Jazz/World

Mitchell, Nigun, blues a Jazzkocsmában

2009.12.04. 10:53
Ajánlom
A szegedi zenei életben stabil ponttá nőtte ki magát a Jazzkocsma, amely decemberben is változatos programot kínál.

Matthew Mitchell Londonban élő Új-zélandi gitáros, zenei mindenevő fellépése lesz a hónap egyik különlegessége. Mitchell 2000 óta dolgozik Londonban, de az Új-zélandi Hamiltonban született 1973-ban. Angliában többek között a már itthon is ismert Byron Wallen trombitással, saját együttesével hallható, és a Leo Records számára több lemezfelvételt is készített. Resch Bélával (nagybőgő) és Kertész Ákossal (dob) alkotott, már egyáltalán nem alkalmi triója saját szerzemények mellett Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane és Duke Ellington darabjait adja elő. A jazz klasszikusokban felvillantanak hatásokat a polinéz, az afrikai, a latin zenéből. A zenekar dobosát egyébként hallhatják a szegediek a Jack Cannon Blues banddel is, pár nappal később.

Ugyancsak gitárosként alakította jazz háttérrel, de etnozenei hatásokkal Párniczky András a zenekarát, a Nigunt 2001-ben. A Nigunok olyan spirituális dalok, amelyek kántálása segít elérni az eksztázis állapotát. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése az amerikai jazz nyelvezetének keretei között jelentős hagyományokkal bír: elegendő Párniczky példaképére, John Zorn szaxofonosra és köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak. A Nigun mindig áthágta a műfaji határokat, de azért leginkább a klez-jazz írja le, milyen irányba is tájékozódik.

Jazzkocsma, Szeged

2009. december 7. - Nigun
2009. december 12. - Matthew Mitchell Trió
2009. december 18. - Jack Cannon Blues Band

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.