Jazz/World

Négy nap jazz Debrecenben

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Harminchat éve Debrecen minden ősszel a zenétől hangos, idén szeptember 6. és 9. között szól majd a jazz. Mint minden évben, idén is több száz látogatót várnak, akik többek között "a lengyel Miles Davis"-ként is ismert Tomasz Stanko-t vagy a hazatelepült Tommy Viget is hallhatják.

A külföldi hírességek közül fellép a 36 éves Adam Pieronczyk, generációjának legkitűnőbb és legnépszerűbb szaxofonosa, de a Colors és a Tomasz Stanko Quartet játékában is gyönyörködhetnek a fesztiválra ellátogatók. Tomasz Stanko, a zseniális trombitás, a kelet-európai jazz olyan kultikus alakja, mint Amerikában Miles Davis volt egykor. A misztikumtól sem idegenkedő, balladisztikus előadásmódja, elektronikus kísérletei a legnagyobb jazz-zenészek közé emelték. A lengyel együttesek közül az RGG Trio és a Prowizorka Jazz Band is kiemelkedő.

A magyarok közül találkozhatunk a tavalyi év eMeRTon díjas csapatával, a Fusio Grouppal, és az Ektár valamint az East Side Jazz Company-val is. A Djabe hazai nyári koncertturnéjának utolsó állomása lesz Debrecen, a jazz/world fusion stílus rajongóinak nagy örömére. Az együttes idei nagy turnéján nem kevesebb mint kilenc országban lépett fel, és aratott nagy sikert. A fellépők között üdvözölhetjük Tommy Viget, aki 1956-tól 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban élt és alkotott. A dobok és különböző ütőhangszerek nagy mestere írt filmzenéket, dolgozott többek között Tony Benett-tel és Quincy Jones-szal, Frank Sinatrával és Henry Mancinivel, sőt még Woody Allennel is. Hollywoodban mintegy 1400 stúdiófelvétel szereplője volt. 2001-ben megkapta a vibrafonosoknak járó Oscar-díjat. Tavaly hazatelepült, s azóta aktív közreműködője a magyar jazzéletnek.

Új formációnak számít, hisz csak 2005 tavaszán alakult a Feketeréz Masír Band. A nyergesújfalui csapat a híres fúvós családból származó Bényei Tibor tubás és Bordás Zoltán ütős vezetésével szerepel a Jazznapokon, irányadó zenestílusuk az afro-amerikai jazz és blues. Műsorukon saját profilra átírt, közismert darabok szerepelnek. Az idén 75 éves Gonda János a hazai jazz-élet egyik legmeghatározóbb alakja. Amellett, hogy kiváló zenetörténész és tanár, zongoraművészként és zeneszerzőként is igen elismert. Debrecenben szeptember 8-án találkozhatunk vele. A szervező város képviseletében jelen lesz a Debrecen Jazz Group valamint a Debrecen Dixieland Jazz Band. Az együttes már 22 éve részt vesz a jazz ünnepén Debrecenben, s így mint legrégibb résztvevő zárja a programsorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.