Jazz/World

Mindenki mindenkivel

2008.10.27. 00:00
Ajánlom
Az Erik Sumo Band stílusa My Space-profiljuk szerint indie/swing/pop. Ha ez túl tág határokat jelölne ki a zenei palettán, akkor íme orientáló jelleggel néhány műfaji sarokpont: van benne westernhős-trombita, reggae, kis jazz, soul, görög buzuki-zene, francia álsanzon, sok bolond hang és balkáni hangulat. Talán nem véletlen legtömörebb öndefiníciójuk: szürreális pop, amolyan világutazós.

Az eklektika oka a zenekar hét tagjának elő- és jelenlegi, ám Erik Sumo Banden kívüli életében keresendő. A billentyűs hangszereken játszó és vokalistaként szereplő alapító-(ál)névadó zeneszerző Tövisházi Ambrus, aki az Amorf Ördögök lett ismert Zagartól az Easy Life Naturalig készített remixeket, DJ-zett a Tilos Rádióban, tagja volt Keyser és Shuriken mellett a Crate Soul Brothersnek, komponált alkalmazott zenét Gárdos Péter Az igazi Mikulás című mozijához, tévéműsornak, telefontársaságnak, kábelszolgáltatónak, producere-tagja az egykori Amorf Ördög-színésznő, Péterfy Bori szólóprojektjének, a részben Amorf-alapokra épülő Péterfy Bori & Love Bandnek, dolgozott-dolgozik Lovasi András Kiscsillag nevű formációjával (az Erik Sumo Band repertoárján ott a Kiscsillag Csillag vagy fecskéje), a Pannonia All Stars Ska Orchestra (PASO) első albumán és a Monchichi Potenciál lemezén is.

A négy éve alakult Erik Sumo Band jelenlegi felállása a 2005-ös Sziget Fesztiválra datálható. Ott, léptek fel először azzal a két énekesnővel, akik első hallásra a tűz és a víz. A fura-karcos, saját együtteseiben (Egy Kiss Erzsi Zene, Kiss Erzsi Panchan) nem létező tájak népzenéjét megidéző, zsigerileg értelmezhető világnyelvi halandzsaszövegeket éneklő Kiss Erzsi, és a Fábián Juli helyére érkezett, a 2007-es Budapest Fringe-győzelem után nemcsak a hazai, de az európai, sőt japán jazz-szcénában is egyre inkább ismertté váló visszafogott, mézhangú, a Korai Öröm, a PASO, a Colorstar, a Freestyle Chamber Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra koncertjein rendszeresen vendégeskedő, kortárs táncelőadásokban közreműködő, és természetesen saját kvartettjével is koncertező Harcsa Veronika (kis képzavarral) úgy egészítik ki egymást, mintha a női attribútum jinje és jangja lennének.

Azok sem ismeretlenek a kis magyar popéletben, akik mögöttük játszanak, sőt ha elkezdjük összeszedni, kit hol fordult meg, az egyes halmazok több közös metszetet alkotnak. A doboknál ülő Farkas Zoltán játszott a Colorstarban és a Pál Utcai Fiúkban, Drapos Gergely ott volt már az Amorf Ördögökben, Pápai István szintén ördögösködött, Kiss Erzsinek állandó zenésztársa, de közreműködik producer-zeneszerzőként Gál Csaba Boogie blues utáni funk alapokra épülő Cry Baby-jében. Az Erik Sumo Band basszusgitárosa Balahoczky István, aki a jazz-, népzenei, rock- és pophatásokat mutató Vidámparkból, majd az abból alakuló, táncosabb zenét produkáló Colorstarból ismerős, dolgozott Hajdu Szabolcs Tamara című filmjének mesés-szürreális zenéjén, Goda Gábor Társulatában, az Artusban, és ő is ott van a Cry Baby-ben. Mészáros Ádám 2006-tól gitározott az Amorf Ördögökben, neve szerepel a trip-hopban utazó Monchichi Potenciál és a Ninjahelikopter tagjai közt, de fellép Ágoston Bélával is. Az pedig, hogy az Erik Sumo Band koncertjei vizuális élménynek sem utolsók, Jakócs Dorottyának és Hoványi Gábornak köszönhetők.

A 2005-ben jelent meg első albumuk, a My Rocky Mountain a stuttgarti Pulver Recordsnál, és nemrég elkészült a második, a Years in the Forest. E kettőt mutatják be a Müpában vendégekkel, Kiss Erzsi zenekarával és Ágoston Bélával kiegészülve. Az előbbihez tartozó kapcsolódási pont a fentiek alapján nyilvánvaló, míg utóbbi Mészáros Ádám révén kerül a képbe, amelynek rajzolása úgy tűnik, soha nem fejeződik be, hiszen amint előjön egy zenekarnév, úgy bukkan fel legalább két-három név, akik aztán újabb társulásokkal kötik össze a cikk tárgyát.

(2008. október 31. 20:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Az Erik Sumo Band koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.