Jazz/World

Nagy János a Zöld Delfin utcában

2013.02.24. 08:22
Ajánlom
Nagy János a zöld delfines örökzöldet mindjárt kétszer is rá merte tenni új koncertlemezére, ráadásul egyszerre három új CD-t tett le az asztalra – írja ZIPERNOVSZKY KORNÉL. Heti jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt.

Ez az utca Londonban is lehetne, mert ott járt a magyar zongorista, és egy nap különbséggel, valamint két városnegyeddel arrébb kétszer vette fel a Zöld Delfin utcában című számot. Én ebből a számból George Bensonnal hallgattam ronggyá a kazettás magnó felvételemet, amin az énekest a Count Basie (emlék-)zenekar kíséri. Bár az egyik legtöbbet énekelt és játszott újabb keletű standardről van szó, nem sokan ismerik hátterét. A Nagy János-lemez sajnos nem tünteti fel a számok szerzőinek kilétét, kár ezért. A számot ugyanaz a lengyel Bronislaw (néha w helyett u-val is írják nevét) Kaper szerezte, aki az Invitation című darabot, ennek is rabul ejtően izgalmas az akkordmenete. Az Invitation persze minden basszernek megvan, hiszen Jaco Pastorius tette halhatatlanná.

A Green Dolphin mindössze nyolcsoros dalszövegét a sokat foglalkoztatott Ned Washington (1901-1976) írta, de a fantáziát megmozgató tulajdonnév nem az ő leleménye, hanem a brit Elizabeth Goudge (1900-1984) könyve amerikai kiadásán volt olvasható először. A történelmi lektűr egy Angliából Új-Zélandba vándorolt telepes háromszögtörténetét beszéli el, és az első, a brit kiadásban a címe még Green Dolphin Country volt. A köztudatba végül Hollywood által került 1947-ben, amikor a regényt feldolgozó, majdnem két és fél órás szuperfilm volt az év kasszasikere. Főcímdalát Mel Thormé énekelte, nemsokára Miles Davis, Ella Fitzgerald és Bill Evans is műsorra tűzték, azóta örökzöld, általában On Green Dolphin Street címmel.

Ez az utca tehát nem Európában van, tavaly júniusban Londonban viszont Nagy János két helyen is eljátszotta ezt a számot. Először a 606 nevű, népszerű jazzklubban. A hely és a magyar jazz együttműködését a Londoni Magyar Kulturális Intézet jazz-kurátoraként (is) tevékenykedő Pallai Péter hozta létre és tartja azóta is igen lendületes mozgásban: a legutóbbi, hazai pályán zajlott "csatározásról" annak idején tudósítottam.

A klubban a magyar zongorista egy erdélyi származású angol bőgőssel, Arnie Somogyival és a csodálatos Winston Clifford dobossal dolgozott együtt - mint régi ismerős, hiszen Tisza Bea Angliában kiadott lemezén is működött már ez a ritmusszekció. Persze - hogy László Attila szavajárását idézzem - munkáról szó sem volt, közös produkciójuk egy izzó hőfokú, káprázatos futam volt egy levegőből, játék a javából. Nagy virtuozitásáról eddig is mindenki meg lehetett győződve, aki ismeri lemezeit, megfordult koncertjein. Azonban elsősorban stílusok fölötti előadóként tartják nyílván. Elképesztően széles pályán mozog mint zongorista, sokat letett már az asztalra a trió műfajában, és fantasztikusan termékeny zeneszerző, több kiemelkedő zenekarnak a vezetője vagy egyik vezetője. Ezek között a szívemhez különösen közel áll a Free Style Chamber Orchestra, olvashattak is róla már többször itt, a jazz/world rovatban, mert a crossover egy különleges, népzenétől is ihletett válfaját honosították meg nagyzenekarral. Borlai Gergővel a European Mantrában egész más irányt vesznek, de a zongoristát rendszeresen hívják közreműködőnek olyan zenekarvezetők is, mint Vasvári Pál, Szendőfi Péter, Borbély Mihály, Horgas Eszter, László Attila stb. Mindezen felül hangszerének keresett, népszerű tanára, tankönyvéről néhány hónapja írtam is.

De az In London egészen kiemelkedő. Már a lemez indulása is lélegzetelállító, a Falling Grace rögtönzésében a zongorista csinál egy olyan váltást, amin először mindenki elámul, társai eszmélnek először, azután a közönség. Külön ki kell emelni a sziklaszilárd Somogyi mellett a híres dobos scattelését, a lemez egyik luxuskategóriás extráját. A másik fénypontja a lemez első részének a Foggy Day in London Town... kezdetű szám, amit már biztosan ezerszer eljátszottak ennek a közönségnek, mégis eléggé oda vannak ettől az előadástól. Ilyen kicsattanó, izgalmas, magával ragadó, örömteli, de nem hülyéskedő, választékos, de nem bravúrpoénokat leütő jammelést, amit a lemez első öt száma visszaad, rég hallottam tőle - mástól se sokat. Talán azért, mert számára standardezni akkor volt utoljára tartalmas kihívás, amikor a Jazz Tanszéken tanult. Azóta szerzőként és zenekarvezetőként erősebben határozta meg magát, mint mainstream zongoristaként. Ez után a lemez után viszont alaposan át kell gondolnunk a magyar jazz-zongoristák képzeletbeli ranglistáját.

A CD-n a második Green Dolphint szólóban, ugyancsak koncerten halljuk, a klubest másnapján készült felvételen ugyanis Nagy János Magyar Intézetbeli fellépéséről hallható három szám a lemezen. Egészen más a felfogása, nyilván fel sem merülhetett volna különben egy ilyen repríz, de a további poént nem is szeretném lelőni, szívből ajánlom mindenkinek.

Ez volna a dupla. Nagy János pedig azzal dobta a triplát, hogy rögtön három új lemeze jelent meg egyszerre, az In London mellett egy duólemez Frankie Látó hegedűssel, régi jazz- és crossover partnerével a Debussy- és Liszt-jubileumi évek apropóján, ami megér egy külön misét. A harmadik pedig egy izgalmas, modern felfogású vallásos lemez a MoNaMo trióval (vagyis Szirtes Edina Mókussal és Mogyoró Kornéllal). Utóbbi megjelenésében ugyan volt intézményi támogatás, ti. a Luther Kiadóé, de a duó és a trió a zongorista saját kiadásában jelent meg: ismerve a hazai kultúrfinanszírozási viszonyokat, ezért még egy külön kalapemelés illeti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.