Jazz/World

Négy évtizedes hagyományközvetítésért kapott díjat a Kaláka

2006.11.17. 00:00
Ajánlom
A Kultúraközvetítők Társasága idén négy alkotó munkáját ismerte el a Fehér Rózsa-díjjal. A díj a szervezet célja szerint a minőség, a közösségek, az alkotó és értékőrző emberek iránti tiszteletet fejezi ki.

A társaság a kultúraközvetítő szerepet nem köti szakmához vagy intézményhez, csak az elhivatottsághoz.

Az 1993-ban alapított erkölcsi elismerést N. Kósa Judit újságíró, a Népszabadság kulturális rovatának vezetője a kulturális értékek megmentéséért végzett tevékenységéért vehette át - ismertette Fodor Péter.

Saly Noémi irodalomtörténész, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa a budapesti kávéházak történetének kutatásáért, a kávéházi kultúra felélesztéséért végzett munkájáért kapta az elismerést.

A Kaláka együttest, a magyar költészet és népzenei hagyomány újrahangszerelőjét a csaknem négy évtizedes alkotómunkáért, és kultúraközvetítő tevékenységéért díjazták.

Az Alexandra Könyvesház a kultúra egészének képviseletét vállaló tevékenységéért, kezdeményező szerepéért és a teljes kulturális palettát bemutató programjaiért került a díjazottak közé.

A díjat a közgyűlés minden évben titkos szavazással ítéli oda. Az elmúlt években Fehér Rózsa-díjat kapott Kocsis Zoltán, Mészöly Dezső, Hegedűs Géza, Popper Péter, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Pesti Est szerkesztősége és a Vendég a háznál című rádióműsor is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.