Jazz/World

Miles Davis és fiai a Mezzón

2006.04.26. 00:00
Ajánlom
Május 26-án lenne 80 éves Miles Davis, a ’Jazz Picassója’, akinek zenei stílusa és trombitajátéka, óriási hatást gyakorolt a következő generációkra. A Mezzo TV ebből az alkalomból májusban számos dokumentumfilmet mutat be a művészről és zenei örököseiről.

A Miles fiai című (The Sons of Miles) sorozat a legendás zenész kísérőzenekarához tartozó ifjú titánokat mutatja be. A tíz, egyenként 52 perces epizódban a kortárs jazz meghatározó figurái szólalnak meg, többek közt Bob Berg, Mike Stern, Bill Evans, Al Foster, John Scofield és Billy Cobham, akik elmondják, a mester személyisége, játéka, életstílusa, tudatos művészi és üzleti hozzáállása milyen mintát nyújtott számukra.

Május 19., péntek, 23:00
The Sons of Miles : Bob Berg

Május 26., péntek, 23:00
The Sons of Miles : Bill Evans

A művész születésnapján, május 26-án további újdonságokat láthatunk:

20:50 The Miles Davis Story
Halála után 15 évvel is az elmúlt 50 év legismertebb jazz zenésze Miles Davis. A dokumentumfilm a művész életét mutatja be középosztálybeli neveltetésétől, a faji szegregációtól sújtott St. Luisban töltött gyermekkorától egészen az utolsó évekig, amikor rock sztárhoz hasonló módon utazott a világban. A film zenei pályafutásának jelentősebb pontjaira koncentrál, 19 éves korától kezdődően, amikor a Juilliard School hallgatójaként csatlakozott Charlie Parkerhez és Dizzie Gillespie-hez, a meghatározó 1949-es Birth of Cool, majd a Kind of Blue felvételeken át az 50es évek John Coltrane-nal közös és a 60as évek Herbie Hancockkal és Wayne Shorterrel közös formációin keresztül a Bitches Brew albumok elkészítéséig, és a fúzió és a funk stílusainak kialakulásáig. A Miles Davis Story során különleges interjúkat láthatunk magával a mesterrel, de megszólalnak a családtagok, barátok és a számos zenésztárs is, akik hosszú pályafutása során együtt játszottak Milesszal.

22:30 Groove Legend: Marcus Miller
A fantasztikus Tutu című album során volt Miles Davis fegyvertársa Marcus Miller, a nagybőgős ’groove legenda’.

Számos koncertbemutatót is láthatunk a Mezzón: akikkel együtt játszott…

Május 16., kedd, 23:00
Mike Stern featuring Richard Bona : Live at the New Morning (2004)

Május 23., kedd, 23:00
Al Foster: Live at the New Morning (2004)

Május 24., szerda, 23:00
Herbie Hancock Quartet : Jazz in Juan (2003)

Május 30., kedd, 23:00
Joe Zawinul Syndicate: Live at the New Morning (2004)

Május 31., szerda, 23:00
Chick Corea (1994)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Film

Film készül Billie Holiday hírhedt kábítószeres peréről

Február végén érkezik a legendás jazzénekesnőről szóló életrajzi dráma, amely azt mutatja be, miként vált Billie Holiday az Egyesült Államok drogellenes háborújának egyik legfontosabb ellenségévé egy protest song miatt.
Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.