Jazz/World

Mississippi-rága

2012.03.12. 16:55
Ajánlom
Vishwa Mohan Bhatta, a slide gitár mestere Radzsasztánból látogat a Művészetek Palotájába március 13-án.

Az indiai zenéről a legtöbb hallgatónak az emberemlékezetbe vesző ősi hagyományok, az idegen nyelv egzotikuma (és érthetetlensége), a vallási áhítattal összefonódó zenei áldozat jut az eszébe. És ha azt mondom, hogy az indiai zene szoros cimboraságban van a blues-zal, Jimi Hendrix-szel...?

Sokan vádolják manapság hígulással az indiai zenét, amiért évezredes tradícióit hűtlenül elhagyva nyugati hangszereket tesz a magáévá. Pedig a mai indiai előadók nem tesznek mást, mint elődeik: nyitott füllel járnak a világban, és ha olyasmivel találkoznak, ami híven szolgálja a hangzás tökéletességét, akkor szemérmességüket félretéve olvasztják zenei világukba az új hatásokat. Az indiai klasszikus zene esztétikájának sarokkövei a dallam hajlékonysága, a tempó sodrása, a hangzás egyértelmű színezete. Ha akad olyan hangszer, amellyel megvalósítható mindez, mindegy, hogy a világ mely tájáról származik, előbb-utóbb indiai zene is megszólal rajta.

A hegedűről például úgy tartják, hogy angol gyarmati hatás nyomán került az indiai zenébe. Egyes források szerint azonban léteznek olyan leírások, szoborábrázolások, amelyek jóval korábban megörökítettek már indiai udvari muzsikusokat hegedűvel. Tény, hogy az indiai hegedű mai formája szinte teljesen megegyezik a nyugatiéval, bár a húrok hangolása eltér, alkalmazkodott a rágajátékhoz. Főként délen, a karnatikus dialektusban gyakori kísérője az énekes szólistának. Fontos művészei igazi kultusznak örvendenek Chennaiban, a dél-indiai zene központjában.

Sokkal frissebb hatás eredménye a gitártípusok megjelenése az indiai zenében. Ehhez már szükség volt a tömegkommunikációra, s vele együtt az elektromos erősítés is szemrebbenés nélkül berontott a klasszikus hagyományok védett falai közé. Ma már Indiában se idős, se fiatal nem lepődik meg azon, ha a koncertteremben indiai hangrendszerben, indiai ritmusszekció támogatásával torzított gitáron játszik valaki Jimi Hendrix-feldolgozást.

Az elektromos gitár mellett a slide gitár is komoly karriert futott be az indiai zenében. A hangszer felépítése, viselkedése olyan, mintha tökéletes hibridje lenne az indiai és az amerikai hangszereknek. Pedig a hajlékonyságáról ismert blues-hangszer az afrikai kontinens zenéjéből fejlődött, és aligha tudott arról, mi is zajlik az Indiai-óceán túlsó partján. A slide gitár tökéletesen alkalmas arra, hogy visszaadja az indiai dallamvezetésre oly jellemző hajlékonyságot, a mikrotónusokat és negyedhangos lebegtetéseket. Vishwa Mohan Bhatt Ravi Shankar tanítványaként kereste a tökéletes hangzást, és így fejlesztette ki tizennyolc húros gitár-szitár hibridjét. A művész a koncert során visszanyúl szűkebb hazája, Radzsasztán népzenei forrásaihoz, kiváló lehetőséget kínálva azok számára, akik jobban szeretnék megismerni ennek a varázslatos zenekultúrának a legfinomabb árnyalatait.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Jazz/World ajánló

Idén már hat városban csendülnek fel az MVM ZENERGIA dallamai

Egyedülálló élmény, zenei sokszínűség, Rúzsa Magdi, Balázs János, a Concerto Budapest és Keller András várja a hetedik MVM ZENERGIA koncert közönségét 2022. augusztus 27-én. Az Erkel Színház élőzenés, fényfestéssel kísért koncertje mellett öt vidéki helyszínen és online is csatlakozhatnak a jótékonysági esthez az érdeklődők.
Jazz/World ajánló

Az angyalföldi nyomornegyedből Párizsig jutott a világhírű magyar zongoraművész

Három részből álló Cziffra100 programsorozat várja a közönséget augusztus 3-án Szentendrén. A Városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, ugyanitt este a Hot Jazz Band lép színpadra, a P'Art moziban pedig a zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet láthatja a közönség.
Jazz/World klippremier

Csodaszép klipet készített az Ephemere egy kápolnásnyéki mozdonyban

Az Ephemere két vezéregyéniségének, Caussanel Izabellának és Orbay Lillának új szerzeménye, a Te is tudod Szőcs Kálmán versére íródott. A Novák Péter által rendezett klipben megjelenik az utazás, a melankólia és a dőzsölés kontrasztja, a gyermeki naivitás és a tiltott szerelmek is. VIDEÓ
Jazz/World hírek

Lukács Miklós szerzeményével rögzített videoklipet a Yurodny Ensemble

Az írországi Yurodny Ensemble és Lukács Miklós cimbalomművész kapcsolata nem újkeletű. Az ír sajtóban július 26-án volt az online premiere annak a videoklipnek, amelyet a neves együttes a magyar művész 2013-as Himnusz című száma nyomán rögzített. A klipet cikkünkben meg is tekinthetik.