Jazz/World

Miles Davis lett minden idők legjobb jazz-zenésze

2015.11.17. 12:22
Ajánlom
Legalábbis a BBC top 10-es listája szerint, amit a hallgatók véleménye alapján állítottak össze.

Miles Davis az a trombitás, akit lírai hangvételű trombitajátéka és örökké változó stílusa a 20. századi zene egyik legendájává emelt. A BBC Music Jazz csatornájának hallgatói most őt választották meg minden idők legnagyobb jazz-zenészének. A rádió riportere nemes egyszerűséggel „a coolság megtestesítőjének” nevezte a zenészt. Mint fogalmazott: „Miles Davis évtizedeken átívelő karrierje során a jazz-hangzásban megkerülhetetlenül fontos fejlesztéseket hozott. Ő az ugyanakkor, aki a legnagyobb példányszámban eladott jazz-albummal büszkélkedhet, ami az 1959-es Kind of Blue.”

A top 10-es listán egyébként Miles Davist sorban Louis Armstrong, Duke Ellington, John Coltrane, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Billy Holiday, Thelonius Monk, Bill Evans és Oscar Peterson követi.

Geoffrey Smith, a rádió munkatársa a lista első három helyezettjét a jazz-zene hallhatatlanjaiként jellemezte. Duke Ellingtont a zenekarok maistro-jaként, Louist minden jazz-zenész apjaként, Miles-t pedig az örökké megújulni képes kortárs lelkiség esszenciájakánt írta le.

Mint mondta, Miles a jazzen belül több stílusban alkotott kiemelkedőt, beleértve a cool-jazzt, a hard-bop-ot, a modális jazzt, a jazz-rockot, a jazz-funk-ot, és az elektronikus hatásokkal fűszerezett jazzt.

„Ahhoz, hogy nagy zenész váljon belőled és az is maradj, muszáj nyitottnak lenned az újdonságokra, és folyamatosan képben kell lenned azzal, hogy mi történik körülötted” – írja Miles Davis önéletrajzában.

Ő volt az első jazz-muzsikus, aki rock and roll ritmusokat épített be zenéjébe inspirálva ezáltal egész generációját.

A legnagyobb példányszámban eladott Kind of Blue mellett megkerülhetetlen a kísérletező improvizációra építő Bitches'Brew című albuma és a precíz, befelé forduló Birth of the Cool is, amiben új jazz hangzást alapozott meg.

Expresszív trombitahangja legalább annyira jellegzetes volt, mint a listán őt követő énekesek hangszíne. A szaxofonos David Liebman, akivel 1970-ben játszott együtt, azt mondta róla, hogy ő a zenében az, ami Scorsese vagy Coppola a filmtörténetben. Tudta, mi kell egy nagy produkcióhoz – fények, hang, forgatókönyv és minden apró részlet tekintetében".

A jazz-sztár 1991-ben halt meg tüdőgyulladás okozta légzési elégtelenségben. Életéről film készült Miles Ahead címmel Don Cheadle főszereplésével, ami 2015-ben a New York-i Filmfesztiválon debütált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.