Jazz/World

Mitchell, Nigun, blues a Jazzkocsmában

2009.12.04. 10:53
Ajánlom
A szegedi zenei életben stabil ponttá nőtte ki magát a Jazzkocsma, amely decemberben is változatos programot kínál.

Matthew Mitchell Londonban élő Új-zélandi gitáros, zenei mindenevő fellépése lesz a hónap egyik különlegessége. Mitchell 2000 óta dolgozik Londonban, de az Új-zélandi Hamiltonban született 1973-ban. Angliában többek között a már itthon is ismert Byron Wallen trombitással, saját együttesével hallható, és a Leo Records számára több lemezfelvételt is készített. Resch Bélával (nagybőgő) és Kertész Ákossal (dob) alkotott, már egyáltalán nem alkalmi triója saját szerzemények mellett Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane és Duke Ellington darabjait adja elő. A jazz klasszikusokban felvillantanak hatásokat a polinéz, az afrikai, a latin zenéből. A zenekar dobosát egyébként hallhatják a szegediek a Jack Cannon Blues banddel is, pár nappal később.

Ugyancsak gitárosként alakította jazz háttérrel, de etnozenei hatásokkal Párniczky András a zenekarát, a Nigunt 2001-ben. A Nigunok olyan spirituális dalok, amelyek kántálása segít elérni az eksztázis állapotát. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése az amerikai jazz nyelvezetének keretei között jelentős hagyományokkal bír: elegendő Párniczky példaképére, John Zorn szaxofonosra és köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak. A Nigun mindig áthágta a műfaji határokat, de azért leginkább a klez-jazz írja le, milyen irányba is tájékozódik.

Jazzkocsma, Szeged

2009. december 7. - Nigun
2009. december 12. - Matthew Mitchell Trió
2009. december 18. - Jack Cannon Blues Band

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.