Jazz/World

Múlt és jelen a Hortobágyon

2015.01.21. 14:16
Ajánlom
A Hajdúság hagyományainak, népi tánckultúrájának legavatottabb képviselője érkezik a Hagyományok Házába január 24-én.

A Magyar Örökség és Csokonai Vitéz Mihály díjas Debreceni Hajdú Táncegyüttes Hortobágy és a Hajdúság hagyományainak, népi tánckultúrájának legavatottabb képviselője. Az Egyiptomtól Tunézián keresztül Japánig nagy sikerrel turnézó Táncegyüttes számos hazai szakmai kitüntetés és nemzetközi díj mellett 1979-ben megkapta eddigi legnagyobb nemzetközi kitüntetését, a Népművészet Európa Díját (a Herder-díjat).

„Arra van egy kőhíd rakva..." című műsorukkal a puszta világát jelenítik hol autentikus előadás, hol pedig szórakoztató táncjáték formájában. A Hortobágy ősi világát idézik meg a helyi hagyományőrző mesterek és pásztoremberek segítségével, a helyi fiatalok példáján keresztül pedig bemutatják hogy ma, a XXI. században, hogyan hagyományozódik tovább egy családon belül a pásztor mesterség.

Helyi mondás, hogy nincs olyan „hajdús", aki anélkül nőne fel, hogy a puszta levegőjét és a bot virtuóz használatát magába ne szívná.

Zenél: Bürkös Zenekar

Koreográfus: Lovas Bálint

Rendező: Lovas Bálint - Tiszai Zsuzsa

Az Együttesről:

Az együttes 1953. szeptemberében alakult. Azóta több táncos generáció nőtt fel az együttesben, átadva egymásnak lelkesedésüket, tudásukat. Jelenleg 6 éves kortól 30 éves korig több mint 400 táncosa van a Hajdú Táncegyüttesnek.

A legnagyobbak évente 50-60 alkalommal lépnek közönség elé. Színpadi repertoárjukban megtalálhatók az egész magyar nyelvterület jellegzetes néptáncai, amelyek a Magyar Tudományos Akadémia és az együttes saját kutatási eredményei alapján az eredeti, autentikus néptáncok törvényszerűségeit tükrözik.

A magyar nép táncai tájanként és tánctípusonként rendkívüli változatosságot mutatnak. A csárdás, a verbunk, az ugrós, a női és férfi körtáncok, a dramatikus táncok különböző változatai jelzik a magyar néptánchagyomány gazdagságát, sokszínűségét. Az együttes műsorában a sokféle hiteles népviselet, a népdalok, a muzsika a táncokkal együtt reprezentálja a magyar nép művészi alkotó szellemét, ízlését és karakterét.

Számos hazai szakmai kitüntetés és nemzetközi díj mellett 1979-ben megkapta eddigi legnagyobb nemzetközi kitüntetését, a Népművészet Európa Díját (a Herder-díjat). Eddig minden alkalommal az elérhető legmagasabb szintre, az Arany I. fokozatra minősült.

Turnézott már Angliában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehszlovákiában, Finnországban, Franciaországban, Jugoszláviában, Lengyelországban, Németországban, Dániában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Litvániában, Tunéziában, Vietnámban, Egyiptomban, Dél-Koreában, Japánban és USA-ban.

Díjai, elismerései:

Magyar Örökség-díj 2014

Csokonai Vitéz Mihály Közösségi-díj 2008

"Kiválóan Minősült Együttes" minden alkalommal

Népművészet Európa-díja 1979.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.