Jazz/World

Művészetek Völgye 2011

2011.04.29. 14:21
Ajánlom
A 21. Művészetek Völgye 10 napja alatt 60 helyszínen 1200 programon 3500 művész lép majd fel!

Idén is megrendezik a Művészetek Völgyét, az ország legnagyobb összművészeti fesztiválját július 22. és 31. között, a Balaton-felvidéken lévő Kapolcson és öt társközségében. Márta István, a völgyprogramokat szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke örömmel jelenthette be a hírt, hogy a fesztivál az évek óta tartó anyagi megszorítások ellenére idén is benépesíti a völgy falvait, majd az igazgató első kapavágásával megkezdődtek a műemléki falumalom (ma malommúzeum) és a mellette lévő molnárház felújításának munkálatai is. Egy fémhengert helyeztek el a talapzatnál, benne többek között egy papírtekeccsel, melyre ezt írták rá:

"Ha egy öregember kimegy a szőlőbe és az úton talál egy diót, felveszi azt, s valahol elülteti. Tudja jól, hogy annak a fának a gyümölcsét már nem ő fogja élvezni, hanem a jövő nemzedéke. Így vagyunk mi is: fát akarunk ültetni, múltat őrizni, amely a jövőnek hajtja gyümölcsét".

A 21. Művészetek Völgye 10 napja alatt 60 helyszínen 1200 programon 3500 művész lép majd fel. A fesztivál igazgatója a gazdag programok közül kiemelte újdonságként Szörényi Levente zeneszerző vendégszereplését, aki különböző helyszíneken "történeteket mesél" majd.Természetesen zenéről lesz szó - tette hozzá Márta István, megjegyezve: "Levente nem könnyen mozdul ki", de köztük "erős művészi barátság" létezik és vállalta a "laza beszélgetéseket" a zenéről, művészetéről.

Közlése szerint újdonság lesz a Kaláka együttes zenés, verses irodalmi udvarháza - a teljes tíz napra leköltöznek a völgybe -, Palya Bea énekesnő pedig a idén is a "művészetek hölgyeként" fogadja majd a vendégsereget.

Különlegességnek számít majd a Kovács "Kokó" István, ökölvívó olimpiai bajnok által megszervezendő és levezénylendő Völgyolimpia is, amelyen ismert olimpikonok vesznek részt. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.