Jazz/World

Negyedszázad lüktetése egy koncertben: Djabe 25

2022.02.28. 11:25
Ajánlom
25 év, az nagyon szép kor. Emberéletben mosollyal nyugtázzuk a tényt: nahát! Már? Vagy: még csak? Ha mindez a jazz-világzene színpadán történik egy együttessel, felsejlik, nem lehetett nyílegyenes az idővágta. A Djabe mára elkanyarodott a huszonötösig, és jelen-múlt impresszióit a MOMkultban osztja majd meg az érdeklődőkkel március elsején.

42 országban ezer koncert, csak az elmúlt öt évben hat lemez – ha továbbra is számokkal szeretnénk valamit jelezni a Djabe eseménydús életéből. Az utóbbi tény különlegessége egyébként, hogy a hat hanganyagból öt az angol Cherry Red Recordsnál látott napvilágot. A jubileumi koncert helyszíne, a MOMkult sem igazán véletlen, hiszen az elmúlt 15 évben több felvételük is készült itt. A koncert visszatükrözi majd három nagyon fontos időszakukat, az 1996-2000, 2001-2016 és 2017-2022 közti éveket. Így aligha meglepő, hogy a zenei anyag is visszanyúlik a kezdetekig, s ível át az utóbbi évek Steve Hackett, a Genesis gitárosa fémjelezte együttműködéséig, valamint a legutóbbi közös, nagy projektjükig, a Csodaszarvas (The Magic Stag) című dupla albumig.

Az a zenei „senkiföldje” a jazz és a világzene mezsgyéjén, ahol a Djabe otthonosan mozog, nemcsak zenei és ritmusképleteket nyújt számukra, de az előadásmódjukat is erősen árnyalja.

Hogy lehetne mindig ugyanaz? Hogyne változna? Mint ahogy a kezdeti, négyfős, Sipos András, Muck Ferenc, Égervári Attila (gitár, ütőhangszerek) és Barabás Tamás (basszusgitár) alkotta társulásban mára csak az utóbbi két tag maradt, Koós-Hutás Áronnal (trombita, szárnykürt), Kaszás Péterrel (dobok, ének) és Nagy János (billentyűs hangszerek) hangszeres-vokális közrejátszásával kiegészülten.

A március elsejei esten alapvetően a The Magic Stag anyaga hallható majd, s természetesen jó néhány dallam a közel- és távolabbi múltból. És ahogy a visszatekintés, összegzés idején ez szokás, nem maradnak el a vendégek sem: fellép Kovács Ferenc (hegedű, trombita), Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek), Muck Ferenc (szaxofon), Karvaly Tibor (hegedű), Szabó László (szitár), s számíthatunk meglepetésvendégre is, de ha a pandémia közbe nem szól, az együttes életét ismerve jó eséllyel fogadhatunk is néhány névre!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.