Jazz/World

Műfordítások cigányból

2006.11.19. 00:00
Ajánlom
Az Ando Drom cigány autentikus népzenét játszó együttes magyar műfordításokat vár a Le shavore, a Lindráji szi és a Kaj phirel o Del? című cigány dalszövegekhez. Határidő: december 1.

Az Ando Drom zenekar a Művészetek Palotájában tartandó december 16-i koncertjéhez kapcsolódóan a honlapjukon www.andodrom.hu meghallgatható 3 cigány nyelvű felvételéhez magyar nyelvű műfordítói felhívást tesz közzé. A Lindraji szi, a Le shavore és a Káj phirel o Del? című dalok cigány nyelvű dalszövegeinek magyar nyelvű műfordítását várja a zenekar ahhoz, hogy decemberi nagykoncertjén magyarul is énekelhesse a méltán nemzetközi hírű kortárs cigány zenei alkotásokat.

A december 1-ig érkezett műfordítások közül az Ando Drom tagjai Jónás Tamás költővel és Szentesi Balogh Jánossal, a cigány nyelvű dalszövegek költőjével közösen választja ki a legjobban sikerült alkotásokat.

A szinte megszámlálhatatlanul sok hangszeren játszó és egyben vokalista Zsigó Jenő irányításával létrejött Ando Drom, a cigány tradíció megőrzésére és folyamatos ápolására jött létre. Repertoárjuk, mely ugyanúgy tartalmaz balladákat, mint romantikus és ünnepi dalokat, magába foglal tradícionális dallamokat, adaptációkat és a legkülönbözőbb rétegek hagyományos cigány dalait. A kétszeres Nívó díjas Ando Drom - ami egyébként azt jelenti, hogy úton -, zenei világában keverednek a magyarországi cigány hangszerek - mint például a kanna - és a nyugati hangszerek (gitár és a mandolin). Az ütős hangszerkíséret kanalakból, kancsókból és kannákból áll, míg a basszust egyedi torokhangokkal keltik életre.

A jelenlegi felállásban játszó Ando Drom zenéjében ötvöződnek a klasszikus zenei, jazz és modern kortárs zenei hatások a tradicionális cigány folklórral, hogy a gyökereket megőrizve új zenei világot alkossanak. Az Ando Drom meggyőződése, hogy a cigány zene eredeti hangjait, hangzását az előadóknak alkotó módon újra kell fogalmazni. Zsigó Jenő szavaival: "Az Ando Drom zene megszületése időigényes. Akkor születik meg, ha fontosak vagyunk egymás számára, ha bevárjuk, megértjük, segítjük egymást. Olyan zenészek között jöhet létre, akiket nem a könnyen megszerezhető haszon inspirál, akik védettek a felszínes tömegízlés kényszerétől."

További információ: Pánczél Márta, Ando Drom Alapítvány, e-mail: andodrom@t-online.hu, Tel.: (30) 924-5024

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.