Jazz/World

Minden zene világzene

2008.04.26. 00:00
Ajánlom
A világ egyik vezető jazzdobosa, a 65 éves Jack DeJohnette május 2-án, a Művészetek Palotájában rendezett Jazztavasz 2008 fesztiválon, Oláh Kálmán szerzői estjén vendégeskedik.

Jack DeJohnette (fotó: Tim Geary)

DeJohnette kulcsfontosságú szerepet játszik mind a koncert első részében, Oláh Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című darabjának előadásában, mind a második részben, ahol Gerard Presencer trombitással és honfitársával, Ron McClure bőgőssel kvartettben lesz hallható. E jelentős eseményt megelőzően, otthonában beszélgettünk a dobos fenoménnel.

Fidelio: Igen sikeresen indult a karrierje, hiszen John Coltrane már egészen fiatalon meghívta Önt a zenekarába. Ekkor már érezte, milyen tehetséggel lett megáldva, vagy csak később tudatosult ez Önben?

Jack DeJohnette: Mielőtt John elhívott volna a zenekarába, addigra már elég ismert voltam New Yorkban. Akkoriban, a hatvanas évek elején a Charles Lloyd Quartet tagjaként dolgoztam. Igen, azt kell mondjam, már volt fogalmam a képességeimről. Egyébként már korábban, Chicagóban játszottam Coltrane-nel, amikor egy alkalommal Elvin Jonest helyettesítettem. Nagy megtiszteltetés volt számomra a tenorszaxofon, illetve az improvizatív zene egyik legnagyobb mesterével játszani.

F: A nemzetközi jazzélet akkoriban figyelt fel Önre, amikor az említett Charles Lloyd zenekarral eljutottak az Államokon túlra. Milyen tapasztalatokat szerzett ebben a formációban muzsikusként és emberként?

JDJ: A legfontosabb élmény, ami ebben, a fusion jazz egyik előfutárának tekinthető zenekarában ért, az a tagok közti egyedülálló kohézió volt. Olyan rendkívüli zenészegyéniségekkel játszhattam ekkor együtt, mint későbbi partnereim, Keith Jarrett vagy Ron McClure. Keith-szel idestova negyven éve játszom együtt.

F: Erre magam is szerettem volna kitérni. Mi hajtja Önt, hogy ilyen hosszú ideje megmaradt a Jarrett Trio dobosának? Mi tartja máig életben az érdeklődését?

JDJ: Keithszel és Gary Peacockkal együtt játszani kihívás és öröm, mind a mai napig. Mindnyájan úgy gondoljuk, hogy mihelyt megszűnne izgalmasnak lenni ez az együttműködés, azonnal abbahagynánk. De nem ez történik, hanem ahogy öregszünk, egyre több élvezetet ad nekünk a közös játék.

F: Hogyan világítaná ezt meg egy kívülálló számára, aki azt gondolná, hogy javarészt örökzöld kompozíciókat interpretálni egy trió számára nem rejt éppen végtelen lehetőségeket magában.

JDJ: Először is nem csupán sztenderdeket játszunk, hanem szabad improvizációkat is. A standardeket viszont minden esetben csak egyfajta kiindulási pontként, ugródeszkaként használjuk, s mindig újabb és újabb, spontán formálódó darabokká alakítjuk őket. Egyetlen számot sem játszunk kétszer ugyanúgy. Másrészt évente összesen két-három alkalommal adunk koncertet, így mindig megmarad a közös játék varázsa.

F: Ön nem csak műveli, oktatja is a jazzt. Megjelent több dobiskolája videón, néhány éve pedig a Magyar Rádió által rendezett Kovács Gyula Jazzdob Tehetségkutató Verseny zsűrijének díszelnöki szerepét is elvállalta. Milyen általános benyomásokat szerzett a magyar jazzmuzsikusokról, mielőtt elfogadta ezt a felkérést?

JDJ: Korábban Pat Metheny-től hallottam, milyen óriási tehetségű zenészek vannak a magyarok közt. A zongoristák közül említette Szakcsi Lakatos Bélát, az ő fiait, valamint Oláh Kálmánt. Azt is mondta, hogy a magyar szaxofonosok, bőgősök és dobosok is kiválóak. És bizony igaza volt.

F: A fiatal dobosok közül az Ön számára is kitűnt Pecek Lakatos András, a verseny későbbi győztese.

JDJ: Kiemelkedően tehetségesnek találtam Andrást. Meglepett, hogy hozzám mennyire hasonlóan játszik, ami megtisztelő volt számomra. Egyszersmind fontosnak tartanám, hogy törekedjen idővel megtalálni a saját stílusát, melynek csíráit már akkor is fel lehetett fedezni játékában.

F: Tavaly jelent meg kitűnő zongoristánk, Oláh Kálmán Always című albuma, melyen Ön és Ron McClure bőgős kísérik. E lemez anyagából is válogatnak majd május 2-án, a Művészetek Palotája-beli fellépésükön. Melyek voltak az Ön számára a lemezfelvétel legemlékezetesebb pillanatai?

JDJ: Mind az volt! Nagyon élveztem a közös munkát Kálmánnal! Örültem annak is, hogy ismét együtt játszhattam régi barátommal, Ronnal. Kálmánnal sem ekkor dolgoztam először, hisz a Szakcsi Generationnel készített lemezünkön már megismertem kivételes kvalitásait mind muzsikusként, mind zeneszerzőként - nagyzenekari műve, a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band, melyet Budapesten is eljátszunk majd, nagyszerű példa erre. Lenyűgöző a billentése, a dallam- és harmóniaalkotó készsége, óriási szívvel, lendülettel és elképesztően autentikus módon játszik jazzt. Mindezeken túl emberileg is kitűnően megértettük egymást. Tudom, hogy keményen küzd azért, hogy Magyarországon kívül is elismertesse művészetét. Remélem, mind több sikert ér majd el!

F: Ha az ember végigtekint az Ön pályáján, megállapíthatja, hogy bármilyen irányba is indult el, bármilyen zenei kísérlettel próbálkozott - legyen az avantgárd, bebop, fusion, big band jazz vagy kamarajazz -, az mindig gyümölcsözőnek mutatkozott, mintha előre érezte volna, hogy a választott ösvény helyes. Ez tudatos tervezés eredménye, vagy intuitív módon talált rá mindig az Ön számára jó útra? Mi a titka?

JDJ: Nincs más "titkom" csak a zenei közeg, amelyben felnőttem. Mindig úgy közelítettem a zenéhez, mint egyfajta egységes nyelvhez, amelyet nem lehet kategóriákra, stílusokra osztani. Nincs más felosztási mód, mint a jó és a kevésbé jó zenék halmaza. Számomra minden zene világzene, én ezt az útravalót kaptam.

(2008. május 2. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Oláh Kálmán szerzői estje; km.: Oláh Kálmán (zongora), Gerard Presencer (trombita, szárnykürt), Ron McClure (bőgő), Jack DeJohnette (dob), Miskolci Szimfonikus Zenekar; vez.: Kovács László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.