Jazz/World

Mitől olyan különleges a lengyel jazz?

2016.11.07. 17:24
Ajánlom
Erre fókuszál a BMC és a Lengyel Intézet negyedik éve megrendezett fesztiválja, a Polska Jazz november 10. és 12. között.

Elsőként, november 10-én csütörtökön Wojciech Myrczek énekes, valamint a klasszikus és világzenét játszó zongorista, Pawel Tomaszewski duója játszik a klub színpadán. Wojciech Myrczek a Shure Montreux jazz énekverseny nagydíjának és közönségdíjának nyertese, Pawel Tomaszewski számos lengyel és nemzetközi sztárral dolgozott már együtt. A kettős erőssége a tagok eltérő zenei személyiségének konfrontációjában, zenei kreativitásukban és a legapróbb művészi részletek iránti érzékenységben rejlik. Zenei párbeszédük ambiciózus dalokból, improvizációk és merengő pillanatok váltakozásaiból építkezik, mindig egy csipetnyi humorral.

Myrczek & Tomaszewski

Myrczek & Tomaszewski

Pénteken három koncertet tartanak a Polska Jazz keretében. Az aktuális lengyel jazz színtér egyik legfontosabb formációja, a Marcin Wasilewski Trio (Marcin Wasilewski - zongora, Slawomir Kurkiewicz - nagybőgő, Michal Miskiewicz - dob) a tradicionális és a kortárs hangzásokat egyedi módon ötvöző trió. Wasilewski és Kurkiewicz tizenöt évesen kezdett együtt játszani, Simple Acoustic Trio néven 1989-ben alakították meg zenekarukat, amely Miskiewicz 1993-as csatlakozása óta stabil felállásban működik. A trió dolgozott együtt Jan Garbarekkel, John Surmannel, Arthur Blythe-tal, Joe Lovanóval, Dino Saluzzival, Anders Jorminnal vagy Manu Katchéval is.

Szintén november 11-én zenél a Dominik Borek (trombita), Krzysztof Matejski (szaxofon), Michal Salamon (zongora), Milosz Skwirut (nagybőgő) és Pawel Nowak (dob) által alkotott Quindependence. A Krakkói Zeneakadémia Jazz és Dob Fakultásának hallgatói által tavaly alapított zenekar alig volt egyhónapos, amikor elnyerte a krakkói Jazz Juniors Festival második díját. "Egyéni tapasztalataink és inspirációink a zenekaron belül konfrontálódnak és a stilisztikai sokszínűség vagy éppen kétértelműség olyan hibridjét eredményezik, amit magunk sem tudunk pontosan megfogalmazni" - nyilatkozták magukról a zenekartagok.

Stanisław Słowiński Quintet

Stanisław Słowiński Quintet

Ugyancsak pénteken játszik a tavalyi krakkói Jazz Juniors első helyezett zenekara, a Stanislaw Slowinski Quintet, amelyben Stanislaw Slowinski (hegedű), Zbyszek Szwajdych (trombita, szárnykürt), Kasia Pietrzko (zongora), Justyn Malodobry (nagybőgő) és Max Olszewski (dob) szerepel. A lengyel jazz klasszikusai által inspirált, a kortárs zene hangzásbeli gazdagságával és összetettségével megérintett zenekar a zenében megélt érzelmek együttes kifejezésére törekszik. A csapat hangjának egyik karakteres tényezője a népzenei hagyomány finom hatása.

A koncertsorozat zárásaként november 12-én az egészen különleges hanggal megáldott jazzénekes és dalszerző, Krystyna Stanko zenél az Opus színpadán. Kvartettjében Dominik Bukowski vibrafonon és kalimbán, Marcin Wadolowski gitáron, Piotr Lemanczyk nagybőgőn, Mikolaj Stanko dobon és cajonon játszik. Krystyna Stanko csaknem egy évtizede a gdanski zeneakadémia jazz-ének tanára. Pályafutása során kilenc albumot készített, a lengyel jazz olyan kiemelkedő személyiségeivel működik együtt rendszeresen, mint Dominik Bukowski, Irek Wojtczak, Przemek Jarosz vagy Marcin Wadolowski.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.