Jazz/World

Miles Davis albumon és filmvásznon tér vissza

2014.01.30. 10:56
Ajánlom
A világhírű trombitás-zeneszerző eddig meg nem jelentetett koncertfelvételeit adja ki CD-n a jazzlegenda lemezkiadója márciusban.

Az 1970-ben egy New York-i klubban adott koncertek felvételeit március 25-én adják ki Miles at the Fillmore - Miles Davis 1970: The Bootleg Series, Vol. 3 címmel egy négy CD-ből álló sorozat részeként - közölte a New York Times a Columbia/Legacy információra hivatkozva.

A koncertet röviddel a Bitches Brew című albuma megjelenése után, 1970. június 17. és 20. között adta Davis Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland, Airto Moreira és Steve Grossman közreműködésével. A zenész akkoriban rockos elemekkel színesítésítette műveit, ezzel megpróbált szélesebb közönségre szert tenni. Egyes hangfelvételek részletekben és erősen átdolgozva más albumokon is szerepeltek már, de teljes terjedelmükben csak gyűjtők között forogtak.

A nagyhatású jazz-zenészéről mindeközben egy életrajzi film is készül Hollywoodban Kill the trumpet player címmel, amiben Davist Don Cheadle amerikai színész játssza, és ezzel együtt rendezőként is bemutatkozik majd. A legtöbb életrajzi filmhez hasonlóan a készülő produkció sem fogja a zenész egész életútját végigkövetni, hanem az 1975-től 1979-ig tartó szakaszra fókuszál, amikor Davis eltűnt a nyilvánosság elől és a zenélést is teljesen abbahagyta. A filmben Cheadle partnereként Ewan McGregor vállalt még szerepet, a felvételeket 2013 júniusában kezdték forgatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.