Jazz/World

"Minden kultúra másképp áll az élő zenéhez"

2016.08.14. 10:27
Ajánlom
Három év után újra Budapesten a chilei kozmikus-pszichidelikus színtér egyik alapzenekara, a Föllakzoid. Az Andok ősi zenéjét, a kortárs kísérleti irányzatokat, pszichidelikus elszállásokat, krautrockot és még sok mást gazdagon rétegzett, transzba hajló album-monolitokká gyúró trió a tizenkettedik Újbuda Jazz Fesztivál keretében lép majd fel az A38 Hajón, szeptember ötödikén. Ennek kapcsán beszélgettünk Domingo García-Huidobro gitárossal ősi örökségről, mentőautókról, transzról és még sok másról.

- Zeneileg mit találtok mostanában izgalmasnak?

- A különféle sporadikus kompozíciókat, amik a mindennapi hangokból állnak össze. Az esőt és az építkezéseket, a szelet és a mentőautókat. A mindent átszövő Doppler-effektust.

Föllakzoid

Föllakzoid

- Mi a tapasztalatotok, a különböző országok/kontinensek közönsége másképp reagál a zenétekre?

- Minden kultúra másképp áll az élő zenéhez, a koncertekhez. Egyes helyeken extrovertáltabb a közönség, máshol introvertáltabb, de egy dolog általános:

hogy a szemük csukva van a koncert alatt.

- Több interjúban is kiemeltétek, hogy az ősi örökségetek és a geográfiai pozíciótok nagy hatással van a zenétekre. Mesélnél erről?

- Azok az ősi ritmusok, amiket az egész eddigi életünk során hallottunk, átszőnek nagyjából minden hangot, ami zeneszerzés közben megszólal. Mi nem keressük tudatosan őket, inkább fordítva.

- Az új lemezetek, a III című album sajtóanyagában azt is lehet olvasni, hogy úgy hiszitek, Dél-Amerika gravitációs vonzása miatt a kontinens képes közvetlen kapcsolatba lépni más helyekkel, dimenziókkal és idősíkokkal.

- Az ötlet egyrészt kapcsolódik a gravitációs pólusokhoz, másrészt ahhoz, ahogy az ősi kultúrák inspirálták nem csak a kontinensünket, de például a modern európai avantgarde mozgalmakat is, például a kozmische krautrock színteret vagy az újhullámos filmművészetet.

Föllakzoid

Föllakzoid

- A III talán az eddigi legszabadabb és tempósabb albumotok – szándékosan írtátok ilyenre vagy csak így jött?

- Vannak teljesen tudatos döntések? A teljes igazság talán az, hogy ez részben az volt, részben nem.

- A lemezen együtt dolgoztatok Uwe Schmidttel, ismertebb nevén AtomTM-mel, a német elektronikus zene nagyágyújával. Mit adott ő hozzá a nagy egészhez?

- Sok tekintetben ő határozta meg az egész album atmoszféráját, figyelt arra, hogy minden összeérjen. Nagyon könnyű volt együtt dolgozni vele és szerintünk a zenénk csak több lett attól, amit ő még hozzátett.

- A dalaitokra jellemző, hogy koncertről koncertre fejlődnek, alakulnak. Amikor a stúdióban vagytok, nehéz eldönteni, hogy mikor van egy szám teljesen készen?

- Mostanában már szinte olyannyira megváltoztak, hogy az élő fellépések az album kiterjesztésének is felfoghatóak. De amúgy nem nehéz eldönteni, mikor van kész egy szám. Minden a megfelelő arányokról és azok összhangjáról szól.

- Milyen a kortárs chilei színtér és ehhez kapcsolódva, milyen terveitek vannak a kiadótokkal, a BYM Recordssal?

- Évről évre egyre kifejlettebb lesz a színtér, a BYM Recordssal pedig folyamatosan jelenteti meg újra és adja ki az új és régi zenekarok albumait. A nemzetközi terjesztés hatására a nemzetközi koncertszervezéssel foglalkozó részlegünk is elkezdett nőni.

- Ami pedig a jövőbeli terveket illeti?

- Három hétig turnézunk majd Európában, késő augusztustól szeptember közepéig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ecuadori, perui és bolíviai örökzöldekkel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Los Gringos

A dél-amerikai zenét játszó hazai együttes új dalokkal is kedveskedik a december 2-i jubileumi koncerten, amelyet követően sztorizós közönségtalálkozót is tartanak a Fonóban.
Jazz/World magazin

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World ajánló

Határátlépés Ligetivel – Lukács Miklós és muzsikustársai a BMC-ben

Nem számít, hogy a klasszikus, a kortárs zene vagy a jazz területén működnek, hiszen mindannyian kiváló zenészek. Lukács Miklós Cimbiózis Triója a Ligeti Ensemble-lal lép fel.
Jazz/World ajánló

Muzsikás 50 – Jubileumi évadzáró koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az 50 éve alakult Muzsikás jubileumi koncertsorozatát a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja a zenekar, egy mély és feledhetetlen koncerttel december 8-án.
Jazz/World interjú

Az alkotás öröme – interjú Czakó-Kuraly Sebestyénnel

Nagyinterjú a budapesti Platon Karataev zenekar egyik énekes-gitárosával, Czakó-Kuraly Sebestyénnel, akinek hamarosan új szólólemeze jelenik meg.