Jazz/World

Nélküle ma sokkal szegényebb lenne a gitárjáték

2015.11.21. 12:33
Ajánlom
163 éve született Francisco Tárrega, minden idők egyik legnagyszerűbb spanyol gitárosa.

Francisco Tárrega 1852. november 21-én született Villarealban, Spanyolországban. A gitártanulással párhuzamosan – amelyet Julian Arcasnál, a kor egyik híres virtuózánál végzett – apja tanácsára a zongorajátékban is képezte tehetségét. Így már elég fiatalon jártas lett mindkét hangszeren. 1874-től a Madridi Konzervatóriumban zeneszerzést és zeneelméletet tanult, majd tanulmányai befejeztével életét a gitározásnak szentelte.

1877-től hazájában és Európa legnagyobb városaiban koncertezett, a madridi és a barcelonai konzervatórium tanáraként pedig a század kiváló gitárosait nevelte fel, olyanokat, mint Emilio Pujol és Miguel Llobet, de újításaival olyan nagy mesternek is előkészítette az utat, mint Andrés Segovia. Több mint 200 műve növeli a hangszer repertoárját, melyeknek csaknem kétharmada Bach, Beethoven, Schumann, Chopin s más szerzők zongoradarabjainak átirata. Közülük is leghíresebbek honfitársai, Albeniz és Granados zenéjének gitárátiratai. 1906-ban lebénult Tárrega jobb oldala, amely soha nem gyógyult meg teljesen. 1909. december 15-én hunyt el Barcelonában. Technikai újításai felbecsülhetetlenek a 20. századi gitárjáték fejlődésének szempontjából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.