Jazz/World

Művészetek vörldje és dzsessze 2010

2010.07.21. 12:20
Ajánlom
A nyári összművészeti fesztiválok közül az idén jubiláló Művészetek Völgye széles world music és jazzprogram-kínálattal indul a héten.

Két kitüntett helyszín várja az improvizatív műfajok híveit. Az egész völgy egyik legígéretesebb kezdeményezése a kapcsolatteremető képességéről és közvetlenségéről ismert énekesnő, Palya Bea programsorozata Kapolcson, Palya-udvar néven. Állandó napirend szerint zajlanak az események a reggeli tornától az esti tóksóig, rengeteg érdekes vendéggel a társművészetek területeiről. De azok sem maradnak hoppon, akik Bea legújabb lemezének, az Én leszek a játékszerednek a bemutatójára kiváncsiak, ráadásul az udvarban zajlik ennek nyilvános főpróbája is.

A jazz programokat Kiss Zoltán „Hagyma" ültette a dörögdi Klastrom-színpadra, 23-a és 27-e között két esti koncert lesz minden nap. Rögtön az elsőn, Kaltenecker Zsolt Hammond-produkciója után Lakatos Tony lesz Vukán György C.A. triójának vendége. Ritkán hallható felállás a vasárnapi második együttes, amit Babos Gyula neve fémjelez, ugyanis kollégája (a Jazz Tanszéken) László Attila, és tanítványa, Balogh Roland révén három gitáros szerepel benne.A budapesti Take 5-ban és több magyarországi helyszínen is tanúja lehetett a közönség idén, hogy Oláh Kálmán és a Rolling Stones legfontosabb stúdiózenésze az utóbbi években, Tim Ries amerikai szaxofonos milyen jól megértik egymást. A Klastrom-pódium keddi zárónapján Kálmán triójával megint őket lehet hallani. Előzenekaruk a frivol és bájos Mrs Colombo.

A vigándpetendi Tókert színpadon is felbukkannak jazz, blues és swing zenekarok (Swing Air, SKoLin Trió, Escargoz, stb.) David Yengibarjan, illetve Borbély Mihály és Farkas Zoltán „Batyu" az öcsi templomban lépnek fel, a falu kőfejtőjében pedig a Tariqa játszik marokkói alapon világzenét.

Részletek honlapunk megújult programkeresőjében és a FidelioEst különszámában.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.