Jazz/World

Mitchell, Nigun, blues a Jazzkocsmában

2009.12.04. 10:53
Ajánlom
A szegedi zenei életben stabil ponttá nőtte ki magát a Jazzkocsma, amely decemberben is változatos programot kínál.

Matthew Mitchell Londonban élő Új-zélandi gitáros, zenei mindenevő fellépése lesz a hónap egyik különlegessége. Mitchell 2000 óta dolgozik Londonban, de az Új-zélandi Hamiltonban született 1973-ban. Angliában többek között a már itthon is ismert Byron Wallen trombitással, saját együttesével hallható, és a Leo Records számára több lemezfelvételt is készített. Resch Bélával (nagybőgő) és Kertész Ákossal (dob) alkotott, már egyáltalán nem alkalmi triója saját szerzemények mellett Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane és Duke Ellington darabjait adja elő. A jazz klasszikusokban felvillantanak hatásokat a polinéz, az afrikai, a latin zenéből. A zenekar dobosát egyébként hallhatják a szegediek a Jack Cannon Blues banddel is, pár nappal később.

Ugyancsak gitárosként alakította jazz háttérrel, de etnozenei hatásokkal Párniczky András a zenekarát, a Nigunt 2001-ben. A Nigunok olyan spirituális dalok, amelyek kántálása segít elérni az eksztázis állapotát. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése az amerikai jazz nyelvezetének keretei között jelentős hagyományokkal bír: elegendő Párniczky példaképére, John Zorn szaxofonosra és köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak. A Nigun mindig áthágta a műfaji határokat, de azért leginkább a klez-jazz írja le, milyen irányba is tájékozódik.

Jazzkocsma, Szeged

2009. december 7. - Nigun
2009. december 12. - Matthew Mitchell Trió
2009. december 18. - Jack Cannon Blues Band

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.