Jazz/World

Naaagy jazzkórus

2010.03.05. 12:24
Ajánlom
A Jazz and More fiatal énekegyüttes, korántsem hagyományos kórus. Már csak a méreténél fogva sem az...

A legnagyobb felállásában kb. hatvan tagot megerőltetés nélkül kiállítani képes kórus kezdeti törekvéseit a crossover motiváció irányította: „Amikor elkezdtünk együtt énekelni, kicsit közelíteni akartuk egymáshoz azt, ami egykor összetartozott és össze is tartozik. Swinging Bach Singers néven a barokk óriást igyekeztünk jazzes átiratokkal közelebb vinni azokhoz, akik nem barátai a komolyzenének" - vallják honlapjukon az indulásról. A repertoár bővülésével megjelentek az örökzöld slágerek, jazzfeldolgozások, gospelek. A következő felkészülési szakaszban az éneklést kiegészítette a mozgás, a tánc és a hangszeres kíséret. Ez indokolta nevük megváltoztatását.

Valamennyien amatőrként, a zene iránti szeretetből énekelnek. S hogy milyen eredménnyel, arról az egyre szaporodó hazai és külföldi felkérések tanúskodnak, például közreműködés a Müpában Vukán születésnapi koncertjén, a Bolyki Brothers, Serbán Attila fellépésein vagy Szekeres Adrienn adventi turnéján és lemezén, önálló koncertek a BJC-ben, a Fringe fesztiválon és sok más helyszínen, valamint néhány külföldi turné, az utolsó tavaly nyáron Németországban.

Repertoárjukat most már három viszonylag eltérő kategóriába sorolhatják: gospelek, musical részletek, és szórakoztatózene: az ide tartozó jazz átiratok indokolják igazán a névválasztást. Ambíciójuk nem csak az, hogy a klasszikus zene számára még kevésbé vájt füleket hódítsák meg, hanem az is, hogy ezt lehetőleg össz-családi program keretében tegyék, és minden korosztályhoz szólhassanak.

Az Eötvös 10-ben is ilyen stilárisan elkülönülő blokkokban énekelnek majd: a gospelt (Chariot, Swing Low; Joshua, stb.) követi a Tea for Two és a Route 66, néhány egyéb örökzöld társaságában. A koncertet pop (például ABBA, Queen) feldolgozásokkal és musical betétekkel zárják.

Március 20, 19:00, Eötvös10 (Budapest, VI. Eötvös u. 10.)
Jazz and More kóruskoncert

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Toplistás a Besh o droM jubileumi lemeze

A Balkan World Music Chart negyedéves toplistáján a zenekar jubileumi lemeze.
Jazz/World gyász

Elhunyt Bill Withers, az Ain’t No Sunshine szerzője

81 éves korában elhunyt Bill Withers, a hetvenes évek ünnepelt soul-énekese. Legnagyobb slágerei az Ain’t No Sunshine és a Lean On Me voltak.
Jazz/World fonó

Lengyel Fonogram-díjat nyert Lajkó Félix és a VOLOSI közös albuma

Elnyerte a legrangosabb lengyel zenei elismerést, a helyi Fonogram-díjat Lajkó Félix és a Volosi közös albuma. Az elismerést a folk kategóriában kapta meg a lemez.
Jazz/World hír

Elhunyt Ellis Marsalis Jr. amerikai jazz-zongorista

A műfajban híres Marsalis család feje 85 éves volt, a koronavírus következtében halt meg április 1-jén egy New Orleans-i kórházban.
Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.