Jazz/World

Mulasson a Budapest Bárral, a Budapest Bárban!

2012.12.11. 15:45
Ajánlom
Ínyenc vacsorával kombinált zenekari estet ad Farkas Róbert zenekara december 27-én a nemrég megnyílt azonos nevű szórakozóhelyen.

Öt évvel ezelőtt, a Zeneakadémia befejezése után Farkas Róbert vezetésével néhány fiatal muzsikus elhatározta, hogy feltámasztja a budapesti kávéházi és mulatós hagyományokat - így kezdődőtt a Budapest Bár története.  A zenekar most új vállalkozásba fogott: a Capriccio című műsorukkal másik megfakult fényű műfajt, az éttermi cigányzenébe lehelnek új életet. Különleges műsoruk betekintést ad a magyar cigányzene híres alakjainak életébe is. Mulatságos és tanulságos történetek kelnek életre, hagyományos és ínyenc fogások kíséretében.

A Budapest Bár kitűnő muzsikusai a cigányzene inspirálta klasszikusokból - Liszt, Brahms, Hubay, Piazzolla -, híres cigánydallamokból, a cigányzenészek szórakoztató repertoárjából válogatnak - a tőlük megszokott színvonalon és igényességgel. A műsorban Kisvári Ferenc - a zenekar dobosa - új oldaláról mutatkozik be: rendkívül jó humorával segíti a nézőket eligazodni a cigányzenészek anekdotákkal teli világában. Vendégként működik közre a Budapest Bár egyik énekese, Ferenczi György, valamint a zenekarvezető Farkas Robi édesapja, Farkas István is, aki a Száztagú Cigányzenekar brácsa szólamvezetője volt és évtizedek óta muzsikál szállodákban, éttermekben.

A december 27-i estéhez illő menüt a zenekar Rózsikája - a cimbalmos Farkas Misi és a bőgős Farkas Ricsi édesanyja - állítja össze Dobos Attilával, a Budapest Bár gasztronómiai vezetőjével olyan ételekből, amelyeket a Budapest Bár tagjai már többször leteszteltek. A cigány "baróságokból" összeállított menüsorban olyan különlegességeket kóstolhatnak meg a vendégek, mint a cigánykenyér, bodag, a csávófogó leves vagy a tüskés hús.

Az ötéves Budapest Bár születésnapi "ajándékainak" egyikeként nyílt meg - 2013 márcusáig tesztüzemben - az igazi Budapest Bár, azaz a Lovag utcában, a volt New Orleans Music Club helyén megnyílt mulató. A zenekart is menedzselő programszervező csapat az egykor világhírű pesti éjszaka legszebb fénykorát szeretné felidézni, könnyed, de igényes szórakozást nyújtva vendégeiknek. Az új helyszín a Budapest Bár zenekar "feeling"-jét és színvonalát szeretné megfogalmazni a mulató programjában is, hogy végre legyen egy hely, ahova el lehet menni táncolni, ahol jót lehet enni, beszélgetni, nevetni és szórakozni. A programokat a Budapest Bár honlapján lehet tanulmányozni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.