Jazz/World

Muzsikusportrék a BMC-ben

2013.03.23. 09:47
Ajánlom
A Bácsay Péter zenei témájú festményeiből nyílt kiállítás június 30-ig látható a Budapest Music Centerben.

"Egy évvel ezelőtt mutattam meg a félkész épületet a Svájcból hazalátogató Bácsay Péternek, akivel kiszámoltuk, mennyi festményt lehetne itt elhelyezni. A képek megérkeztek, és a BMC szombati ünnepélyes megnyitója előtt örömmel ajánlom a barátok, a zenei ihletésű festészetet kedvelők és a zenebarátok figyelmébe a kiállítást" - mondta a tárlatot elindítva Gőz László. Nemcsak a ház alapító tulajdonosának, hanem régi barátjának, a kiállítást muzsikával köszöntő Szemző Tibor zeneszerzőnek a portréja is látható az anyagban, amely kifejezetten az új épület számára készült.

Bácsay Péter a hetvenes évek elején részt vett a balatonboglári kápolna tárlatain. Ebben az időben a székesfehérvári Alba Regia Jazz Fesztivál rendszeres vendége volt, itt ismerkedett meg Gőz Lászlóval és Szemző Tiborral, és lett a jazz zene rajongója. "Szemző meghívott a Varsói Jazz Jamboree-ra, és az itt létrejött szerencsés kapcsolatoknak köszönhetően a lengyel fővárosban kezdtem meg tanulmányaimat a varsói Képzőművészeti Akadémián" - idézte fel barátságuk kezdetét és az akkori hatalom által tiltott művészeti törekvésekhez kapcsolódását.

Tanulmányai alatt Bácsay sokszor megfordult a Varsói Ősz kortárszenei eseményein, valamint a Chopin Fesztiválon. A zenéhez fűződő kapcsolata végig kíséri pályáját, amely 1983-tól a svájci Martignyban folytatódott. "Negyven év után ez az első önálló budapesti tárlatom. Harminckét jazz zenész képét állítom ki Charlie Mingustól Jaco Pastoriuson és Pat Methenyn át Marcus Millerig és Thelonious Monkig. Monk különösen közel áll hozzám, dupla portréját egy kicsit magamhoz közelítettem. Csodáltam Miles Davist, mert úgy dolgozott, mint egy színházi rendező. látható John Cage portréja és bemutatok 'névtelen' muzsikusokat is, fuvolást, zongoristát, hegedűst, csellistát, trombitaművészt" - mondta el a festőművész.

A valóság és a képzelet fonódik össze a festményeken. Szinte mindegyik kép négyzet alakú, ami a lemezborítók hagyományos formájára utal. Bácsay Péter Svájcban, a Sioni Művészeti Akadémián tanít, s minthogy kurzusa kezdődik, rövidesen elutazik, de azt ígérte, hogy a június végi finisszázsra visszatér Budapestre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.