Jazz/World

MOMJazz

2007.11.08. 00:00
Ajánlom
Új programsorozat indul MOMjazz címmel 2007. november 22-én este hétkor a XII. kerületi Művelődési Központban. A hazai jazz élet nagyjai- és a fiatal generáció jeles képviselői közreműködésével novembertől havi rendszerességgel ajánljuk koncertjeinket a zenekedvelők számára. Az első alkalommal két formáció, a Bacsó Kristóf Quartet és a Babos Projekt Special lép fel.

A Bacsó Kristóf Quartett alapítója Bacsó Kristóf 1976-ban született Budapesten. Szaxofontanulmányait Lakatos "Ablakos" Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte 1989-ben. Miután a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén diplomázott, a Conservatoire de Paris-ban és a bostoni Berklee College of Music-on folytatta tanulmányait; tanárai többek között Francois Jeanneau, Joe Lovano, George Garzone, Hal Crook és Bill Pierce voltak. Első helyezést ért el a Magyar Rádió fiatal szaxofonosok számára 1999-ben rendezett tehetségkutató versenyén.

Öt és fél éven át Franciaországban majd az Egyesült Államokban élt és dolgozott, miközben Európa számos országában lépett fel. A legkülönbözőbb stílusú formációkkal játszott, a mainstream jazz-től kezdve az etno zenén át, a kortárs zenével bezárólag; többek között Eddy Hendersonnal, John Patituccival, Nico Morellivel, Giovanni Mirabassival és a nemzetközi Europlane Orchestrával. Többek között olyan neves klubbokban és fesztiválokon lépett fel, mint Duc de Lombard, New Morning, Sunset, Sunside (Párizs), Porgy and Bess (Bécs), Pizza Express (London), Pescara Jazz Festival (2004), Dresden Jazz Festival (2005), Barcelona Jazz Festival (2006).

Gadó Gáborral a 1990-es évek végétől dolgozik együtt; közreműködött a Modern Dances című lemezén; szólistaként részt vett Winand Gábor "Agent Spirituel" és "Different Garden" című lemezein. Szólistaként közreműködik Oláh Kálmán "Concerto for Symphonic Orchestra and Jazz Band" című darabjában, illetve tagja az Oláh Kálman Sextettnek. Dolgozik a Modern Art Orchestrával, melyben nem csak szólistaként, hanem hangszerelőként és zeneszerzőként is közreműködik.

2006-ban második helyezést ért el a Magyar Jazzszövetség által meghirdetett big-band hangszerelési versenyen. Az Egressy Béni Zenei Középiskola Jazztanszékének szaxofon tanára és művészeti vezetője 2004-től kezdődően.

"Bacsó Kristóf 4" nevű quartetjét 2003-ban alapította, melyet 2007 nyarától Bacsó Kristóf Quartet néven jegyeznek. Zenész társai a fiatal magyar jazzgeneráció markánsan meghatározó művészei: Kristóf oldalán Fekete-Kovács Kornél trombitál, Szandai Mátyás bőgőzik, illetve Mohay András dobol. Az együttes saját kompozícióit adja elő, amelyekben a jazz és a kortárs zene elemei keverednek a közép-kelet európai életérzéssel. A zenekar számos magyar fesztivál-szereplés mellett, meghívást kapott az olaszországi Udine Jazz Fesztiválra is.

A Babos Projekt Specialt Babos Gyula, a hazai jazzélet legismertebb gitárosa hozta létre. Zenei karrierjének talán legismertebb kezdeti állomásai a Rákfogó és a Saturnus együttesek voltak. 1966-ban a Magyar Rádió jazz versenyén első helyezést ért el. 1977 óta a Liszt Ferenc Zeneművészéti Főiskola tanára.

A '90-es évek elején néhány legendás koncertfellépés következett, először a Petőfi Csarnokban Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, majd ötvenezer ember előtt Frank Zappával, később James Moody, illetve Tony Scott, továbbbá Szabó Gábor voltak partnerei.

A "Sham" című hanglemez felvétele alkalmával a kor legjobb hazai jazz zenészei gyűltek össze. A lemez címében is utalt a már régóta külföldön élő, rendkívül népszerű Jinda György zenei világára. 1994-ben aztán megjelent a gitáros egyik legjobb jazz albuma, a Blue Victory (1996), amelynek szereplői az említett PeCsa koncerten már játszottak együtt. A lemez 12 országban jelent meg.

1997-ben alakult meg a Babos Project Romani, amely együttes számos hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert az elmúlt években (Marseilles, Eilat, Bukarest, London, Kassa). A Project felvétele „Egyszer volt.." címmel 1998-ban jelent meg. 1998-ban Take Fourral (Pege/Tomsics/Kőszegi) három lemezt készítettek. 2001-ben a legendás Herbie Mann-nel készített felvételt. A világhírű ütőhangszeres művésszel, Trilok Gurtuval közös koncertje "Hetvenöt perc" címmel 2004-ben jelent meg.

2005-ben új felállásban, Babos Project Special névvel léptek a közönség elé, legújabb lemezüket ebben a felállásban jelentették meg Variáció címmel 2006 őszén.

(2007. november 22. 19:00 XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központ (Budapest) - A Szabó Dániel Trió és a Babos Projekt Special koncertje; km.: Szabó Dániel (zongora), Szandai Mátyás (nagybőgő), Mohay András (dob); Babos Gyula (gitár), Veres Mónika (ének), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Hárs Viktor (nagybőgő, basszusgitár), Balogh László (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.