Jazz/World

Milyen jazzkoncerteket ajánl a Fidelio szeptemberre?

2016.09.12. 10:04
Ajánlom
A francia kultúrát felvonultató Európai Hidak Fesztiválnak és a megszokott jazzhelyszínek színes kínálatának köszönhetően nem unatkozhatunk szeptemberben sem.

Bágyi Balázs New Quartet

szeptember 16. 21.00 Opus Jazz Club

Bágyi Balázs New Quartet

Bágyi Balázs New Quartet

A dobos-zeneszerző új felállásával többek között a nemrég megjelent új album, a Continuity Jazz Suit számait is eljátssza.

Bágyi Balázs különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Új együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, a Hollandiában végzett szaxofonos titán, Lakatos „Szoszóˮ Sándor, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista, Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter. A formáció repertoárja a zenekarvezető szerzeményeire, ezúttal egy többtételes jazzszvitre épül.

Musique de l'Europe Festival

szeptember 16. 19:00 MOMKult

Tcha Limberger

Tcha Limberger

Ezen az estén hat zenekar koncertjén keresztül ismerhetjük fel Kelet- és Nyugat-Európa zenéjében a kapcsolódási pontokat, a méltán híres Tcha Limberger közreműködésével.

A Traditional European Music Clash című est nem más, mint egy utazás a francia manouche swingtől a flamencón és a balkáni zenén át a magyar cigányzenéig. A Canarro, a Csángálló, a Bahorka, a Taraf de Akácfa, a La Kati Cuadro Flamenco, valamint a Kovács Zoltán Trió mellett most a világhírű, belga, vak muzsikus, Tcha Limberger is tiszteletét teszi. Tcha ugyanis „maga a zene”: egy személyben képviseli magas szinten a fenti műfajok mindegyikét.

Fidelio Jazz Est: Oláh Kálmán Quartet

szeptember 17. 20:00 Budapest Jazz Club

Oláh Kálmán

Oláh Kálmán

Mindig nagy öröm a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotóját, a kiváló jazz-zongoristát és zeneszerzőt egy olyan intim térben hallgatni, mint a Budapest Jazz Club.

Oláh Kálmán neve nemcsak a hazai zeneszeretőknek cseng ismerősen, világviszonylatban is jegyzett muzsikus ő, mióta 2006-ban, Always című, varázserejű számával megnyerte a jazzben talán legtekintélyesebb versenyt, a Thelonious Monkról elnevezett vetélkedőt. Quartetje mostani repertoárja jól megformált, több részből álló szerzeményeire, eredeti hangszereléseire és népdalfeldogozásaira épül.

Michel Legrand feat. Szőke Nikoletta

szeptember 21. 20:00 Müpa

Michel Legrand

Michel Legrand

A többszörös Oscar- és Grammy-díjas muzsikus erre az estére kifejezetten a magyar közönség számára összeállított műsorral készül az Európai Hidak Fesztiválra.

Nehéz bármit is kiemeli Legrand munkásságából, hiszen ő maga sem tudott és nem is akart választani a hangszeres előadói, karmesteri, énekesi, zeneszerzői és hangszerelői pályák közül. A Cherbourgi esernyők című musical szerzője jazzművészként számos legendával dolgozott Miles Davis-től John Coltrane-ig. Szerzeményei közül több örökzölddé vált. Partneréül erre az estére Szőke Nikolettát választotta, akinek szerinte „gyönyörű a hangja és remekül swingel”.

Szőke Nikoletta lesz Michel Legrand vendége

Kapcsolódó

Szőke Nikoletta lesz Michel Legrand vendége

Magyar fellépő is lesz az elsősorban filmzenéiről ismert világhírű francia Michel Legrand szeptember 21-i budapesti koncertjén. Szőke Nikoletta négy dalt ad elő a mesterrel az Európai hidak 2016 - Francia napok a Müpában fesztivál nyitóeseményén.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.