Jazz/World

Mulasson a Budapest Bárral, a Budapest Bárban!

2012.12.11. 15:45
Ajánlom
Ínyenc vacsorával kombinált zenekari estet ad Farkas Róbert zenekara december 27-én a nemrég megnyílt azonos nevű szórakozóhelyen.

Öt évvel ezelőtt, a Zeneakadémia befejezése után Farkas Róbert vezetésével néhány fiatal muzsikus elhatározta, hogy feltámasztja a budapesti kávéházi és mulatós hagyományokat - így kezdődőtt a Budapest Bár története.  A zenekar most új vállalkozásba fogott: a Capriccio című műsorukkal másik megfakult fényű műfajt, az éttermi cigányzenébe lehelnek új életet. Különleges műsoruk betekintést ad a magyar cigányzene híres alakjainak életébe is. Mulatságos és tanulságos történetek kelnek életre, hagyományos és ínyenc fogások kíséretében.

A Budapest Bár kitűnő muzsikusai a cigányzene inspirálta klasszikusokból - Liszt, Brahms, Hubay, Piazzolla -, híres cigánydallamokból, a cigányzenészek szórakoztató repertoárjából válogatnak - a tőlük megszokott színvonalon és igényességgel. A műsorban Kisvári Ferenc - a zenekar dobosa - új oldaláról mutatkozik be: rendkívül jó humorával segíti a nézőket eligazodni a cigányzenészek anekdotákkal teli világában. Vendégként működik közre a Budapest Bár egyik énekese, Ferenczi György, valamint a zenekarvezető Farkas Robi édesapja, Farkas István is, aki a Száztagú Cigányzenekar brácsa szólamvezetője volt és évtizedek óta muzsikál szállodákban, éttermekben.

A december 27-i estéhez illő menüt a zenekar Rózsikája - a cimbalmos Farkas Misi és a bőgős Farkas Ricsi édesanyja - állítja össze Dobos Attilával, a Budapest Bár gasztronómiai vezetőjével olyan ételekből, amelyeket a Budapest Bár tagjai már többször leteszteltek. A cigány "baróságokból" összeállított menüsorban olyan különlegességeket kóstolhatnak meg a vendégek, mint a cigánykenyér, bodag, a csávófogó leves vagy a tüskés hús.

Az ötéves Budapest Bár születésnapi "ajándékainak" egyikeként nyílt meg - 2013 márcusáig tesztüzemben - az igazi Budapest Bár, azaz a Lovag utcában, a volt New Orleans Music Club helyén megnyílt mulató. A zenekart is menedzselő programszervező csapat az egykor világhírű pesti éjszaka legszebb fénykorát szeretné felidézni, könnyed, de igényes szórakozást nyújtva vendégeiknek. Az új helyszín a Budapest Bár zenekar "feeling"-jét és színvonalát szeretné megfogalmazni a mulató programjában is, hogy végre legyen egy hely, ahova el lehet menni táncolni, ahol jót lehet enni, beszélgetni, nevetni és szórakozni. A programokat a Budapest Bár honlapján lehet tanulmányozni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.