Jazz/World

Negyedszázad lüktetése egy koncertben: Djabe 25

2022.02.28. 11:25
Ajánlom
25 év, az nagyon szép kor. Emberéletben mosollyal nyugtázzuk a tényt: nahát! Már? Vagy: még csak? Ha mindez a jazz-világzene színpadán történik egy együttessel, felsejlik, nem lehetett nyílegyenes az idővágta. A Djabe mára elkanyarodott a huszonötösig, és jelen-múlt impresszióit a MOMkultban osztja majd meg az érdeklődőkkel március elsején.

42 országban ezer koncert, csak az elmúlt öt évben hat lemez – ha továbbra is számokkal szeretnénk valamit jelezni a Djabe eseménydús életéből. Az utóbbi tény különlegessége egyébként, hogy a hat hanganyagból öt az angol Cherry Red Recordsnál látott napvilágot. A jubileumi koncert helyszíne, a MOMkult sem igazán véletlen, hiszen az elmúlt 15 évben több felvételük is készült itt. A koncert visszatükrözi majd három nagyon fontos időszakukat, az 1996-2000, 2001-2016 és 2017-2022 közti éveket. Így aligha meglepő, hogy a zenei anyag is visszanyúlik a kezdetekig, s ível át az utóbbi évek Steve Hackett, a Genesis gitárosa fémjelezte együttműködéséig, valamint a legutóbbi közös, nagy projektjükig, a Csodaszarvas (The Magic Stag) című dupla albumig.

Az a zenei „senkiföldje” a jazz és a világzene mezsgyéjén, ahol a Djabe otthonosan mozog, nemcsak zenei és ritmusképleteket nyújt számukra, de az előadásmódjukat is erősen árnyalja.

Hogy lehetne mindig ugyanaz? Hogyne változna? Mint ahogy a kezdeti, négyfős, Sipos András, Muck Ferenc, Égervári Attila (gitár, ütőhangszerek) és Barabás Tamás (basszusgitár) alkotta társulásban mára csak az utóbbi két tag maradt, Koós-Hutás Áronnal (trombita, szárnykürt), Kaszás Péterrel (dobok, ének) és Nagy János (billentyűs hangszerek) hangszeres-vokális közrejátszásával kiegészülten.

A március elsejei esten alapvetően a The Magic Stag anyaga hallható majd, s természetesen jó néhány dallam a közel- és távolabbi múltból. És ahogy a visszatekintés, összegzés idején ez szokás, nem maradnak el a vendégek sem: fellép Kovács Ferenc (hegedű, trombita), Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek), Muck Ferenc (szaxofon), Karvaly Tibor (hegedű), Szabó László (szitár), s számíthatunk meglepetésvendégre is, de ha a pandémia közbe nem szól, az együttes életét ismerve jó eséllyel fogadhatunk is néhány névre!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a kerek születésnap ünneplésére.
Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.