Jazz/World

"Minden kultúra másképp áll az élő zenéhez"

2016.08.14. 10:27
Ajánlom
Három év után újra Budapesten a chilei kozmikus-pszichidelikus színtér egyik alapzenekara, a Föllakzoid. Az Andok ősi zenéjét, a kortárs kísérleti irányzatokat, pszichidelikus elszállásokat, krautrockot és még sok mást gazdagon rétegzett, transzba hajló album-monolitokká gyúró trió a tizenkettedik Újbuda Jazz Fesztivál keretében lép majd fel az A38 Hajón, szeptember ötödikén. Ennek kapcsán beszélgettünk Domingo García-Huidobro gitárossal ősi örökségről, mentőautókról, transzról és még sok másról.

- Zeneileg mit találtok mostanában izgalmasnak?

- A különféle sporadikus kompozíciókat, amik a mindennapi hangokból állnak össze. Az esőt és az építkezéseket, a szelet és a mentőautókat. A mindent átszövő Doppler-effektust.

Föllakzoid

Föllakzoid

- Mi a tapasztalatotok, a különböző országok/kontinensek közönsége másképp reagál a zenétekre?

- Minden kultúra másképp áll az élő zenéhez, a koncertekhez. Egyes helyeken extrovertáltabb a közönség, máshol introvertáltabb, de egy dolog általános:

hogy a szemük csukva van a koncert alatt.

- Több interjúban is kiemeltétek, hogy az ősi örökségetek és a geográfiai pozíciótok nagy hatással van a zenétekre. Mesélnél erről?

- Azok az ősi ritmusok, amiket az egész eddigi életünk során hallottunk, átszőnek nagyjából minden hangot, ami zeneszerzés közben megszólal. Mi nem keressük tudatosan őket, inkább fordítva.

- Az új lemezetek, a III című album sajtóanyagában azt is lehet olvasni, hogy úgy hiszitek, Dél-Amerika gravitációs vonzása miatt a kontinens képes közvetlen kapcsolatba lépni más helyekkel, dimenziókkal és idősíkokkal.

- Az ötlet egyrészt kapcsolódik a gravitációs pólusokhoz, másrészt ahhoz, ahogy az ősi kultúrák inspirálták nem csak a kontinensünket, de például a modern európai avantgarde mozgalmakat is, például a kozmische krautrock színteret vagy az újhullámos filmművészetet.

Föllakzoid

Föllakzoid

- A III talán az eddigi legszabadabb és tempósabb albumotok – szándékosan írtátok ilyenre vagy csak így jött?

- Vannak teljesen tudatos döntések? A teljes igazság talán az, hogy ez részben az volt, részben nem.

- A lemezen együtt dolgoztatok Uwe Schmidttel, ismertebb nevén AtomTM-mel, a német elektronikus zene nagyágyújával. Mit adott ő hozzá a nagy egészhez?

- Sok tekintetben ő határozta meg az egész album atmoszféráját, figyelt arra, hogy minden összeérjen. Nagyon könnyű volt együtt dolgozni vele és szerintünk a zenénk csak több lett attól, amit ő még hozzátett.

- A dalaitokra jellemző, hogy koncertről koncertre fejlődnek, alakulnak. Amikor a stúdióban vagytok, nehéz eldönteni, hogy mikor van egy szám teljesen készen?

- Mostanában már szinte olyannyira megváltoztak, hogy az élő fellépések az album kiterjesztésének is felfoghatóak. De amúgy nem nehéz eldönteni, mikor van kész egy szám. Minden a megfelelő arányokról és azok összhangjáról szól.

- Milyen a kortárs chilei színtér és ehhez kapcsolódva, milyen terveitek vannak a kiadótokkal, a BYM Recordssal?

- Évről évre egyre kifejlettebb lesz a színtér, a BYM Recordssal pedig folyamatosan jelenteti meg újra és adja ki az új és régi zenekarok albumait. A nemzetközi terjesztés hatására a nemzetközi koncertszervezéssel foglalkozó részlegünk is elkezdett nőni.

- Ami pedig a jövőbeli terveket illeti?

- Három hétig turnézunk majd Európában, késő augusztustól szeptember közepéig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Plusz

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Íme a járványhelyzet-kompatibilis szórakoztatás: indul a Raktárkoncert-sorozat

Zenei legendák, fesztiválzenekarok és a mulatós zene képviselői is feltűnnek a szeptember 21-től kezdődő sorozatban, amelyet a könnyűzenei ipar támogatására indítottak el.
Jazz/World lemez

Budapesti koncertjének felvételét adja ki lemezen Keith Jarrett

Keith Jarrett 2016-ban a Müpában lépett fel. Most duplaalbumon jelenik meg a teljes improvizációs szólókoncert az ECM kiadónál.
Jazz/World ajánló

Szerdán indul a Fonó születésnapi sorozata

A nyári szabadtéri Teraszkoncertek után az idén 25 éves Fonó egy különleges jubileumi válogatással indítja útjára az évadot. A Fonó25 Folkfőváros szeptember 16-19. között egyfajta mixe a zeneház több kedvelt sorozatának.
Jazz/World guessous mesi

Premier: Guessous Mesi a gyermeki énünkről mesél új dalában

Az egzotikus, népi hangzásvilágáról ismert Guessous Mesi, Junior Príma Díjas énekesnő új dallal és videoklippel jelentkezik szeptember 12-én a Fidelio felületén. "Lüktet a lét" című új dala az anyává válás izgalmas és egyben ismeretlen terepe mellett, a saját belső gyermeki énünk megélését dolgozza fel.
Jazz/World lapszemle

Neves szaklap méltatja a Budapest Music Centert

Hosszú cikkben mutatja be a Budapest Music Centert az egyik legolvasottabb jazz-szaklap, az All About Jazz. Nemcsak magáról az intézményről, hanem a körülötte lévő művészi csoportról és az általuk készített hanglemezekről is szó van az írásban.