Jazz/World

Miles Davis lett minden idők legjobb jazz-zenésze

2015.11.17. 12:22
Ajánlom
Legalábbis a BBC top 10-es listája szerint, amit a hallgatók véleménye alapján állítottak össze.

Miles Davis az a trombitás, akit lírai hangvételű trombitajátéka és örökké változó stílusa a 20. századi zene egyik legendájává emelt. A BBC Music Jazz csatornájának hallgatói most őt választották meg minden idők legnagyobb jazz-zenészének. A rádió riportere nemes egyszerűséggel „a coolság megtestesítőjének” nevezte a zenészt. Mint fogalmazott: „Miles Davis évtizedeken átívelő karrierje során a jazz-hangzásban megkerülhetetlenül fontos fejlesztéseket hozott. Ő az ugyanakkor, aki a legnagyobb példányszámban eladott jazz-albummal büszkélkedhet, ami az 1959-es Kind of Blue.”

A top 10-es listán egyébként Miles Davist sorban Louis Armstrong, Duke Ellington, John Coltrane, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Billy Holiday, Thelonius Monk, Bill Evans és Oscar Peterson követi.

Geoffrey Smith, a rádió munkatársa a lista első három helyezettjét a jazz-zene hallhatatlanjaiként jellemezte. Duke Ellingtont a zenekarok maistro-jaként, Louist minden jazz-zenész apjaként, Miles-t pedig az örökké megújulni képes kortárs lelkiség esszenciájakánt írta le.

Mint mondta, Miles a jazzen belül több stílusban alkotott kiemelkedőt, beleértve a cool-jazzt, a hard-bop-ot, a modális jazzt, a jazz-rockot, a jazz-funk-ot, és az elektronikus hatásokkal fűszerezett jazzt.

„Ahhoz, hogy nagy zenész váljon belőled és az is maradj, muszáj nyitottnak lenned az újdonságokra, és folyamatosan képben kell lenned azzal, hogy mi történik körülötted” – írja Miles Davis önéletrajzában.

Ő volt az első jazz-muzsikus, aki rock and roll ritmusokat épített be zenéjébe inspirálva ezáltal egész generációját.

A legnagyobb példányszámban eladott Kind of Blue mellett megkerülhetetlen a kísérletező improvizációra építő Bitches'Brew című albuma és a precíz, befelé forduló Birth of the Cool is, amiben új jazz hangzást alapozott meg.

Expresszív trombitahangja legalább annyira jellegzetes volt, mint a listán őt követő énekesek hangszíne. A szaxofonos David Liebman, akivel 1970-ben játszott együtt, azt mondta róla, hogy ő a zenében az, ami Scorsese vagy Coppola a filmtörténetben. Tudta, mi kell egy nagy produkcióhoz – fények, hang, forgatókönyv és minden apró részlet tekintetében".

A jazz-sztár 1991-ben halt meg tüdőgyulladás okozta légzési elégtelenségben. Életéről film készült Miles Ahead címmel Don Cheadle főszereplésével, ami 2015-ben a New York-i Filmfesztiválon debütált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.