Jazz/World

Muzsikusportrék a BMC-ben

2013.03.23. 09:47
Ajánlom
A Bácsay Péter zenei témájú festményeiből nyílt kiállítás június 30-ig látható a Budapest Music Centerben.

"Egy évvel ezelőtt mutattam meg a félkész épületet a Svájcból hazalátogató Bácsay Péternek, akivel kiszámoltuk, mennyi festményt lehetne itt elhelyezni. A képek megérkeztek, és a BMC szombati ünnepélyes megnyitója előtt örömmel ajánlom a barátok, a zenei ihletésű festészetet kedvelők és a zenebarátok figyelmébe a kiállítást" - mondta a tárlatot elindítva Gőz László. Nemcsak a ház alapító tulajdonosának, hanem régi barátjának, a kiállítást muzsikával köszöntő Szemző Tibor zeneszerzőnek a portréja is látható az anyagban, amely kifejezetten az új épület számára készült.

Bácsay Péter a hetvenes évek elején részt vett a balatonboglári kápolna tárlatain. Ebben az időben a székesfehérvári Alba Regia Jazz Fesztivál rendszeres vendége volt, itt ismerkedett meg Gőz Lászlóval és Szemző Tiborral, és lett a jazz zene rajongója. "Szemző meghívott a Varsói Jazz Jamboree-ra, és az itt létrejött szerencsés kapcsolatoknak köszönhetően a lengyel fővárosban kezdtem meg tanulmányaimat a varsói Képzőművészeti Akadémián" - idézte fel barátságuk kezdetét és az akkori hatalom által tiltott művészeti törekvésekhez kapcsolódását.

Tanulmányai alatt Bácsay sokszor megfordult a Varsói Ősz kortárszenei eseményein, valamint a Chopin Fesztiválon. A zenéhez fűződő kapcsolata végig kíséri pályáját, amely 1983-tól a svájci Martignyban folytatódott. "Negyven év után ez az első önálló budapesti tárlatom. Harminckét jazz zenész képét állítom ki Charlie Mingustól Jaco Pastoriuson és Pat Methenyn át Marcus Millerig és Thelonious Monkig. Monk különösen közel áll hozzám, dupla portréját egy kicsit magamhoz közelítettem. Csodáltam Miles Davist, mert úgy dolgozott, mint egy színházi rendező. látható John Cage portréja és bemutatok 'névtelen' muzsikusokat is, fuvolást, zongoristát, hegedűst, csellistát, trombitaművészt" - mondta el a festőművész.

A valóság és a képzelet fonódik össze a festményeken. Szinte mindegyik kép négyzet alakú, ami a lemezborítók hagyományos formájára utal. Bácsay Péter Svájcban, a Sioni Művészeti Akadémián tanít, s minthogy kurzusa kezdődik, rövidesen elutazik, de azt ígérte, hogy a június végi finisszázsra visszatér Budapestre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.