Jazz/World

Mitsoura: Dura Dura Dura - lemezbemutató

2007.05.25. 00:00
Ajánlom
A nemzetközi world-music fesztiválok állandó vendégei kiemelkedően magas színvonalú, komplex multimédiás koncertjeikkel, mindenhol elkápráztatják közönségüket ahol csak megfordulnak. Ma este épp a Millenárison.

A gyönyörű tradicionális dalok, Mitsou szuggesztív előadásmódja, a virtuóz hangszeres játék, ötvözve korunk progresszív elektronikus zenéjével és az élő videó-animáció magával ragadó képi világával, feledhetetlen élménnyé teszik a zenekar fellépéseit.

A zenekar énekesnője Miczura Mónika (Mitsou) összetéveszthetetlen hangjával világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. Dolgozott többek között Tony Gatlif rendezővel (GadjoDilo), énekelt az Ando Dromban és a világszerte turnézó nemzetközi Global Vocal Meeting projektben. A zenekar tagjai különböző zenei stílusok rangos képviselői akik valamennyien otthonosan mozognak mind az autentikus mind a modern zenei stílusokban.

A két zeneszerző-hangszerelő, Monori András (gadulka, kaval, szaxofon) és Moldvai Márk (élő elektronika, billentyűs hangszerek) kiegészítik, ellenpontozzák vagy teljesen átlényegítik egymás zenei világát, így a dalokban a tradíció és a jelenkor hangjai, az etnikus témák és a filmzeneszerű hangkollázsok egyaránt szerepet kapnak. Szalai Pėter finom, tradicionális tabla-játéka, valamint Lukács Miklós valamennyi műfajt ötvöző cimbalomjátéka teszi még teljesebbé és színesebbé a hangképet. Ennek köszönhetően a Mitsoura zenéjében – mely egyfajta progresszív elektroakusztikus worldmusic - egyedi és természetes módon ötvöződnek az autentikus népzenei elemek, a jazz, a kortárs illetve a progresszív kísérleti elektronikus zene, a jelenkori és hagyományos tánc illetve könnyűzenével. A koncertélményt tovább fokozza a zenével folytonos összhangban lévő, arra reagáló élő videoanimáció, melyet Mandula Éva készített. A Mitsoura zenéjét vizuálisan megfogalmazó gazdag formavilág különféle kulturális forrásokból táplálkozik, a computeres és rajzolt animációkban indiai motívumrendszerek és a magyar roma festészet figuralitása elevenedik meg.

A Mitsoura zenekar az elmúlt időszakban a világ legrangosabb koncertpódiumain lépett fel nagy sikerrel. Így játszottak többek között a WOMEX fesztiválon, a Peter Gabriel nevéhez fűződő WOMAD fesztiválon, illetve nemrég mutatták be új lemezüket a londoni Royal Opera House-ban.

(2007. május 25. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - Dura Dura Dura - a Mitsoura zenekar lemezbemutató koncertje; Tagjai: Mitsou (ének), Monori András (szaxofon, kaval, gadulka), Moldvai Márk (élő elektronika, computer, billentyűs hangszerek), Szalai Péter (tabla, percussions, electronic percussions), Lukács Miklós (cimbalom)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.