Jazz/World

Modernizáló félfordulat

2010.06.14. 18:45
Ajánlom
Lakatos Ágnes új kvartettje mutatkozik be a Take 5 Jazzklubban e hét pénteken, másnap pedig kórusát hallhatják Solymáron.

Lakatos Ágnes a hazai jazz különleges énekes egyénisége, közvetlen stílusa sosem zárta ki, hogy mikrofonnal a kezében azonnal erős, igazi dívára valló színpadi jelenlétet sugározzon. Kimondott szólóénekesi pályája mellett egyrészt az egyik legfontosabb tanára a jazzénekeseknek a volt „Postás"-ban, ami most már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába integrálódott és a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén. Másrészt mindig ambicionálta a vokálegyüttes műfajt, a tanítványaival alakítotton kívül több ilyen alakulatban is fontos szerepet vállalt. 2000-ben alapította és vezeti a Jazz Voicest, amellyel több nemzetközi díjat is nyertek, és énekelt az East Side Jazz Company-ban is. Első szólólemezét tíz éve adta ki a Binder Music Manufactory, a legutóbbi pedig két éve jelent meg. Ez, a Voice and Bass egy duó férjével, a bőgős Csuhaj-Barna Tiborral.   

Az új kvartett egy modern, harmóniában gazdag és ritmusban változatos zenei ideált követ, amelybe a funk, a latin, és a blues (á la Cassandra Wilson) is helyet kap. A zongoristára mindez óriási terhet ró, de Lachegyi Máté fiatal kora ellenére biztos kézzel oldja meg ezt a komplex feladatot. A bőgős a nem sokkal idősebb Nagy Péter, aki Badics Márk dobossal együtt a szokásos hazai modern mainstreamnél bátrabban kezeli hangszerét. A repertoár legékesebb darabjai (E.S.P, La Fiesta, Freedom Jazz Dance) garantálják, hogy nem egy átlagos jazzeste kiszámíthatóságát, hanem izgalmas, jazzes kockázatvállalást hallhatunk tőlük. 

Másnap, szombaton a Solymári Jazz Weekend nevű rendezvényen Lakatos Ágnes „kórusa", a Jazz Voices hallható, több más énekessel és zenekarral együtt.  

Lakatos Ágnes Quartet
Június 18, 20:00  Take 5 jazzclub

Jazz Voices, Király Martina-Rácz Krisztián akusztikus duó, Kovács Linda Quartet, Equinox
Június 19, 17:00 Solymári Jazz Weekend, Apáczai Művelődési Ház, Solymár

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Középkori rock ’n’ roll – Budapesten a Bordó Sárkány

A Bordó Sárkánnyal főleg fesztiválokon lehet találkozni, de mindenkit magával ragad a zenéjük, szóljon az akár egy hagyományőrző eseményen, akár egy budapesti klubban. Dinamikus, táncra perdítő dalok, egyfajta középkori bulizene szólal meg az együttes kezei között. A közelgő Fonó-béli koncertről Szlama László mesélt.
Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.