Jazz/World

Mit üzennek ma az emigráció hangjai?

2016.09.22. 11:43
Ajánlom
Az egyik legkiválóbb európai jazzénekes, a német Michael Schiefel Songs Out of Exile - Dalok a száműzetésből címmel ad koncertet az Opusban szeptember 24-én, a Wood & Steel Trioval.

A formáció a modern német zene egyik legjelentősebb alakjának, Hanns Eislernek a második világháború idején Kaliforniában írt Hollywood Songbookjának sajátos értelmezéseit adja elő.

Michael Schiefel

Michael Schiefel (Fotó/Forrás: Stefanie Marcus)

A fasizmus elől Amerikában menekült Hanns Eisler hollywoodi menedékében Brecht, Hölderlin, Pascal és saját szövegeire írt miniatúrái a 20. századi német zeneszerző legszemélyesebb naplójegyzeteinek tekinthetők.

Ezek a rövid és bensőségesen közvetlen dalok a száműzetés és az emigrációban töltött élet pillanatfelvételei.

Eisler Amerikában is nehéz helyzetbe került, amikor az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság elé idézték, ami után csak a nemzetközi közvélemény nyomására távozhatott az Egyesült Államokból és visszatért Európába.

Platypus Trio

Platypus Trio (Fotó/Forrás: Juergen Schneider)

A dalokat a német Wood & Steel Trio (Roland Neffe - marimba, vibrafon; Christian Kögel - gitár; Marc Muellbauer - nagybőgő) és a virtuóz énekes, Michael Schiefel a gyönyörű zenéhez méltó tisztelettel vette kézbe. A hangzás különlegességét egyrészt az eredetileg zongorára írt darabok áthangszerelése adja ezekre a hangszerekre, másrészt a szabad, asszociatív improvizációk háromdimenziós vibrálása.

A kivételes hangú Michael Schiefel német-magyar formációjával, a Platypus Trióval 2014-ben mutatta be lemezét az Opus Jazz Clubban. Az énekes két zenésztársa ebben a formációban Lukács Miklós világszerte elismert cimbalomvirtuóz, valamint egy német csellista, Jörg Brinkmann.

„Ez éltet: mindig új helyzetbe kerülni”

Kapcsolódó

„Ez éltet: mindig új helyzetbe kerülni”

Lukács Miklós cimbalmos több hazai formáció (Dresch Quartet, Tóth Viktor Arura Trió, Balogh Kálmán-Lukács Miklós duó) zenei arculatának kialakításában is meghatározó szerepet játszik, valamint néhány éve saját Cimbiózis nevű trióját is vezeti, akikkel decemberben jelentették meg Budapest Anzix című lemezüket. Június 4-én egy egészen új, nemzetközi formációval lép az Opus színpadára. A világhírű Eric Harland dobossal és Larry Grenadier bőgőssel játszik majd, akikkel a koncertet megelőző napokban egy lemez anyagát is felveszi a BMC stúdiójában.

A 46 éves Michael Schiefel hangját elektronikus eszközökkel, elsősorban loopokkal kombinálja. 1996-ban szerzett diplomát a Berlini Művészeti Egyetemen jazzének és zeneelmélet szakon, öt évvel később ő lett a legfiatalabb zenei professzor Németországban a weimari Liszt Ferenc Konzervatóriumban, ahol jazzéneket tanít. Számos műfajban alkot és koncertezik, szólómunkái mellett funkot és popot is játszik a JazzIndeed kvintettel, tagja a klasszikus zenén alapuló big bandnek, a Thärichen's Tentettnek. Európai jazzfesztiválok és mesterkurzusok rendszeres fellépője és résztvevője, eddig négy szólóalbumot adott ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.