Jazz/World

Mindenki mindenkivel

2008.10.27. 00:00
Ajánlom
Az Erik Sumo Band stílusa My Space-profiljuk szerint indie/swing/pop. Ha ez túl tág határokat jelölne ki a zenei palettán, akkor íme orientáló jelleggel néhány műfaji sarokpont: van benne westernhős-trombita, reggae, kis jazz, soul, görög buzuki-zene, francia álsanzon, sok bolond hang és balkáni hangulat. Talán nem véletlen legtömörebb öndefiníciójuk: szürreális pop, amolyan világutazós.

Az eklektika oka a zenekar hét tagjának elő- és jelenlegi, ám Erik Sumo Banden kívüli életében keresendő. A billentyűs hangszereken játszó és vokalistaként szereplő alapító-(ál)névadó zeneszerző Tövisházi Ambrus, aki az Amorf Ördögök lett ismert Zagartól az Easy Life Naturalig készített remixeket, DJ-zett a Tilos Rádióban, tagja volt Keyser és Shuriken mellett a Crate Soul Brothersnek, komponált alkalmazott zenét Gárdos Péter Az igazi Mikulás című mozijához, tévéműsornak, telefontársaságnak, kábelszolgáltatónak, producere-tagja az egykori Amorf Ördög-színésznő, Péterfy Bori szólóprojektjének, a részben Amorf-alapokra épülő Péterfy Bori & Love Bandnek, dolgozott-dolgozik Lovasi András Kiscsillag nevű formációjával (az Erik Sumo Band repertoárján ott a Kiscsillag Csillag vagy fecskéje), a Pannonia All Stars Ska Orchestra (PASO) első albumán és a Monchichi Potenciál lemezén is.

A négy éve alakult Erik Sumo Band jelenlegi felállása a 2005-ös Sziget Fesztiválra datálható. Ott, léptek fel először azzal a két énekesnővel, akik első hallásra a tűz és a víz. A fura-karcos, saját együtteseiben (Egy Kiss Erzsi Zene, Kiss Erzsi Panchan) nem létező tájak népzenéjét megidéző, zsigerileg értelmezhető világnyelvi halandzsaszövegeket éneklő Kiss Erzsi, és a Fábián Juli helyére érkezett, a 2007-es Budapest Fringe-győzelem után nemcsak a hazai, de az európai, sőt japán jazz-szcénában is egyre inkább ismertté váló visszafogott, mézhangú, a Korai Öröm, a PASO, a Colorstar, a Freestyle Chamber Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra koncertjein rendszeresen vendégeskedő, kortárs táncelőadásokban közreműködő, és természetesen saját kvartettjével is koncertező Harcsa Veronika (kis képzavarral) úgy egészítik ki egymást, mintha a női attribútum jinje és jangja lennének.

Azok sem ismeretlenek a kis magyar popéletben, akik mögöttük játszanak, sőt ha elkezdjük összeszedni, kit hol fordult meg, az egyes halmazok több közös metszetet alkotnak. A doboknál ülő Farkas Zoltán játszott a Colorstarban és a Pál Utcai Fiúkban, Drapos Gergely ott volt már az Amorf Ördögökben, Pápai István szintén ördögösködött, Kiss Erzsinek állandó zenésztársa, de közreműködik producer-zeneszerzőként Gál Csaba Boogie blues utáni funk alapokra épülő Cry Baby-jében. Az Erik Sumo Band basszusgitárosa Balahoczky István, aki a jazz-, népzenei, rock- és pophatásokat mutató Vidámparkból, majd az abból alakuló, táncosabb zenét produkáló Colorstarból ismerős, dolgozott Hajdu Szabolcs Tamara című filmjének mesés-szürreális zenéjén, Goda Gábor Társulatában, az Artusban, és ő is ott van a Cry Baby-ben. Mészáros Ádám 2006-tól gitározott az Amorf Ördögökben, neve szerepel a trip-hopban utazó Monchichi Potenciál és a Ninjahelikopter tagjai közt, de fellép Ágoston Bélával is. Az pedig, hogy az Erik Sumo Band koncertjei vizuális élménynek sem utolsók, Jakócs Dorottyának és Hoványi Gábornak köszönhetők.

A 2005-ben jelent meg első albumuk, a My Rocky Mountain a stuttgarti Pulver Recordsnál, és nemrég elkészült a második, a Years in the Forest. E kettőt mutatják be a Müpában vendégekkel, Kiss Erzsi zenekarával és Ágoston Bélával kiegészülve. Az előbbihez tartozó kapcsolódási pont a fentiek alapján nyilvánvaló, míg utóbbi Mészáros Ádám révén kerül a képbe, amelynek rajzolása úgy tűnik, soha nem fejeződik be, hiszen amint előjön egy zenekarnév, úgy bukkan fel legalább két-három név, akik aztán újabb társulásokkal kötik össze a cikk tárgyát.

(2008. október 31. 20:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Az Erik Sumo Band koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.