Jazz/World

Miles Davis albumon és filmvásznon tér vissza

2014.01.30. 10:56
Ajánlom
A világhírű trombitás-zeneszerző eddig meg nem jelentetett koncertfelvételeit adja ki CD-n a jazzlegenda lemezkiadója márciusban.

Az 1970-ben egy New York-i klubban adott koncertek felvételeit március 25-én adják ki Miles at the Fillmore - Miles Davis 1970: The Bootleg Series, Vol. 3 címmel egy négy CD-ből álló sorozat részeként - közölte a New York Times a Columbia/Legacy információra hivatkozva.

A koncertet röviddel a Bitches Brew című albuma megjelenése után, 1970. június 17. és 20. között adta Davis Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland, Airto Moreira és Steve Grossman közreműködésével. A zenész akkoriban rockos elemekkel színesítésítette műveit, ezzel megpróbált szélesebb közönségre szert tenni. Egyes hangfelvételek részletekben és erősen átdolgozva más albumokon is szerepeltek már, de teljes terjedelmükben csak gyűjtők között forogtak.

A nagyhatású jazz-zenészéről mindeközben egy életrajzi film is készül Hollywoodban Kill the trumpet player címmel, amiben Davist Don Cheadle amerikai színész játssza, és ezzel együtt rendezőként is bemutatkozik majd. A legtöbb életrajzi filmhez hasonlóan a készülő produkció sem fogja a zenész egész életútját végigkövetni, hanem az 1975-től 1979-ig tartó szakaszra fókuszál, amikor Davis eltűnt a nyilvánosság elől és a zenélést is teljesen abbahagyta. A filmben Cheadle partnereként Ewan McGregor vállalt még szerepet, a felvételeket 2013 júniusában kezdték forgatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Könyv

A város legolcsóbb könyvesboltjának árait a vásárlók sem hiszik el

Egy-egy kötet árcéduláját meglátva sokan azt hiszik, antikváriumban járnak, esetleg hogy a könyvek biztos "leestek" a teherautóról, vagy hasonló homályos úton kerültek a polcokra. Pedig nem így van. De akkor hogy kerülhetnek sztárszerzők és Nobel-díjas alkotók művei pár száz forintba? Cikkünkből ez is kiderül.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.
Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.
Jazz/World magazin

Ezüst koronával kapta becenevét Nat 'King' Cole

Legnagyobb slágereit, a Nature Boy-t, az Unforgettable-t és a Route 66-et, ma is felismerjük: 100 éve született a bársonyos baritonhang tulajdonosa, Nat 'King' Cole.
Jazz/World interjú

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.