Jazz/World

"Nehezen szakítok, és olykor azt is megbánom"

2007.01.12. 00:00
Ajánlom
A tehetséges, vonzó színésznőt, akit nemcsak a hazai, de az európai filmesek is fölfedeztek már, most új oldaláról ismerhetjük meg. A Művészetek Palotájában ma este "Szakíts, ha tudsz" címmel lemezbemutató koncerten jazz- és sanzonénekesként lép színpadra.

Marozsán Erikától nem áll távol a zene, hiszen hatévesen kezdett zongorázni. Bár később mégis a színészpályát választotta, sosem lett hűtlen első szerelméhez és cd-je címével ellentétben sosem tudott és nem is akart szakítani a muzsikával. Főiskolásként fedezte föl a jazzt, és saját bevallása szerint ösztöndíjának nem jelentéktelen részét költötte koncertjegyekre, lemezekre.

- Az a szerencse ért, hogy a legnagyobbakat láthattam, hallhattam élőben - említette Marozsán Erika. A "Szakíts ha tudsz" című cd zeneszerzőjével, Juhász Gáborral is a jazz révén ismerkedett meg, lettek barátok, alkotótársak.

- Jónás Tamás költő verseit már korábban is ismertem, és nagyon örültem, amikor személyesen is találkozhattam vele - említette a művésznő. - Kellemes meglepetésként ért, amikor Gábor felhívott, és felajánlotta, hogy dolgozzunk együtt, és kis csapatunkhoz csatlakozott Jónás Tamás is. Sokan kérdezték, miért vállalom, hogy kipróbálom magam énekesnőként is. Erre azt szoktam válaszolni, hogy számomra nagyon fontos a zene, kikapcsol és feltölt, a zenében szabadnak érzem magam, saját utamat járhatom, illetve megvalósíthatom az előadói elképzeléseimet.

A művésznő a lemez születéséről elmondta, hogy először Juhász Gábor zenéje készült el, s Jónás Tamás költő a dalokhoz írta a verseket. Az alkotók nem döntötték el előre, hogy miről szóljanak a dalok. A közös beszélgetések során alakult, formálódott a koncepció. Marozsán Erika megjegyezte, a költőnek nehezebb és könnyebb dolga is volt, mintha "csupán" verseket írt volna. A zene bizonyos keretek közé szorította a szöveget, hiszen a költőnek követnie kellett a dallamot, a ritmust. Ez azonban nem okozott különösebb gondot.

- Természetesen a lemez anyagába én is beleszólhattam, és Gábor, illetve Tamás is egyenrangú alkotótársként tekintettek rám. Jónás Tamás rendkívül érzékeny költő, aki képes belebújni akár egy nő bőrébe is, és híven visszaadni azokat az érzéseket, melyeket egy szakítás idézhet elő - fűzte hozzá a művésznő. - Túlzás nélkül mondhatom talán, hogy dalszövegek írásánál én voltam a költő múzsája. Egyébként nehezen szakítok, és olykor azt is megbánom. Gyakran akkor is ragaszkodom egy kapcsolathoz, amikor már egyikünknek sem jó, de előbb-utóbb mindig belátja az ember, hogy tovább kell lépni a kapcsolatokban, a pályán - és ez bizony nehezen megy szakítás nélkül. A szakítás pedig nemcsak megviseli az embert, hanem erőt és szabadságot is ad.

Erről a gyakran nagyon nehéz emberi döntésről összeállított dalfüzér nem feltétlenül csak lineárisan értelmezhető és adható elő. A számok külön-külön is egy-egy kis önálló világot mutatnak be.

- A cd, illetve az előadóest címe, a "Szakíts, ha tudsz" Jónás Tamástól származik - jegyezte meg Marozsán Erika. - Azért is tetszett nekünk ez az ötlet, mert mindhárman úgy gondoltuk, hogy amit mondani akarunk, az nemcsak a férfi és nő kapcsolatáról szól, hanem annál több rétegű, s együtt van benne a komolyság és a játékosság. A szakítás lehet az eredendő bűn is, amikor Éva leszakította az édenkertben azt a bizonyos almát, de akár gondolhatunk az ismert gyermekjátékra, amikor az egyik tábor kiáltja, hogy "Adj király katonát!", a másik pedig válaszol "Szakíts, ha tudsz!".

- Azt hiszem, a cd és a koncert is minden korosztálynak szól, legalábbis ezt bizonyítják az eddigi előzetes lemezbemutató fellépéseink - mondta Marozsán Erika. - Azt is tapasztalhattuk, hogy a közönség soraiban a tizenévesektől az idősebbekig minden korosztály képviseltette magát.

Az mindenesetre már a siker előszelének tekinthető, hogy egy gimnázium drámatagozatos osztálya jelentkezett, hogy a lemez anyagát színdarabként szeretnék előadni. Marozsán Erika nem titkolta, ha lehetősége lesz rá, folytatja a színészmesterség mellett énekesnői pályafutását is. Nem zárkózna el egy újabb cd készítésétől sem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.