Jazz/World

Négy nap jazz Debrecenben

2007.08.27. 00:00
Ajánlom
Harminchat éve Debrecen minden ősszel a zenétől hangos, idén szeptember 6. és 9. között szól majd a jazz. Mint minden évben, idén is több száz látogatót várnak, akik többek között "a lengyel Miles Davis"-ként is ismert Tomasz Stanko-t vagy a hazatelepült Tommy Viget is hallhatják.

A külföldi hírességek közül fellép a 36 éves Adam Pieronczyk, generációjának legkitűnőbb és legnépszerűbb szaxofonosa, de a Colors és a Tomasz Stanko Quartet játékában is gyönyörködhetnek a fesztiválra ellátogatók. Tomasz Stanko, a zseniális trombitás, a kelet-európai jazz olyan kultikus alakja, mint Amerikában Miles Davis volt egykor. A misztikumtól sem idegenkedő, balladisztikus előadásmódja, elektronikus kísérletei a legnagyobb jazz-zenészek közé emelték. A lengyel együttesek közül az RGG Trio és a Prowizorka Jazz Band is kiemelkedő.

A magyarok közül találkozhatunk a tavalyi év eMeRTon díjas csapatával, a Fusio Grouppal, és az Ektár valamint az East Side Jazz Company-val is. A Djabe hazai nyári koncertturnéjának utolsó állomása lesz Debrecen, a jazz/world fusion stílus rajongóinak nagy örömére. Az együttes idei nagy turnéján nem kevesebb mint kilenc országban lépett fel, és aratott nagy sikert. A fellépők között üdvözölhetjük Tommy Viget, aki 1956-tól 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban élt és alkotott. A dobok és különböző ütőhangszerek nagy mestere írt filmzenéket, dolgozott többek között Tony Benett-tel és Quincy Jones-szal, Frank Sinatrával és Henry Mancinivel, sőt még Woody Allennel is. Hollywoodban mintegy 1400 stúdiófelvétel szereplője volt. 2001-ben megkapta a vibrafonosoknak járó Oscar-díjat. Tavaly hazatelepült, s azóta aktív közreműködője a magyar jazzéletnek.

Új formációnak számít, hisz csak 2005 tavaszán alakult a Feketeréz Masír Band. A nyergesújfalui csapat a híres fúvós családból származó Bényei Tibor tubás és Bordás Zoltán ütős vezetésével szerepel a Jazznapokon, irányadó zenestílusuk az afro-amerikai jazz és blues. Műsorukon saját profilra átírt, közismert darabok szerepelnek. Az idén 75 éves Gonda János a hazai jazz-élet egyik legmeghatározóbb alakja. Amellett, hogy kiváló zenetörténész és tanár, zongoraművészként és zeneszerzőként is igen elismert. Debrecenben szeptember 8-án találkozhatunk vele. A szervező város képviseletében jelen lesz a Debrecen Jazz Group valamint a Debrecen Dixieland Jazz Band. Az együttes már 22 éve részt vesz a jazz ünnepén Debrecenben, s így mint legrégibb résztvevő zárja a programsorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jordán Adél szüleivel vehetett át díjat a kritikusoktól

Lázár Katit életműdíjjal, Jordán Tamás szombathelyi színházát különdíjjal jutalmazta a Színházi Kritikusok Céhe. Megható pillanatok és szerethető műsor jellemezte a gálát.
Vizuál

Miben előzte meg a Macskafogó a Disney-filmeket?

A rajongók alkotói interjúkat és filmes kincseket gyűjtöttek a Macskafogó bemutatásának 32. évfordulójára. Mi pedig megnéztük, miben is áll a film varázsa ennyi idő elteltével.
Tánc

Videó a balerinák és spicc-cipőjük intim kapcsolatáról

Tereza Bila a Cseh Nemzeti Színház öt magántáncosáról készített portréjában a balerinák felfedik a színpadon kívül töltött idő szertartásos mozzanatait.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Klasszikus

Kíváncsi vagy, milyen volt a dél-amerikai jezsuiták zenéje a barokk korban?

Ha igen, akkor látogass el a Párbeszéd Házába szombaton. De érdekes koncertek lesznek Jézus Szíve templomban is – ajánlunk néhány ingyenesen látogatható koncertet az Ars Sacra Fesztiválról.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Óriások, ha találkoznak: Így értelmezte át Miles Davis Michael Jackson slágerét

Mi történik, ha a Sötétség Hercege feldolgozza a popkirály zenéjét? Születik egy új jazz sztenderd, ahogy az Miles Davis és a Human Nature című Michael Jackson-sláger esetében történt.
Jazz/World ajánló

Mi sül ki a klasszikus és az oláh cigány zene találkozásából?

Az oláh cigány hagyományokat anyanyelvi szinten ismerő Romengo ezúttal a Mendelssohn Kamarazenekarral áll színpadra a Get Closer koncertek szervezésében, szeptember 25-én, a MOMKultban!
Jazz/World ajánló

Harminc cigányzenész teszi fel a koronát a Budapest Ritmo fesztiválra

Idén is felejthetetlennek ígérkezik a régió legfontosabb világzenei fesztiválja, amit október 5. és 7. között harmadszor rendeznek meg az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a roma kultúra áll a fókuszban.
Jazz/World interjú

„Olyan jó lenne, ha őszintébb lenne a viszonyunk a jazzhez és Bartókhoz!”

A Sárik Péter Trió azon kevés jazz-zenekar közé tartozik, akiknek sikerült áttörni a jazz üvegplafonját, hiszen koncertjeiket nagy érdeklődés övezi a közönség részéről. A zenekarvezetővel a Sárik Péter Trió x Bartók című új albumuk apropóján beszélgettünk, amit szeptember 21-én mutatnak be a Zeneakadémián.
Jazz/World karosi júlia

Ünnepelje Gershwin 120. születésnapját Karosi Júliával!

A zeneszerző születésének szeptember 26-i, 120. évfordulójára jelenik meg Karosi Júlia legújabb, Love Is Here To Stay című albuma, amelynek dalai szeptember 21-én a Magyar Rádió Márványtermében a Karosi Júlia Quartet és az RTQ vonósnégyes zenészei előadásában hallhatóak.