Jazz/World

Mitől szép a Jazz?

2014.04.26. 14:30
Ajánlom
Juhász Gábor Aegon, Gramofon és Artisjus díjas jazz gitáros, alapító tagja a Tin-Tin kvartettnek, közreműködője számos neves jazz zenész lemezének. Most ő mondja el, miért muszáj egy jó jazz klubban zenét hallgatni. Ami különösen igaz lesz sok-sok ingyenes jazz koncertre április 30-án, a Nemzetközi Jazz Napon.

Mitől szép a Jazz? - Gondolom mindig másért.

Amikor megismerkedtem a jazzel még a rendszerváltás előtt voltunk. A nagy magyar jazz zenészek koncertjeire jártam és találkoztam valamivel, ami akkor az életünkből hiányzott. A szabadsággal. Mintha bármerre mehettek volna zenéjükben, mintha az érzelmeiket, feszültségeiket, repülésvágyukat jobban ki tudták volna fejezni, mint a társművészek. Mintha nem lettek volna határaik. Miattuk lettem jazz zenész. Csak a magyarokat ismertem. Később megismertem a nemzetközi előzményeket, megtapasztaltam milyen nagyszerűek, kiismerem magam a mai nemzetközi trendekben is, de nekem máig azok a magyar koncertek az igazi beavatási élményeim.

Ma más világot élünk. Ma a gazdagságot jobban vágyjuk, mint a szabadságot. Mást jelent most a jazz. Ma már szinte hetente játszik valamilyen jazz világsztár Budapesten, és hónapokkal korábban sem lehet kapni a koncertekre jegyet, pedig általában borsosak az árak. Ma úgy érzem, nem a szabadságot, hanem a luxust keresi a magyar közönség zöme a jazzben. Mintha most nem az NDK szandál, olcsó sör, zsíros kenyér kapcsolódna a jazzhez, hanem a szivar és a drága konyak, de ez csak a felszín. A lényeg máshol van.

Jazz zenészként sok panaszt hallok a kollégáimtól. Kevés a munka, vagy éppen sok, de nagyon alacsonyak a tiszteletdíjak. Miért van ez így? Hiszen büszkék vagyunk a magyar zenekultúrára, hozzáteszem joggal. Nyilván, ha összehasonlítunk egy milliós költségvetésű nagy, nemzetközi projectet, egy szerény, olcsó magyar produkcióval, nem kérdéses, hogy mi lesz a végeredmény, pláne, ha a csillogásra, a luxusra vágyunk.

A jazz a 20. és 21. század hangszeres önkifejezési formája. A klasszikus zene leginkább a szerző (aki általában jó régen élt) akaratának a precíz tolmácsolásáról szól, a kortárs zene mélyen intellektuális önkifejezési út, de nem a hangszerből fakad. A rock kreatív, de igazi kreativitását a verbalitásban tudja kifejteni, a folklór a hagyomány őrzéséről szól, ha nem ezt tenné halálra volna ítélve. Ha valaki, kezében hangszerrel, kreatív szeretne lenni, előbb utóbb megtalálja a jazz-t, vagy épp a jazz találja meg őt. Hogy ez miért jó a közönségnek? Vajon ez tényleg kérdés?

A Harmónia Jazz Műhely célja, hogy az UNESCO által nemzetközi jazz napnak kinevezett napon, április 30-án sok helyen legyen ingyenes jazz koncert. Nagyon sok remek magyar jazz zenészt győztek meg arról, hogy érdemes ingyen koncertet adni, hogy népszerűsítsük a műfajt. Én az egyik kedvenc helyemen, a Nyitott Műhelyben fogok játszani egyik kedvenc kollégámmal, a nagyszerű gitáros Gyárfás Istvánnal. Jazz gitárosként meg tudom ítélni, hogy Gyafi világszínvonalú muzsikus így az ő felajánlását igazán nagylelkűnek gondolom.

Mitől szép a jazz? Például: sok arca van. Sok helyre el tud menni 30-án az érdeklődő közönség, és tudom, hogy sokan érdeklődnek. Azt is tudom, hogy sok a remek zenész, remek jazz produkció. Legyen sikeres a Harmónia Műhely kezdeményezése, és találjon egymásra az érdeklődő közönség és a tehetséges művész! This is the beginning of a beautiful friendship.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Toplistás a Besh o droM jubileumi lemeze

A Balkan World Music Chart negyedéves toplistáján a zenekar jubileumi lemeze.
Jazz/World gyász

Elhunyt Bill Withers, az Ain’t No Sunshine szerzője

81 éves korában elhunyt Bill Withers, a hetvenes évek ünnepelt soul-énekese. Legnagyobb slágerei az Ain’t No Sunshine és a Lean On Me voltak.
Jazz/World fonó

Lengyel Fonogram-díjat nyert Lajkó Félix és a VOLOSI közös albuma

Elnyerte a legrangosabb lengyel zenei elismerést, a helyi Fonogram-díjat Lajkó Félix és a Volosi közös albuma. Az elismerést a folk kategóriában kapta meg a lemez.
Jazz/World hír

Elhunyt Ellis Marsalis Jr. amerikai jazz-zongorista

A műfajban híres Marsalis család feje 85 éves volt, a koronavírus következtében halt meg április 1-jén egy New Orleans-i kórházban.
Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.