Jazz/World

Művészetek vörldje és dzsessze 2010

2010.07.21. 12:20
Ajánlom
A nyári összművészeti fesztiválok közül az idén jubiláló Művészetek Völgye széles world music és jazzprogram-kínálattal indul a héten.

Két kitüntett helyszín várja az improvizatív műfajok híveit. Az egész völgy egyik legígéretesebb kezdeményezése a kapcsolatteremető képességéről és közvetlenségéről ismert énekesnő, Palya Bea programsorozata Kapolcson, Palya-udvar néven. Állandó napirend szerint zajlanak az események a reggeli tornától az esti tóksóig, rengeteg érdekes vendéggel a társművészetek területeiről. De azok sem maradnak hoppon, akik Bea legújabb lemezének, az Én leszek a játékszerednek a bemutatójára kiváncsiak, ráadásul az udvarban zajlik ennek nyilvános főpróbája is.

A jazz programokat Kiss Zoltán „Hagyma" ültette a dörögdi Klastrom-színpadra, 23-a és 27-e között két esti koncert lesz minden nap. Rögtön az elsőn, Kaltenecker Zsolt Hammond-produkciója után Lakatos Tony lesz Vukán György C.A. triójának vendége. Ritkán hallható felállás a vasárnapi második együttes, amit Babos Gyula neve fémjelez, ugyanis kollégája (a Jazz Tanszéken) László Attila, és tanítványa, Balogh Roland révén három gitáros szerepel benne.A budapesti Take 5-ban és több magyarországi helyszínen is tanúja lehetett a közönség idén, hogy Oláh Kálmán és a Rolling Stones legfontosabb stúdiózenésze az utóbbi években, Tim Ries amerikai szaxofonos milyen jól megértik egymást. A Klastrom-pódium keddi zárónapján Kálmán triójával megint őket lehet hallani. Előzenekaruk a frivol és bájos Mrs Colombo.

A vigándpetendi Tókert színpadon is felbukkannak jazz, blues és swing zenekarok (Swing Air, SKoLin Trió, Escargoz, stb.) David Yengibarjan, illetve Borbély Mihály és Farkas Zoltán „Batyu" az öcsi templomban lépnek fel, a falu kőfejtőjében pedig a Tariqa játszik marokkói alapon világzenét.

Részletek honlapunk megújult programkeresőjében és a FidelioEst különszámában.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.