Jazz/World

MOMJazz

2007.11.08. 00:00
Ajánlom
Új programsorozat indul MOMjazz címmel 2007. november 22-én este hétkor a XII. kerületi Művelődési Központban. A hazai jazz élet nagyjai- és a fiatal generáció jeles képviselői közreműködésével novembertől havi rendszerességgel ajánljuk koncertjeinket a zenekedvelők számára. Az első alkalommal két formáció, a Bacsó Kristóf Quartet és a Babos Projekt Special lép fel.

A Bacsó Kristóf Quartett alapítója Bacsó Kristóf 1976-ban született Budapesten. Szaxofontanulmányait Lakatos "Ablakos" Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte 1989-ben. Miután a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén diplomázott, a Conservatoire de Paris-ban és a bostoni Berklee College of Music-on folytatta tanulmányait; tanárai többek között Francois Jeanneau, Joe Lovano, George Garzone, Hal Crook és Bill Pierce voltak. Első helyezést ért el a Magyar Rádió fiatal szaxofonosok számára 1999-ben rendezett tehetségkutató versenyén.

Öt és fél éven át Franciaországban majd az Egyesült Államokban élt és dolgozott, miközben Európa számos országában lépett fel. A legkülönbözőbb stílusú formációkkal játszott, a mainstream jazz-től kezdve az etno zenén át, a kortárs zenével bezárólag; többek között Eddy Hendersonnal, John Patituccival, Nico Morellivel, Giovanni Mirabassival és a nemzetközi Europlane Orchestrával. Többek között olyan neves klubbokban és fesztiválokon lépett fel, mint Duc de Lombard, New Morning, Sunset, Sunside (Párizs), Porgy and Bess (Bécs), Pizza Express (London), Pescara Jazz Festival (2004), Dresden Jazz Festival (2005), Barcelona Jazz Festival (2006).

Gadó Gáborral a 1990-es évek végétől dolgozik együtt; közreműködött a Modern Dances című lemezén; szólistaként részt vett Winand Gábor "Agent Spirituel" és "Different Garden" című lemezein. Szólistaként közreműködik Oláh Kálmán "Concerto for Symphonic Orchestra and Jazz Band" című darabjában, illetve tagja az Oláh Kálman Sextettnek. Dolgozik a Modern Art Orchestrával, melyben nem csak szólistaként, hanem hangszerelőként és zeneszerzőként is közreműködik.

2006-ban második helyezést ért el a Magyar Jazzszövetség által meghirdetett big-band hangszerelési versenyen. Az Egressy Béni Zenei Középiskola Jazztanszékének szaxofon tanára és művészeti vezetője 2004-től kezdődően.

"Bacsó Kristóf 4" nevű quartetjét 2003-ban alapította, melyet 2007 nyarától Bacsó Kristóf Quartet néven jegyeznek. Zenész társai a fiatal magyar jazzgeneráció markánsan meghatározó művészei: Kristóf oldalán Fekete-Kovács Kornél trombitál, Szandai Mátyás bőgőzik, illetve Mohay András dobol. Az együttes saját kompozícióit adja elő, amelyekben a jazz és a kortárs zene elemei keverednek a közép-kelet európai életérzéssel. A zenekar számos magyar fesztivál-szereplés mellett, meghívást kapott az olaszországi Udine Jazz Fesztiválra is.

A Babos Projekt Specialt Babos Gyula, a hazai jazzélet legismertebb gitárosa hozta létre. Zenei karrierjének talán legismertebb kezdeti állomásai a Rákfogó és a Saturnus együttesek voltak. 1966-ban a Magyar Rádió jazz versenyén első helyezést ért el. 1977 óta a Liszt Ferenc Zeneművészéti Főiskola tanára.

A '90-es évek elején néhány legendás koncertfellépés következett, először a Petőfi Csarnokban Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, majd ötvenezer ember előtt Frank Zappával, később James Moody, illetve Tony Scott, továbbbá Szabó Gábor voltak partnerei.

A "Sham" című hanglemez felvétele alkalmával a kor legjobb hazai jazz zenészei gyűltek össze. A lemez címében is utalt a már régóta külföldön élő, rendkívül népszerű Jinda György zenei világára. 1994-ben aztán megjelent a gitáros egyik legjobb jazz albuma, a Blue Victory (1996), amelynek szereplői az említett PeCsa koncerten már játszottak együtt. A lemez 12 országban jelent meg.

1997-ben alakult meg a Babos Project Romani, amely együttes számos hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert az elmúlt években (Marseilles, Eilat, Bukarest, London, Kassa). A Project felvétele „Egyszer volt.." címmel 1998-ban jelent meg. 1998-ban Take Fourral (Pege/Tomsics/Kőszegi) három lemezt készítettek. 2001-ben a legendás Herbie Mann-nel készített felvételt. A világhírű ütőhangszeres művésszel, Trilok Gurtuval közös koncertje "Hetvenöt perc" címmel 2004-ben jelent meg.

2005-ben új felállásban, Babos Project Special névvel léptek a közönség elé, legújabb lemezüket ebben a felállásban jelentették meg Variáció címmel 2006 őszén.

(2007. november 22. 19:00 XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központ (Budapest) - A Szabó Dániel Trió és a Babos Projekt Special koncertje; km.: Szabó Dániel (zongora), Szandai Mátyás (nagybőgő), Mohay András (dob); Babos Gyula (gitár), Veres Mónika (ének), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Hárs Viktor (nagybőgő, basszusgitár), Balogh László (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.