Jazz/World

Négy évszak Horgas Eszterrel

2006.11.22. 00:00
Ajánlom
Rendhagyó előadásban hallhatják december 1-jén Vivaldi talán legnépszerűbb művét azok, akik ellátogatnak a Művészetek Palotájába. Horgas Eszter és művésztársai arra vállalkoztak, hogy improvizációkkal, új tételekkel bővítve gondolják tovább Vivaldi zenei ötleteit.

Az eredetileg hegedűre írt versenymű szólistája Horgas Eszter lesz, aki saját átdolgozásában, fuvolán fogja megszólaltatni a művet. Ez az érdekes kísérlet a művésznőnek igazán komoly szakmai kihívást, a közönségnek pedig eredeti, életre szóló élményt jelenthet.

Ebben a különleges eseményben Horgas Eszter barátai is részt vesznek majd: Vukán György, Fekete Kovács Kornél, Hárs Viktor, Tiba Sándor, Dajka Krisztián, Kovács Tamás és a Ventoscala Szimfonikus Zenekar is, Meskó Ilona vezényletével.

Mindegyik évszaknak más-más jelentése van. Vivaldi programzenéjében a tavasz a madarak énekét, a források robaját, a tiszta álmokat, a nimfák és pásztorok erotikus szerelmét jelenti. A nyár, amely forróságot és bágyadtságot hoz, a szelek háborúját, a mindent elsöprő vihar erejét: a szélsőségek és szenvedélyek évszaka. Az ősz, a parasztfiúk tánca, a részegség szédítő mámora, édes álom, melyben megtaláljuk a boldogságot és gyönyört, a férfias erőt, mely a vadászatban nem kíméli a menekülő vadat. A tél, a hideget, jeges félelmet és a tűzhöz húzódó békés együttlétet idézi és a halál szigorú érkezését is, a véget, melyből újra kezdet lesz, és az élet mondja ki az utolsó szót.

Horgas Eszter és művészbarátai e gondolatok jegyében építették tovább Vivaldi elsöprő, hol szenvedélyes és dinamikus, hol lágy és bensőséges zenéjét. Így a koncert végére remélhetőleg nemcsak Vivaldi zenéje születik újjá, hanem talán a közönség is…

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.