Jazz/World

Mongólia legjobb zenekara - világjáró utcazenészek és lemezbemutatók a Fonóban

2022.02.01. 14:05
Ajánlom
A 2010-es kanadai téli olimpia megnyitóján ők léptek fel, 2013-ban elnyerték Bulgária Népművészeti Világdíját, majd ugyanebben az évben az osztrák F. Schubert verseny nagydíját is. Február 5-én lép fel a Fonóban a Mongólia legjobb zenekarának tartott Domog. 

2014-ben választották Mongólia legjobb zenekarának őket, azóta járják a világot. Február 5-én épp a Fonóba visz az útjuk és megismerhetjük zenei világukat. A Domog 2006-os megalakulása óta több mint 30 országban lépett már fel, Ázsiában, Európában és Amerikában egyaránt. A zenekar tagjai különleges hangszereket használnak, a Morin Khuur, a Khöömei és az Ikh Khuur mind nemzeti hangszerek, emellett citerákat hallhatunk még az együttesben.

A február 5-ei este Fonó Duplázó, így a Domog mellett még egy felállást meghallgathatunk, ami nem más mint játék az idővel. Szabados György és Kanalas Éva 1997-ben a Fonóban egyetlen koncertet adott, amit másfél éves zenei - alkotói próbafolyamat előzött meg. A hangfelvétel később, 2017-ben lemezen is megjelent Tengri/Mindenség címmel a Fonó kiadásában. A CD bemutatója a Nemzeti Színház MITEM programjában kapott helyet, ahol Benkő Róbert (bőgő), valamint Pozsár Máté (zongora) voltak az énekesnő partnerei.

A 2011-ben elhunyt Szabados György így nyilatkozott a közös munkáról: „Kanalas Éva hangjának csengése, énekmódjának hajlékonysága és kedélye, az a lelki tartalom, amit oly magától értetődően közvetít előadásain, egy a Csendes-óceánig terjedő nagy kultúrához, az ún. sztyeppei kultúra hangi világához kötődik, amely korábban az archaikus magyar hangszeres és énekkultúrában is meghatározó volt.”

Duplázók és különleges lemezek megszólalnak más estéken is a Fonóban, hiszen február 4-én a világjáró utcazenészek által alapított Taraf de Akácfa lép színpadra.

Alapító tagjai az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból, Franciaországból és Magyarországról származnak, meghatározó találkozásuknak egy nemzetközi közösségi ház biztosított teret az Akácfa utcában – innen a zenekar neve. Jelenlegi repertoárjuk a romániai “lăutărească”, a moldovai és erdélyi népzenék körül épül fel, de még mai napig felcsendülnek koncertjeiken a régebbről hozott, fülbemászó balkáni dallamok is. 

TarafdeAkacfa-135925.jpeg

Taraf de Akácfa (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Ugyanezen a napon a Babcsán Projekt kiváló zenészekből verbuvált, friss és kreatív formációja lép színpadra. A sokoldalú fúvós, Babcsán Bence régóta érlelődő, izgalmasan szerteágazó zeneisége köré épülő csapat műfajokon átívelő muzsikát játszik, magyar költők verseivel és népzenei hatásokkal gazdagon fűszerezett saját kompozíciókkal.

Ha már Balkán, akkor csalga, de legyen inkább Chalga, mégpedig lemezbemutató!

A Chalga nem ápol népzenei hagyományt, de gátlástalanul használ balkáni és magyar népzenét. Lehetne mindez akár popzene is, ha lenne rendes négynegyedes, mindenki által táncolható számuk ‐ de ilyen csak nyomokban akad. A zenekarnak eddig két lemeze jelent meg (Sabir, 2006; Erdő, erdő, 2010), majd pár év szünet után sokkal harsányabb és kevésbé „folkosra” írt zenék születtek Zagyva Tamás által szerzett és a zenekar által hangszerelt új albumukon, amely az „Ezért van az” címet kapta.

chalga-koncert-original-139527-135925.jpeg

Chalga zenekar (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A zenekar jellegzetes hangzása a háromszólamú női énekhangra épül, Fekete Bori, Horváth Móni és Kuczera Barbara csodálatos hangján. Ezt hallgathatjuk most meg február 10-én a Fonóban.

 

Fejléckép: a Domog zenekar / fotó: Fonó Budai Zeneház

 

Támogatott tartalom.

 

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.