Jazz/World

Mongólia legjobb zenekara - világjáró utcazenészek és lemezbemutatók a Fonóban

2022.02.01. 14:05
Ajánlom
A 2010-es kanadai téli olimpia megnyitóján ők léptek fel, 2013-ban elnyerték Bulgária Népművészeti Világdíját, majd ugyanebben az évben az osztrák F. Schubert verseny nagydíját is. Február 5-én lép fel a Fonóban a Mongólia legjobb zenekarának tartott Domog. 

2014-ben választották Mongólia legjobb zenekarának őket, azóta járják a világot. Február 5-én épp a Fonóba visz az útjuk és megismerhetjük zenei világukat. A Domog 2006-os megalakulása óta több mint 30 országban lépett már fel, Ázsiában, Európában és Amerikában egyaránt. A zenekar tagjai különleges hangszereket használnak, a Morin Khuur, a Khöömei és az Ikh Khuur mind nemzeti hangszerek, emellett citerákat hallhatunk még az együttesben.

A február 5-ei este Fonó Duplázó, így a Domog mellett még egy felállást meghallgathatunk, ami nem más mint játék az idővel. Szabados György és Kanalas Éva 1997-ben a Fonóban egyetlen koncertet adott, amit másfél éves zenei - alkotói próbafolyamat előzött meg. A hangfelvétel később, 2017-ben lemezen is megjelent Tengri/Mindenség címmel a Fonó kiadásában. A CD bemutatója a Nemzeti Színház MITEM programjában kapott helyet, ahol Benkő Róbert (bőgő), valamint Pozsár Máté (zongora) voltak az énekesnő partnerei.

A 2011-ben elhunyt Szabados György így nyilatkozott a közös munkáról: „Kanalas Éva hangjának csengése, énekmódjának hajlékonysága és kedélye, az a lelki tartalom, amit oly magától értetődően közvetít előadásain, egy a Csendes-óceánig terjedő nagy kultúrához, az ún. sztyeppei kultúra hangi világához kötődik, amely korábban az archaikus magyar hangszeres és énekkultúrában is meghatározó volt.”

Duplázók és különleges lemezek megszólalnak más estéken is a Fonóban, hiszen február 4-én a világjáró utcazenészek által alapított Taraf de Akácfa lép színpadra.

Alapító tagjai az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból, Franciaországból és Magyarországról származnak, meghatározó találkozásuknak egy nemzetközi közösségi ház biztosított teret az Akácfa utcában – innen a zenekar neve. Jelenlegi repertoárjuk a romániai “lăutărească”, a moldovai és erdélyi népzenék körül épül fel, de még mai napig felcsendülnek koncertjeiken a régebbről hozott, fülbemászó balkáni dallamok is. 

TarafdeAkacfa-135925.jpeg

Taraf de Akácfa (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Ugyanezen a napon a Babcsán Projekt kiváló zenészekből verbuvált, friss és kreatív formációja lép színpadra. A sokoldalú fúvós, Babcsán Bence régóta érlelődő, izgalmasan szerteágazó zeneisége köré épülő csapat műfajokon átívelő muzsikát játszik, magyar költők verseivel és népzenei hatásokkal gazdagon fűszerezett saját kompozíciókkal.

Ha már Balkán, akkor csalga, de legyen inkább Chalga, mégpedig lemezbemutató!

A Chalga nem ápol népzenei hagyományt, de gátlástalanul használ balkáni és magyar népzenét. Lehetne mindez akár popzene is, ha lenne rendes négynegyedes, mindenki által táncolható számuk ‐ de ilyen csak nyomokban akad. A zenekarnak eddig két lemeze jelent meg (Sabir, 2006; Erdő, erdő, 2010), majd pár év szünet után sokkal harsányabb és kevésbé „folkosra” írt zenék születtek Zagyva Tamás által szerzett és a zenekar által hangszerelt új albumukon, amely az „Ezért van az” címet kapta.

chalga-koncert-original-139527-135925.jpeg

Chalga zenekar (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A zenekar jellegzetes hangzása a háromszólamú női énekhangra épül, Fekete Bori, Horváth Móni és Kuczera Barbara csodálatos hangján. Ezt hallgathatjuk most meg február 10-én a Fonóban.

 

Fejléckép: a Domog zenekar / fotó: Fonó Budai Zeneház

 

Támogatott tartalom.

 

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.
Jazz/World interjú

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swinget unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.