Jazz/World

Miről is van szó, Pat Metheny?

2011.09.25. 17:05
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és nyerje meg a néhány hét múlva Budapestre látogató Pat Metheny legújabb szólólemezét!

Legalább húsz éve a magyar közönségnek is nagy kedvence a pop népszerűségi csúcsait ostromló, de sztárallűrök nélküli jazzgitáros. Tavaly a legendás Pat Metheny Grouppal járt Magyarországon, idén október 28-án lazább formációval, Bill Stewart dobos és Larry Grenadier bőgős-basszusgitáros kíséretében érkezik a Pat Metheny Tro 00-11 elnevezésű turnéjának keretében. A trióval 2000-ben egy stúdió- és egy koncertalbumot is megjelentettek, erre utal a turné titokzatos elnevezése.

Titokzatos Pat Metheny legújabb, immár hatodik szólólemezének címe is (What's it all about), ugyanis ha elkezdünk kutatkodni, miről is van szó, hamar kiderül, hogy a korongon harmadikként megszólaló Billy Strayhorn-szám címének feléről van szó. Igaz, a tracklistában csak a folytatás (Alfie) szerepel. A lemez műhelytitkairól ezen a videón mesél a gitármágus. A Nonesuch kiadásában megjelent bensőséges hangulatú 55 perces albumon tíz klasszikus szerzeményt (Simon, Burt Bacharach, Antonio Carlos Jobim, Henry Mancini, Lennon/McCartney) kifejezetten meditatív stílusban adja elő egy szál, speciálisan hangolt gitárján a számtalan Grammy-díjas Pat. Sőt, a The sound of silence című szám előadásához használt hangszernek nemcsak a hangolása speciális, hiszen húrból is több van rajta a kelleténél. Akár az öné is lehet a Fidelio ajándékaként Pat Metheny What's it All About című lemeze, amennyiben a helyes választ adja meg kérdésünkre, mely így hangzik:

Hány húrral van felszerelve a The sound of silence című szám előadásához használt hangszer?

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.