Jazz/World

Műfajokon és időn átívelő zeneiség: Marina Satti koncertje a Magyar Zene Házában

2022.05.02. 14:55
Ajánlom
Kisázsiai zenei hagyományokon, a kóruséneklés iránti szenvedéllyel építi sajátos, elektronikus alapú, artisztikus popzenei világát Marina Satti. Az ígéretes énekes-dalszerző-producernek 2022. május végén jelenik meg első albuma, a Yenna, ennek dalait hallgathatjuk a Magyar Zene Házában is, május 7-én.

A görög Marina Satti tradicionális zenei elemekkel játszik, azokat építi be az emberi hangnak, kórusoknak különleges szerepet szánó, modern popzenéjébe. Az évek óta komoly tehetségnek tartott énekes-dalszerző-producer több tízmilliós nézettségű videóival mára több is, mint ígéret. Satti 2021-ben megjelent elektronikus-artpopos dalaival az idén érkező első nagylemezét harangozta be. Első magyarországi koncertjén május 7-én hallhatjuk a Magyar Zene Házában.

A krétai anyától és szudáni apától Athénben született, de Krétán nevelkedett Marina Satti gyerekkorát a zene és a kulturálisan sokszínű háttér határozta meg.

Utóbbi máig befolyásolja dalait, hiszen a neves bostoni zeneiskolában,

a Berklee-n modern dalszerzésből diplomázott producer-énekes főképp görög, de mellette arab és balkáni tradicionális zenét ötvöz elektronikus alapokkal, artisztikus popzenei megközelítésekkel.

Teszi mindezt úgy, hogy hangsúlyosan őrzi kórusok iránti szenvedélyét, ami dalaiban is követhető.

Satti szólómunkái mellett két kórusnak is alapítója, művészeti vezetője – a Fonést 2016-ban alapította és a világ polifonikus dalkincsét éneklik, a 2018-ban indított Chόrεs pedig egy terebélyes, 150-nél is több énekesből álló női kar. Ezek mellett

az építészettel, színházzal, jazzel is flörtölő énekes eddig csak szórványosan jelentkezett saját dalokkal, azok viszont mindig nagy figyelmet keltettek: a kisázsiai zenei hagyományokat feldolgozó 2016-os Koupes és az epiruszi tradicionális zenén épülő 2017-es Mantissa egyaránt sok tízmilliós nézettséget ért el.

Legújabb szerzeményeivel Satti a 2022-ben érkező, Yenna című első szólólemezét harangozta be, a Pali című dal a görög populáris zenei hagyomány, a laiki modernizált változata.

A születés, szellemi újjászületés témája köré írt nagylemez az élet körforgását, ritmusát világítja meg. A magyar közönség alkotói útjának egy izgalmas pillanatában élvezheti a nemzetközi figyelemmel övezett előadó koncertjét.

Kiknek ajánljuk az estet? Azoknak, akik nyitottak az autentikus és a populáris zene találkozására; akik értékelik Rosalía, Lido Pimienta vagy éppen Lina Raul Refree modern tradicionalitását és végül bárkinek, akit foglalkoztat a görög kultúra.

Marina Satti

2022. május 7., 20:00

Magyar Zene Háza

További információk a koncertről itt>>>

Jegyek válthatók itt>>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Marina Satti (fotó/forrás: Magyar Zene Háza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.