Jazz/World

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

2022.05.13. 10:00
Ajánlom
Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.

A zenekar első lemeze 2002-ben született meg, s néhány év alatt nevük ismertté vált az underground körökben. 2010-ben jött az akkori felállású Kaukázus utolsó koncertje, és maradtak a dalok: Szalai Éva, Teszkó, Tartós béke, Földlakó. Az énekes kezdeményezésére 2018-ban szerveződött újra az együttes, immár új tagokkal. Jól ráérezhettek a közönség és persze a világ életérzésére, hiszen ekkor íveltek tovább, egészen a 2021-es A Dalig.

A győztes szerzemény gyorsan született, az énekes félve küldte tovább demóját azzal, hogy „ugye, milyen giccses?”, de mindenkinek tetszett.

Kontor Tamással és Czoller Bencével dolgozott tovább rajta, míg megszületett a közönséget meghódító változat, amely szerzője vágya szerint inkább világzene, mint underground.

kardos-095345.jpg

Kardos-Horváth János (Fotó/Forrás: Pécsi Nemzeti Színház)

Persze a régi, emblematikus számok mindig is műsoron maradtak, mint a Szalai Éva, de születtek közben újak is. A frontember is kitérőt tett időközben a politika és a rádiózás világába is. De maradtak: a dalok. Régiekből és a Kaukázussal sem hallott, elgondolkodtató szerzeményekből áll össze az újpalotai est előadói anyaga is, ígéri Kardos-Horváth János.

A zenekar frontembere, énekes-szerzője és gitárosa mindig is fontosnak tartotta a progresszív témaválasztást. Korábban így nyilatkozott erről:

Az ember a természet része, de ezt nem fogadjuk el, úgy teszünk, mintha felette lebegnénk”.

Erről is szól az Álmodjunk élettel, melynek klipjét több mint 345 ezren látták. Csatlakozhatnak:

Módunkban állt néhány kérdést is feltenni Kardos-Horváth Jánosnak. Például arról, hogy mit hallhat majd a közönség május 15-én, az Újpalotai Közösségi Házban?

„A szerzői est egy kicsit közelebb engedi a nézőt, mint a nagyzenekari koncert. Tartalmilag – »dalilag« – ugyan lesz átfedés, de fajsúlyosabb dalokat is előadok majd”

– válaszolta az énekes-dalszerző-gitáros. Hogy változott-e valami A Dal 2021 győzelme óta? „Egyszer mosolygósabban köszönt vissza egy pénztáros lány – vélhetőleg felismert… 

Visszajelzések alapján az idősebb korosztályhoz is eljutottunk, ami azért is jó, mert  hagyományteremtő színházi koncertekre inspirálta a Kaukázust”

– mondta. A pandémia kicsit zártabbá tette a világot, de történt-e azóta valami? Az énekes-szerző így látja: „Egyre többen költöznek vidékre, ahol önfenntartóbb életbe kezdenek. Nagyon jó főpróba volt a lezárás, hogy hogyan lehet – vagy éppen nem lehet – leválni a nagyvállalatok diktálta függőséről. Az is egyértelművé válhatott mindenki számára, hogy a saját egészségünk magánüggyé és pénz-kérdéssé változott. Még durvább lett és lesz a fogyasztás, a bolygózabálás." Súlyos szavak. De vajon a szólókoncert alkalmas-e a szembenézésre, akár önmagunkkal?

Énekelt terápiának is szoktam nevezni. Együtt leszünk a vákumban…”

– így Kardos-Horváth János. Még 2020-ban, hirtelen felindulásból indultak el saját, egy szál gitáros közvetítései, és a siker a zenészt is meglepte. Rendszeressé váltak megjelenései az Facebook online terében, inspirálóan hatott rá mindez, vallotta meg egy korábbi interjúban. 

Tartsanak Kardos-Horváth Jánossal május 14-én, szombaton élőben is, érdemes lesz!

Kardos-Horváth János szerzői estje

Budapesti Tavaszi Fesztivál – #zenélaváros – #15ker

  • 2022. május 14. 19:00, Újpalotai Közösségi Ház

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Álmodjunk élettel egy jelenete (fotó/forrás: Kaukázus zenekara YouTube)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.