Jazz/World

Mongólia legjobb zenekara - világjáró utcazenészek és lemezbemutatók a Fonóban

2022.02.01. 14:05
Ajánlom
A 2010-es kanadai téli olimpia megnyitóján ők léptek fel, 2013-ban elnyerték Bulgária Népművészeti Világdíját, majd ugyanebben az évben az osztrák F. Schubert verseny nagydíját is. Február 5-én lép fel a Fonóban a Mongólia legjobb zenekarának tartott Domog. 

2014-ben választották Mongólia legjobb zenekarának őket, azóta járják a világot. Február 5-én épp a Fonóba visz az útjuk és megismerhetjük zenei világukat. A Domog 2006-os megalakulása óta több mint 30 országban lépett már fel, Ázsiában, Európában és Amerikában egyaránt. A zenekar tagjai különleges hangszereket használnak, a Morin Khuur, a Khöömei és az Ikh Khuur mind nemzeti hangszerek, emellett citerákat hallhatunk még az együttesben.

A február 5-ei este Fonó Duplázó, így a Domog mellett még egy felállást meghallgathatunk, ami nem más mint játék az idővel. Szabados György és Kanalas Éva 1997-ben a Fonóban egyetlen koncertet adott, amit másfél éves zenei - alkotói próbafolyamat előzött meg. A hangfelvétel később, 2017-ben lemezen is megjelent Tengri/Mindenség címmel a Fonó kiadásában. A CD bemutatója a Nemzeti Színház MITEM programjában kapott helyet, ahol Benkő Róbert (bőgő), valamint Pozsár Máté (zongora) voltak az énekesnő partnerei.

A 2011-ben elhunyt Szabados György így nyilatkozott a közös munkáról: „Kanalas Éva hangjának csengése, énekmódjának hajlékonysága és kedélye, az a lelki tartalom, amit oly magától értetődően közvetít előadásain, egy a Csendes-óceánig terjedő nagy kultúrához, az ún. sztyeppei kultúra hangi világához kötődik, amely korábban az archaikus magyar hangszeres és énekkultúrában is meghatározó volt.”

Duplázók és különleges lemezek megszólalnak más estéken is a Fonóban, hiszen február 4-én a világjáró utcazenészek által alapított Taraf de Akácfa lép színpadra.

Alapító tagjai az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból, Franciaországból és Magyarországról származnak, meghatározó találkozásuknak egy nemzetközi közösségi ház biztosított teret az Akácfa utcában – innen a zenekar neve. Jelenlegi repertoárjuk a romániai “lăutărească”, a moldovai és erdélyi népzenék körül épül fel, de még mai napig felcsendülnek koncertjeiken a régebbről hozott, fülbemászó balkáni dallamok is. 

TarafdeAkacfa-135925.jpeg

Taraf de Akácfa (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Ugyanezen a napon a Babcsán Projekt kiváló zenészekből verbuvált, friss és kreatív formációja lép színpadra. A sokoldalú fúvós, Babcsán Bence régóta érlelődő, izgalmasan szerteágazó zeneisége köré épülő csapat műfajokon átívelő muzsikát játszik, magyar költők verseivel és népzenei hatásokkal gazdagon fűszerezett saját kompozíciókkal.

Ha már Balkán, akkor csalga, de legyen inkább Chalga, mégpedig lemezbemutató!

A Chalga nem ápol népzenei hagyományt, de gátlástalanul használ balkáni és magyar népzenét. Lehetne mindez akár popzene is, ha lenne rendes négynegyedes, mindenki által táncolható számuk ‐ de ilyen csak nyomokban akad. A zenekarnak eddig két lemeze jelent meg (Sabir, 2006; Erdő, erdő, 2010), majd pár év szünet után sokkal harsányabb és kevésbé „folkosra” írt zenék születtek Zagyva Tamás által szerzett és a zenekar által hangszerelt új albumukon, amely az „Ezért van az” címet kapta.

chalga-koncert-original-139527-135925.jpeg

Chalga zenekar (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A zenekar jellegzetes hangzása a háromszólamú női énekhangra épül, Fekete Bori, Horváth Móni és Kuczera Barbara csodálatos hangján. Ezt hallgathatjuk most meg február 10-én a Fonóban.

 

Fejléckép: a Domog zenekar / fotó: Fonó Budai Zeneház

 

Támogatott tartalom.

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.
Jazz/World hír

Western dalok – új lemez jelenik meg Cseh Tamás kiadatlan felvételeiből

Cseh Tamás a nagyközönség számára ritkán vagy soha nem hallott, vadnyugati témájú dalait gyűjt egybe a májusban megjelenő album, amelynek felvételeit a hatvanas és hetvenes években rögzítette a zeneszerző.   
Jazz/World interjú

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.