sokoldalú, rétegzett, árnyalt, mind generációs, mind földrajzi szempontból. Milyen sok stílus fér bele a Frank Sinatra-örökzöldektől a jazzrockon és a be-bopon át a dixielandig vagy az avantgárd jazzig. Legfőbb ideje, hogy az idétlen megbélyegzést, hogy a jazz csak rétegműfaj volna, egyszer s mindenkorra elfelejtsük. Ma Magyarországon nem rétegműfajról kell beszélni a jazz kapcsán, hanem arról, hogy ugyannak a tőnek számtalan elágazása, ága-boga, virága és termése él és virul egymás mellett.

Van még egy körülmény, amiről nem szabad elfeledkezni, amikor mindezt végiggondoljuk. Ma Magyarországon jazzlemezt csak az ad ki, aki valamilyen okból nagyon nagy áldozatot vállal. Mert művészi mondanivalóját akarja kifejezni, mert meg akarja örökíteni aktuális együttesét, mert még mindig ez a legfontosabb fokmérője annak, hogy hol tart egy művészpálya vagy egy "working band", ez afféle kilométerkő - de mindenképpen óriási anyagi és legtöbbször emberi áldozat, mire a CD megjelenik. A szerzői vagy saját kiadású lemezek nagy számáról beszélek, miközben még a kiadók egy része (BMC, Fonó, Binder Music, Hunnia stb.) minden erejét megfeszítve folytatja értékőrző munkáját. Hiszen közvetlen anyagi megtérülésére már akkor sem nagyon volt esély, amikor még jobb állapotban volt a nemzetközi CD-piac, és amikor még bővebben volt Magyarországon CD-vásárlói kereslet és szándék, és több működő lemezkiadó.

A magyar jazzélet fent emlegetett gazdagságát mutatja, hogy mindezek ellenére a fellépőink közül új CD-t jelentetett meg mostanában, Hajdu Klára és együttese, Sárik Péter és triója, Halper László Hendrix Experiment zenekara, a Balázs Elemér Group, Oláh Szabolcs kvartettje, Karosi Júlia és együttese, a Santa Diver trió, Juhász Gábor trióban (igaz, a jazznapon duóban fog zenélni), Thea Soti énekesnő. Ezen kívül azt is érdemes megemlíteni, hiszen útkereső-úttörő törekvésről van szó, hogy honlapjukon már megrendelhetőek a pécsi Slam jazz poetry társulás felvételei. Biztosan kihagytam még néhány újdonságot, de hát majdnem száz magyar és nemzetközi muzsikus lép fel április 30-án Budapesten, vidéki városokban és a határon túli résztvevők szervezésében.

Lapzártakor érkezett, hogy mivel a MÜPA a másik öt, értsd 5 ingyenes koncert mellé még bedobta hatodiknak a Jazznap.hu-féle közösbe az 1705 trió koncertjét Wolfgang Muthspiellel megspékelve, ezért őket is, a Kaltenecker Zsolt, Piri Béla, Dés András triót is felvehetem erre a listára, mert nekik is nemrég jelent meg fantasztikusan érdekes lemezük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.