Jazz/World

Milyen a Somló hangja?

2010.07.10. 13:55
Ajánlom
A kérdésre a választ ezúttal nem az LGT, hanem nép- és világzenei, valamint jazz előadók adják meg, népművészeti környzetben, a borkultúra jegyében.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a Somlóhegy Alapítvány és a Somló Hangja Kft folytatják tavalyi kezdeményezésüket, és a Somló-hegyi Erdődy Kastély ősparkjában, Doba területén összesen tíz különböző helyszínen rendezik meg összeművészeti fesztiváljukat. Hogy a hegy nedűjének, a somlainak mi a titka, abba is bepillantást engednek a fesztivál látogatóinak, mert meg lehet tekinteni a pincéket és más borászati programokat is tartanak. A helyi legendák szerint afrodiziákumnak is beválik, ezért a nászéjszakák borának is tartják.

Minden délelőtt gyermek- és családi programokat tartanak (játszóház, gyermekszínházak, táncház, állatsimogató, lovaglás). Az ilyenkor elmaradhatatlan kézműves portékákat is kipakolják ponyváikra a környékbeliek és a koncerteken túl lesznek néptánc műsorok és minden este táncház Papp Zoli kocsmájában.

A fesztiválon idén a Borudvar színpadon fellépést vállalt a Csík zenekar, a Szalonnaband, Bognár Szilvia és zenekara, a Benkó Dixiland Band, a SoundGixer, a Mitsoura, a Duna Művészegyüttes, Palya Bea, a Makám, a Cimbaliband és a Zagyva Banda. Idén külön színpadon kap helyet a jazz, a helyszínről művészeti szempontból a Kodolányi János Főiskola Jazz tanszaka gondoskodik. A vidék napja című zárónapi ingyenes programra Veszprém megyei művészeti csoportokat, néptáncosokat, fúvós zenekarokat és népi komédiás színjátszókat hívtak.

Somló Hangja Összművészeti Fesztivál

Július 14-18, Somló Hegy, Doba, Erdődy Kastély

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.