Jazz/World

Négy nap jazz Debrecenben

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Harminchat éve Debrecen minden ősszel a zenétől hangos, idén szeptember 6. és 9. között szól majd a jazz. Mint minden évben, idén is több száz látogatót várnak, akik többek között "a lengyel Miles Davis"-ként is ismert Tomasz Stanko-t vagy a hazatelepült Tommy Viget is hallhatják.

A külföldi hírességek közül fellép a 36 éves Adam Pieronczyk, generációjának legkitűnőbb és legnépszerűbb szaxofonosa, de a Colors és a Tomasz Stanko Quartet játékában is gyönyörködhetnek a fesztiválra ellátogatók. Tomasz Stanko, a zseniális trombitás, a kelet-európai jazz olyan kultikus alakja, mint Amerikában Miles Davis volt egykor. A misztikumtól sem idegenkedő, balladisztikus előadásmódja, elektronikus kísérletei a legnagyobb jazz-zenészek közé emelték. A lengyel együttesek közül az RGG Trio és a Prowizorka Jazz Band is kiemelkedő.

A magyarok közül találkozhatunk a tavalyi év eMeRTon díjas csapatával, a Fusio Grouppal, és az Ektár valamint az East Side Jazz Company-val is. A Djabe hazai nyári koncertturnéjának utolsó állomása lesz Debrecen, a jazz/world fusion stílus rajongóinak nagy örömére. Az együttes idei nagy turnéján nem kevesebb mint kilenc országban lépett fel, és aratott nagy sikert. A fellépők között üdvözölhetjük Tommy Viget, aki 1956-tól 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban élt és alkotott. A dobok és különböző ütőhangszerek nagy mestere írt filmzenéket, dolgozott többek között Tony Benett-tel és Quincy Jones-szal, Frank Sinatrával és Henry Mancinivel, sőt még Woody Allennel is. Hollywoodban mintegy 1400 stúdiófelvétel szereplője volt. 2001-ben megkapta a vibrafonosoknak járó Oscar-díjat. Tavaly hazatelepült, s azóta aktív közreműködője a magyar jazzéletnek.

Új formációnak számít, hisz csak 2005 tavaszán alakult a Feketeréz Masír Band. A nyergesújfalui csapat a híres fúvós családból származó Bényei Tibor tubás és Bordás Zoltán ütős vezetésével szerepel a Jazznapokon, irányadó zenestílusuk az afro-amerikai jazz és blues. Műsorukon saját profilra átírt, közismert darabok szerepelnek. Az idén 75 éves Gonda János a hazai jazz-élet egyik legmeghatározóbb alakja. Amellett, hogy kiváló zenetörténész és tanár, zongoraművészként és zeneszerzőként is igen elismert. Debrecenben szeptember 8-án találkozhatunk vele. A szervező város képviseletében jelen lesz a Debrecen Jazz Group valamint a Debrecen Dixieland Jazz Band. Az együttes már 22 éve részt vesz a jazz ünnepén Debrecenben, s így mint legrégibb résztvevő zárja a programsorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.