Jazz/World

Negyedszázad lüktetése egy koncertben: Djabe 25

2022.02.28. 11:25
Ajánlom
25 év, az nagyon szép kor. Emberéletben mosollyal nyugtázzuk a tényt: nahát! Már? Vagy: még csak? Ha mindez a jazz-világzene színpadán történik egy együttessel, felsejlik, nem lehetett nyílegyenes az idővágta. A Djabe mára elkanyarodott a huszonötösig, és jelen-múlt impresszióit a MOMkultban osztja majd meg az érdeklődőkkel március elsején.

42 országban ezer koncert, csak az elmúlt öt évben hat lemez – ha továbbra is számokkal szeretnénk valamit jelezni a Djabe eseménydús életéből. Az utóbbi tény különlegessége egyébként, hogy a hat hanganyagból öt az angol Cherry Red Recordsnál látott napvilágot. A jubileumi koncert helyszíne, a MOMkult sem igazán véletlen, hiszen az elmúlt 15 évben több felvételük is készült itt. A koncert visszatükrözi majd három nagyon fontos időszakukat, az 1996-2000, 2001-2016 és 2017-2022 közti éveket. Így aligha meglepő, hogy a zenei anyag is visszanyúlik a kezdetekig, s ível át az utóbbi évek Steve Hackett, a Genesis gitárosa fémjelezte együttműködéséig, valamint a legutóbbi közös, nagy projektjükig, a Csodaszarvas (The Magic Stag) című dupla albumig.

Az a zenei „senkiföldje” a jazz és a világzene mezsgyéjén, ahol a Djabe otthonosan mozog, nemcsak zenei és ritmusképleteket nyújt számukra, de az előadásmódjukat is erősen árnyalja.

Hogy lehetne mindig ugyanaz? Hogyne változna? Mint ahogy a kezdeti, négyfős, Sipos András, Muck Ferenc, Égervári Attila (gitár, ütőhangszerek) és Barabás Tamás (basszusgitár) alkotta társulásban mára csak az utóbbi két tag maradt, Koós-Hutás Áronnal (trombita, szárnykürt), Kaszás Péterrel (dobok, ének) és Nagy János (billentyűs hangszerek) hangszeres-vokális közrejátszásával kiegészülten.

A március elsejei esten alapvetően a The Magic Stag anyaga hallható majd, s természetesen jó néhány dallam a közel- és távolabbi múltból. És ahogy a visszatekintés, összegzés idején ez szokás, nem maradnak el a vendégek sem: fellép Kovács Ferenc (hegedű, trombita), Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek), Muck Ferenc (szaxofon), Karvaly Tibor (hegedű), Szabó László (szitár), s számíthatunk meglepetésvendégre is, de ha a pandémia közbe nem szól, az együttes életét ismerve jó eséllyel fogadhatunk is néhány névre!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.