Jazz/World

Miles Davis és fiai a Mezzón

2006.04.26. 00:00
Ajánlom
Május 26-án lenne 80 éves Miles Davis, a ’Jazz Picassója’, akinek zenei stílusa és trombitajátéka, óriási hatást gyakorolt a következő generációkra. A Mezzo TV ebből az alkalomból májusban számos dokumentumfilmet mutat be a művészről és zenei örököseiről.

A Miles fiai című (The Sons of Miles) sorozat a legendás zenész kísérőzenekarához tartozó ifjú titánokat mutatja be. A tíz, egyenként 52 perces epizódban a kortárs jazz meghatározó figurái szólalnak meg, többek közt Bob Berg, Mike Stern, Bill Evans, Al Foster, John Scofield és Billy Cobham, akik elmondják, a mester személyisége, játéka, életstílusa, tudatos művészi és üzleti hozzáállása milyen mintát nyújtott számukra.

Május 19., péntek, 23:00
The Sons of Miles : Bob Berg

Május 26., péntek, 23:00
The Sons of Miles : Bill Evans

A művész születésnapján, május 26-án további újdonságokat láthatunk:

20:50 The Miles Davis Story
Halála után 15 évvel is az elmúlt 50 év legismertebb jazz zenésze Miles Davis. A dokumentumfilm a művész életét mutatja be középosztálybeli neveltetésétől, a faji szegregációtól sújtott St. Luisban töltött gyermekkorától egészen az utolsó évekig, amikor rock sztárhoz hasonló módon utazott a világban. A film zenei pályafutásának jelentősebb pontjaira koncentrál, 19 éves korától kezdődően, amikor a Juilliard School hallgatójaként csatlakozott Charlie Parkerhez és Dizzie Gillespie-hez, a meghatározó 1949-es Birth of Cool, majd a Kind of Blue felvételeken át az 50es évek John Coltrane-nal közös és a 60as évek Herbie Hancockkal és Wayne Shorterrel közös formációin keresztül a Bitches Brew albumok elkészítéséig, és a fúzió és a funk stílusainak kialakulásáig. A Miles Davis Story során különleges interjúkat láthatunk magával a mesterrel, de megszólalnak a családtagok, barátok és a számos zenésztárs is, akik hosszú pályafutása során együtt játszottak Milesszal.

22:30 Groove Legend: Marcus Miller
A fantasztikus Tutu című album során volt Miles Davis fegyvertársa Marcus Miller, a nagybőgős ’groove legenda’.

Számos koncertbemutatót is láthatunk a Mezzón: akikkel együtt játszott…

Május 16., kedd, 23:00
Mike Stern featuring Richard Bona : Live at the New Morning (2004)

Május 23., kedd, 23:00
Al Foster: Live at the New Morning (2004)

Május 24., szerda, 23:00
Herbie Hancock Quartet : Jazz in Juan (2003)

Május 30., kedd, 23:00
Joe Zawinul Syndicate: Live at the New Morning (2004)

Május 31., szerda, 23:00
Chick Corea (1994)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.