Jazz/World

Nagy János a Zöld Delfin utcában

2013.02.24. 08:22
Ajánlom
Nagy János a zöld delfines örökzöldet mindjárt kétszer is rá merte tenni új koncertlemezére, ráadásul egyszerre három új CD-t tett le az asztalra – írja ZIPERNOVSZKY KORNÉL. Heti jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt.

Ez az utca Londonban is lehetne, mert ott járt a magyar zongorista, és egy nap különbséggel, valamint két városnegyeddel arrébb kétszer vette fel a Zöld Delfin utcában című számot. Én ebből a számból George Bensonnal hallgattam ronggyá a kazettás magnó felvételemet, amin az énekest a Count Basie (emlék-)zenekar kíséri. Bár az egyik legtöbbet énekelt és játszott újabb keletű standardről van szó, nem sokan ismerik hátterét. A Nagy János-lemez sajnos nem tünteti fel a számok szerzőinek kilétét, kár ezért. A számot ugyanaz a lengyel Bronislaw (néha w helyett u-val is írják nevét) Kaper szerezte, aki az Invitation című darabot, ennek is rabul ejtően izgalmas az akkordmenete. Az Invitation persze minden basszernek megvan, hiszen Jaco Pastorius tette halhatatlanná.

A Green Dolphin mindössze nyolcsoros dalszövegét a sokat foglalkoztatott Ned Washington (1901-1976) írta, de a fantáziát megmozgató tulajdonnév nem az ő leleménye, hanem a brit Elizabeth Goudge (1900-1984) könyve amerikai kiadásán volt olvasható először. A történelmi lektűr egy Angliából Új-Zélandba vándorolt telepes háromszögtörténetét beszéli el, és az első, a brit kiadásban a címe még Green Dolphin Country volt. A köztudatba végül Hollywood által került 1947-ben, amikor a regényt feldolgozó, majdnem két és fél órás szuperfilm volt az év kasszasikere. Főcímdalát Mel Thormé énekelte, nemsokára Miles Davis, Ella Fitzgerald és Bill Evans is műsorra tűzték, azóta örökzöld, általában On Green Dolphin Street címmel.

Ez az utca tehát nem Európában van, tavaly júniusban Londonban viszont Nagy János két helyen is eljátszotta ezt a számot. Először a 606 nevű, népszerű jazzklubban. A hely és a magyar jazz együttműködését a Londoni Magyar Kulturális Intézet jazz-kurátoraként (is) tevékenykedő Pallai Péter hozta létre és tartja azóta is igen lendületes mozgásban: a legutóbbi, hazai pályán zajlott "csatározásról" annak idején tudósítottam.

A klubban a magyar zongorista egy erdélyi származású angol bőgőssel, Arnie Somogyival és a csodálatos Winston Clifford dobossal dolgozott együtt - mint régi ismerős, hiszen Tisza Bea Angliában kiadott lemezén is működött már ez a ritmusszekció. Persze - hogy László Attila szavajárását idézzem - munkáról szó sem volt, közös produkciójuk egy izzó hőfokú, káprázatos futam volt egy levegőből, játék a javából. Nagy virtuozitásáról eddig is mindenki meg lehetett győződve, aki ismeri lemezeit, megfordult koncertjein. Azonban elsősorban stílusok fölötti előadóként tartják nyílván. Elképesztően széles pályán mozog mint zongorista, sokat letett már az asztalra a trió műfajában, és fantasztikusan termékeny zeneszerző, több kiemelkedő zenekarnak a vezetője vagy egyik vezetője. Ezek között a szívemhez különösen közel áll a Free Style Chamber Orchestra, olvashattak is róla már többször itt, a jazz/world rovatban, mert a crossover egy különleges, népzenétől is ihletett válfaját honosították meg nagyzenekarral. Borlai Gergővel a European Mantrában egész más irányt vesznek, de a zongoristát rendszeresen hívják közreműködőnek olyan zenekarvezetők is, mint Vasvári Pál, Szendőfi Péter, Borbély Mihály, Horgas Eszter, László Attila stb. Mindezen felül hangszerének keresett, népszerű tanára, tankönyvéről néhány hónapja írtam is.

De az In London egészen kiemelkedő. Már a lemez indulása is lélegzetelállító, a Falling Grace rögtönzésében a zongorista csinál egy olyan váltást, amin először mindenki elámul, társai eszmélnek először, azután a közönség. Külön ki kell emelni a sziklaszilárd Somogyi mellett a híres dobos scattelését, a lemez egyik luxuskategóriás extráját. A másik fénypontja a lemez első részének a Foggy Day in London Town... kezdetű szám, amit már biztosan ezerszer eljátszottak ennek a közönségnek, mégis eléggé oda vannak ettől az előadástól. Ilyen kicsattanó, izgalmas, magával ragadó, örömteli, de nem hülyéskedő, választékos, de nem bravúrpoénokat leütő jammelést, amit a lemez első öt száma visszaad, rég hallottam tőle - mástól se sokat. Talán azért, mert számára standardezni akkor volt utoljára tartalmas kihívás, amikor a Jazz Tanszéken tanult. Azóta szerzőként és zenekarvezetőként erősebben határozta meg magát, mint mainstream zongoristaként. Ez után a lemez után viszont alaposan át kell gondolnunk a magyar jazz-zongoristák képzeletbeli ranglistáját.

A CD-n a második Green Dolphint szólóban, ugyancsak koncerten halljuk, a klubest másnapján készült felvételen ugyanis Nagy János Magyar Intézetbeli fellépéséről hallható három szám a lemezen. Egészen más a felfogása, nyilván fel sem merülhetett volna különben egy ilyen repríz, de a további poént nem is szeretném lelőni, szívből ajánlom mindenkinek.

Ez volna a dupla. Nagy János pedig azzal dobta a triplát, hogy rögtön három új lemeze jelent meg egyszerre, az In London mellett egy duólemez Frankie Látó hegedűssel, régi jazz- és crossover partnerével a Debussy- és Liszt-jubileumi évek apropóján, ami megér egy külön misét. A harmadik pedig egy izgalmas, modern felfogású vallásos lemez a MoNaMo trióval (vagyis Szirtes Edina Mókussal és Mogyoró Kornéllal). Utóbbi megjelenésében ugyan volt intézményi támogatás, ti. a Luther Kiadóé, de a duó és a trió a zongorista saját kiadásában jelent meg: ismerve a hazai kultúrfinanszírozási viszonyokat, ezért még egy külön kalapemelés illeti.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.