Jazz/World

Milyen a Somló hangja?

2010.07.10. 13:55
Ajánlom
A kérdésre a választ ezúttal nem az LGT, hanem nép- és világzenei, valamint jazz előadók adják meg, népművészeti környzetben, a borkultúra jegyében.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a Somlóhegy Alapítvány és a Somló Hangja Kft folytatják tavalyi kezdeményezésüket, és a Somló-hegyi Erdődy Kastély ősparkjában, Doba területén összesen tíz különböző helyszínen rendezik meg összeművészeti fesztiváljukat. Hogy a hegy nedűjének, a somlainak mi a titka, abba is bepillantást engednek a fesztivál látogatóinak, mert meg lehet tekinteni a pincéket és más borászati programokat is tartanak. A helyi legendák szerint afrodiziákumnak is beválik, ezért a nászéjszakák borának is tartják.

Minden délelőtt gyermek- és családi programokat tartanak (játszóház, gyermekszínházak, táncház, állatsimogató, lovaglás). Az ilyenkor elmaradhatatlan kézműves portékákat is kipakolják ponyváikra a környékbeliek és a koncerteken túl lesznek néptánc műsorok és minden este táncház Papp Zoli kocsmájában.

A fesztiválon idén a Borudvar színpadon fellépést vállalt a Csík zenekar, a Szalonnaband, Bognár Szilvia és zenekara, a Benkó Dixiland Band, a SoundGixer, a Mitsoura, a Duna Művészegyüttes, Palya Bea, a Makám, a Cimbaliband és a Zagyva Banda. Idén külön színpadon kap helyet a jazz, a helyszínről művészeti szempontból a Kodolányi János Főiskola Jazz tanszaka gondoskodik. A vidék napja című zárónapi ingyenes programra Veszprém megyei művészeti csoportokat, néptáncosokat, fúvós zenekarokat és népi komédiás színjátszókat hívtak.

Somló Hangja Összművészeti Fesztivál

Július 14-18, Somló Hegy, Doba, Erdődy Kastély

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges eseménnyel készül a Modern Art Orchestra

Augusztus 22-én a zenekar a Nimród Rendezvényhajón áll színpadra a késő délutántól estig tartó Swingin’ On The Danube fesztivál programjával.
Jazz/World pályázat

Ismét elektronikus zenei pályázatot hirdetnek a Hangfoglaló Programban

A Hangfoglaló Program hetedik évadában két feltörekvő elektronikus zenei előadó és producer kaphat támogatást az induló előadói alprogram pályázatán. Idén alkotóközösségek is jelentkezhetnek a másfélmillió forintos támogatásra szeptember 10-ig.
Jazz/World koronavírus

Ezek a zenekarok adnak majd raktárkoncertet

A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján választották ki azt a száz zenekart, akiknek lehetőségük lesz részt venni a raktárkoncerteken. A raktárkoncertek intézményét kifejezetten a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor támogatására hozták létre.
Jazz/World interjú

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Jazz/World hír

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.