Jazz/World

Muzsikusportrék a BMC-ben

2013.03.23. 09:47
Ajánlom
A Bácsay Péter zenei témájú festményeiből nyílt kiállítás június 30-ig látható a Budapest Music Centerben.

"Egy évvel ezelőtt mutattam meg a félkész épületet a Svájcból hazalátogató Bácsay Péternek, akivel kiszámoltuk, mennyi festményt lehetne itt elhelyezni. A képek megérkeztek, és a BMC szombati ünnepélyes megnyitója előtt örömmel ajánlom a barátok, a zenei ihletésű festészetet kedvelők és a zenebarátok figyelmébe a kiállítást" - mondta a tárlatot elindítva Gőz László. Nemcsak a ház alapító tulajdonosának, hanem régi barátjának, a kiállítást muzsikával köszöntő Szemző Tibor zeneszerzőnek a portréja is látható az anyagban, amely kifejezetten az új épület számára készült.

Bácsay Péter a hetvenes évek elején részt vett a balatonboglári kápolna tárlatain. Ebben az időben a székesfehérvári Alba Regia Jazz Fesztivál rendszeres vendége volt, itt ismerkedett meg Gőz Lászlóval és Szemző Tiborral, és lett a jazz zene rajongója. "Szemző meghívott a Varsói Jazz Jamboree-ra, és az itt létrejött szerencsés kapcsolatoknak köszönhetően a lengyel fővárosban kezdtem meg tanulmányaimat a varsói Képzőművészeti Akadémián" - idézte fel barátságuk kezdetét és az akkori hatalom által tiltott művészeti törekvésekhez kapcsolódását.

Tanulmányai alatt Bácsay sokszor megfordult a Varsói Ősz kortárszenei eseményein, valamint a Chopin Fesztiválon. A zenéhez fűződő kapcsolata végig kíséri pályáját, amely 1983-tól a svájci Martignyban folytatódott. "Negyven év után ez az első önálló budapesti tárlatom. Harminckét jazz zenész képét állítom ki Charlie Mingustól Jaco Pastoriuson és Pat Methenyn át Marcus Millerig és Thelonious Monkig. Monk különösen közel áll hozzám, dupla portréját egy kicsit magamhoz közelítettem. Csodáltam Miles Davist, mert úgy dolgozott, mint egy színházi rendező. látható John Cage portréja és bemutatok 'névtelen' muzsikusokat is, fuvolást, zongoristát, hegedűst, csellistát, trombitaművészt" - mondta el a festőművész.

A valóság és a képzelet fonódik össze a festményeken. Szinte mindegyik kép négyzet alakú, ami a lemezborítók hagyományos formájára utal. Bácsay Péter Svájcban, a Sioni Művészeti Akadémián tanít, s minthogy kurzusa kezdődik, rövidesen elutazik, de azt ígérte, hogy a június végi finisszázsra visszatér Budapestre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.
Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.
Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.