Jazz/World

"Minden kultúra másképp áll az élő zenéhez"

2016.08.14. 10:27
Ajánlom
Három év után újra Budapesten a chilei kozmikus-pszichidelikus színtér egyik alapzenekara, a Föllakzoid. Az Andok ősi zenéjét, a kortárs kísérleti irányzatokat, pszichidelikus elszállásokat, krautrockot és még sok mást gazdagon rétegzett, transzba hajló album-monolitokká gyúró trió a tizenkettedik Újbuda Jazz Fesztivál keretében lép majd fel az A38 Hajón, szeptember ötödikén. Ennek kapcsán beszélgettünk Domingo García-Huidobro gitárossal ősi örökségről, mentőautókról, transzról és még sok másról.

- Zeneileg mit találtok mostanában izgalmasnak?

- A különféle sporadikus kompozíciókat, amik a mindennapi hangokból állnak össze. Az esőt és az építkezéseket, a szelet és a mentőautókat. A mindent átszövő Doppler-effektust.

Föllakzoid

Föllakzoid

- Mi a tapasztalatotok, a különböző országok/kontinensek közönsége másképp reagál a zenétekre?

- Minden kultúra másképp áll az élő zenéhez, a koncertekhez. Egyes helyeken extrovertáltabb a közönség, máshol introvertáltabb, de egy dolog általános:

hogy a szemük csukva van a koncert alatt.

- Több interjúban is kiemeltétek, hogy az ősi örökségetek és a geográfiai pozíciótok nagy hatással van a zenétekre. Mesélnél erről?

- Azok az ősi ritmusok, amiket az egész eddigi életünk során hallottunk, átszőnek nagyjából minden hangot, ami zeneszerzés közben megszólal. Mi nem keressük tudatosan őket, inkább fordítva.

- Az új lemezetek, a III című album sajtóanyagában azt is lehet olvasni, hogy úgy hiszitek, Dél-Amerika gravitációs vonzása miatt a kontinens képes közvetlen kapcsolatba lépni más helyekkel, dimenziókkal és idősíkokkal.

- Az ötlet egyrészt kapcsolódik a gravitációs pólusokhoz, másrészt ahhoz, ahogy az ősi kultúrák inspirálták nem csak a kontinensünket, de például a modern európai avantgarde mozgalmakat is, például a kozmische krautrock színteret vagy az újhullámos filmművészetet.

Föllakzoid

Föllakzoid

- A III talán az eddigi legszabadabb és tempósabb albumotok – szándékosan írtátok ilyenre vagy csak így jött?

- Vannak teljesen tudatos döntések? A teljes igazság talán az, hogy ez részben az volt, részben nem.

- A lemezen együtt dolgoztatok Uwe Schmidttel, ismertebb nevén AtomTM-mel, a német elektronikus zene nagyágyújával. Mit adott ő hozzá a nagy egészhez?

- Sok tekintetben ő határozta meg az egész album atmoszféráját, figyelt arra, hogy minden összeérjen. Nagyon könnyű volt együtt dolgozni vele és szerintünk a zenénk csak több lett attól, amit ő még hozzátett.

- A dalaitokra jellemző, hogy koncertről koncertre fejlődnek, alakulnak. Amikor a stúdióban vagytok, nehéz eldönteni, hogy mikor van egy szám teljesen készen?

- Mostanában már szinte olyannyira megváltoztak, hogy az élő fellépések az album kiterjesztésének is felfoghatóak. De amúgy nem nehéz eldönteni, mikor van kész egy szám. Minden a megfelelő arányokról és azok összhangjáról szól.

- Milyen a kortárs chilei színtér és ehhez kapcsolódva, milyen terveitek vannak a kiadótokkal, a BYM Recordssal?

- Évről évre egyre kifejlettebb lesz a színtér, a BYM Recordssal pedig folyamatosan jelenteti meg újra és adja ki az új és régi zenekarok albumait. A nemzetközi terjesztés hatására a nemzetközi koncertszervezéssel foglalkozó részlegünk is elkezdett nőni.

- Ami pedig a jövőbeli terveket illeti?

- Három hétig turnézunk majd Európában, késő augusztustól szeptember közepéig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.