Jazz/World

Négy jazzkövet a 3. szülinapon

2011.01.02. 22:32
Ajánlom
A Budapest Jazz Club betöltötte harmadik életévét, a szülinapot pedig egyenesen diplomáciai rangra emeli.

A jazz nagykövetei elnevezés, amint azt egyszer Szakcsi Lakatos Béla egy koncerten elmesélte, arra utal, hogy egyszer elgondolkozott, kik és miért kaphatják meg A magyar kultúra nagykövete címet. (A kulturális és oktatási miniszter által 2007-ben alapított elismerést azoknak a kimagasló tehetségű embereknek adományozták, akik a magyar kultúra, Magyarország hírnevét külföldön öregbítik, többek között Szakcsinak is.) Ez a zenekar is nyilván megérdemelne egy ilyen oklevelet, tűnődott el hangosan azon a koncerten a híres zongorista. Ehhez nincs is mit hozzátenni, hacsak azt nem, hogy ez a zenekar a kubai kultúrát és a jazz multikulturális, multietnikus hagyományait is a legmagasabb és legelőkelőbb diplomáciai körökhöz méltóan képviseli, nem csak a magyar kultúrát.

Ugyanis a név egy all-star formációt takar, Szakcsi mellett Elsa Valle kubai énekesnőn és férjén, Winand Gábor énekesen és szaxofonoson túl Csepregi Gyula szaxofonos tagja az együttesnek. Az est ugyan illeszkedik a Harmónia Jazzműhely szokásos pénteki koncertjeinek sorába is, de ez az alkalom lesz az, amikor megünneplik a Budapest Jazz Club harmadik születésnapját is. Ennek köszönhetően aznap este a belépés ingyenes, ráadásul még a szokásosnál is élénkebb jam session várható, amelynek házigazdája Szakcsi Lakatos Róbert, a "nagykövet" fiának triója lesz.

Január 7. 20:30 - Budapest Jazz Club, Harmónia Jazzműhely
A Jazz Nagykövetei: Elsa Valle, Winand Gábor, Csepregi Gyula, Szakcsi Lakatos Béla
Ingyenes!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.