Jazz/World

Mitől szép a Jazz?

2014.04.26. 14:30
Ajánlom
Juhász Gábor Aegon, Gramofon és Artisjus díjas jazz gitáros, alapító tagja a Tin-Tin kvartettnek, közreműködője számos neves jazz zenész lemezének. Most ő mondja el, miért muszáj egy jó jazz klubban zenét hallgatni. Ami különösen igaz lesz sok-sok ingyenes jazz koncertre április 30-án, a Nemzetközi Jazz Napon.

Mitől szép a Jazz? - Gondolom mindig másért.

Amikor megismerkedtem a jazzel még a rendszerváltás előtt voltunk. A nagy magyar jazz zenészek koncertjeire jártam és találkoztam valamivel, ami akkor az életünkből hiányzott. A szabadsággal. Mintha bármerre mehettek volna zenéjükben, mintha az érzelmeiket, feszültségeiket, repülésvágyukat jobban ki tudták volna fejezni, mint a társművészek. Mintha nem lettek volna határaik. Miattuk lettem jazz zenész. Csak a magyarokat ismertem. Később megismertem a nemzetközi előzményeket, megtapasztaltam milyen nagyszerűek, kiismerem magam a mai nemzetközi trendekben is, de nekem máig azok a magyar koncertek az igazi beavatási élményeim.

Ma más világot élünk. Ma a gazdagságot jobban vágyjuk, mint a szabadságot. Mást jelent most a jazz. Ma már szinte hetente játszik valamilyen jazz világsztár Budapesten, és hónapokkal korábban sem lehet kapni a koncertekre jegyet, pedig általában borsosak az árak. Ma úgy érzem, nem a szabadságot, hanem a luxust keresi a magyar közönség zöme a jazzben. Mintha most nem az NDK szandál, olcsó sör, zsíros kenyér kapcsolódna a jazzhez, hanem a szivar és a drága konyak, de ez csak a felszín. A lényeg máshol van.

Jazz zenészként sok panaszt hallok a kollégáimtól. Kevés a munka, vagy éppen sok, de nagyon alacsonyak a tiszteletdíjak. Miért van ez így? Hiszen büszkék vagyunk a magyar zenekultúrára, hozzáteszem joggal. Nyilván, ha összehasonlítunk egy milliós költségvetésű nagy, nemzetközi projectet, egy szerény, olcsó magyar produkcióval, nem kérdéses, hogy mi lesz a végeredmény, pláne, ha a csillogásra, a luxusra vágyunk.

A jazz a 20. és 21. század hangszeres önkifejezési formája. A klasszikus zene leginkább a szerző (aki általában jó régen élt) akaratának a precíz tolmácsolásáról szól, a kortárs zene mélyen intellektuális önkifejezési út, de nem a hangszerből fakad. A rock kreatív, de igazi kreativitását a verbalitásban tudja kifejteni, a folklór a hagyomány őrzéséről szól, ha nem ezt tenné halálra volna ítélve. Ha valaki, kezében hangszerrel, kreatív szeretne lenni, előbb utóbb megtalálja a jazz-t, vagy épp a jazz találja meg őt. Hogy ez miért jó a közönségnek? Vajon ez tényleg kérdés?

A Harmónia Jazz Műhely célja, hogy az UNESCO által nemzetközi jazz napnak kinevezett napon, április 30-án sok helyen legyen ingyenes jazz koncert. Nagyon sok remek magyar jazz zenészt győztek meg arról, hogy érdemes ingyen koncertet adni, hogy népszerűsítsük a műfajt. Én az egyik kedvenc helyemen, a Nyitott Műhelyben fogok játszani egyik kedvenc kollégámmal, a nagyszerű gitáros Gyárfás Istvánnal. Jazz gitárosként meg tudom ítélni, hogy Gyafi világszínvonalú muzsikus így az ő felajánlását igazán nagylelkűnek gondolom.

Mitől szép a jazz? Például: sok arca van. Sok helyre el tud menni 30-án az érdeklődő közönség, és tudom, hogy sokan érdeklődnek. Azt is tudom, hogy sok a remek zenész, remek jazz produkció. Legyen sikeres a Harmónia Műhely kezdeményezése, és találjon egymásra az érdeklődő közönség és a tehetséges művész! This is the beginning of a beautiful friendship.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.