Jazz/World

Négy nap jazz Debrecenben

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Harminchat éve Debrecen minden ősszel a zenétől hangos, idén szeptember 6. és 9. között szól majd a jazz. Mint minden évben, idén is több száz látogatót várnak, akik többek között "a lengyel Miles Davis"-ként is ismert Tomasz Stanko-t vagy a hazatelepült Tommy Viget is hallhatják.

A külföldi hírességek közül fellép a 36 éves Adam Pieronczyk, generációjának legkitűnőbb és legnépszerűbb szaxofonosa, de a Colors és a Tomasz Stanko Quartet játékában is gyönyörködhetnek a fesztiválra ellátogatók. Tomasz Stanko, a zseniális trombitás, a kelet-európai jazz olyan kultikus alakja, mint Amerikában Miles Davis volt egykor. A misztikumtól sem idegenkedő, balladisztikus előadásmódja, elektronikus kísérletei a legnagyobb jazz-zenészek közé emelték. A lengyel együttesek közül az RGG Trio és a Prowizorka Jazz Band is kiemelkedő.

A magyarok közül találkozhatunk a tavalyi év eMeRTon díjas csapatával, a Fusio Grouppal, és az Ektár valamint az East Side Jazz Company-val is. A Djabe hazai nyári koncertturnéjának utolsó állomása lesz Debrecen, a jazz/world fusion stílus rajongóinak nagy örömére. Az együttes idei nagy turnéján nem kevesebb mint kilenc országban lépett fel, és aratott nagy sikert. A fellépők között üdvözölhetjük Tommy Viget, aki 1956-tól 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban élt és alkotott. A dobok és különböző ütőhangszerek nagy mestere írt filmzenéket, dolgozott többek között Tony Benett-tel és Quincy Jones-szal, Frank Sinatrával és Henry Mancinivel, sőt még Woody Allennel is. Hollywoodban mintegy 1400 stúdiófelvétel szereplője volt. 2001-ben megkapta a vibrafonosoknak járó Oscar-díjat. Tavaly hazatelepült, s azóta aktív közreműködője a magyar jazzéletnek.

Új formációnak számít, hisz csak 2005 tavaszán alakult a Feketeréz Masír Band. A nyergesújfalui csapat a híres fúvós családból származó Bényei Tibor tubás és Bordás Zoltán ütős vezetésével szerepel a Jazznapokon, irányadó zenestílusuk az afro-amerikai jazz és blues. Műsorukon saját profilra átírt, közismert darabok szerepelnek. Az idén 75 éves Gonda János a hazai jazz-élet egyik legmeghatározóbb alakja. Amellett, hogy kiváló zenetörténész és tanár, zongoraművészként és zeneszerzőként is igen elismert. Debrecenben szeptember 8-án találkozhatunk vele. A szervező város képviseletében jelen lesz a Debrecen Jazz Group valamint a Debrecen Dixieland Jazz Band. Az együttes már 22 éve részt vesz a jazz ünnepén Debrecenben, s így mint legrégibb résztvevő zárja a programsorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.
Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.
Jazz/World soul

Ötven év után bemutatják az Aretha Franklinnel készült koncertfilmet

Sydney Pollack dokumentumfilmje 50 éven át dobozban lapult, most, hogy az énekesnő elhunyt, az ügyvédei sem akadályozzák meg a bemutatását.
Jazz/World interjú

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.