Jazz/World

Muzsikás Kárpát-medencei nyomokon

2007.04.16. 00:00
Ajánlom
A Muzsikás együttes hétfői koncertjén újfent a magyarság népzenei hagyományából válogat. A koncerten, amelyen Bob Cohen, Yale Strom és Elizabeth Swarz is közreműködik elsősorban az utóbbi tíz-tizenöt évben előkerült zsidó-magyar, főleg erdélyi haszid muzsikát mutatják be.

Népzenét kutatni sosem reménytelen, hiszen az archívumokból és a gyűjtésekből még ma is előkerülnek elfeledettnek hitt dallamok. A mostani koncert anyagát az együttes a Kárpát-medencében gyűjtötte, s itt kutakodtak a közreműködők is kiadványokból, könyvekből előkerülő kották hiteles megszólaltatását tűzve műsorukra. Az estén elhangzanak közel száz éve született, lejegyzett művek is. Hallható vidám köszöntő, táncdallam, de érzékeny lassú is. A közreműködők között van a Budapesten élő Bob Cohen, aki New Yorkban született. Első tanulmányait az Észak-amerikai indiánokról írta. Jelenleg Máramaros, Erdély, Moldva területén végez gyűjtéseket. Zenekarával, a Di Naya Kapeljével járja a világ koncerttermeit. Rajta kívül a Yale Strom, Elizabeth Swarz házaspár kettőse lép még fel. Repertoárjuk igen széles területet ölel fel. A zene és a film mindkettőjük életének meghatározó része. Épp egy filmes és koncert-útról érkeznek Moldvából és Erdélyből.

(2007. április 16. 19:30 Fővárosi Művelődési Ház (Budapest) - Muzsikás koncert; km.: Bob Cohen, Yale Strom, Elisabeth Swarz)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.