Jazz/World

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

2022.05.13. 10:00
Ajánlom
Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.

A zenekar első lemeze 2002-ben született meg, s néhány év alatt nevük ismertté vált az underground körökben. 2010-ben jött az akkori felállású Kaukázus utolsó koncertje, és maradtak a dalok: Szalai Éva, Teszkó, Tartós béke, Földlakó. Az énekes kezdeményezésére 2018-ban szerveződött újra az együttes, immár új tagokkal. Jól ráérezhettek a közönség és persze a világ életérzésére, hiszen ekkor íveltek tovább, egészen a 2021-es A Dalig.

A győztes szerzemény gyorsan született, az énekes félve küldte tovább demóját azzal, hogy „ugye, milyen giccses?”, de mindenkinek tetszett.

Kontor Tamással és Czoller Bencével dolgozott tovább rajta, míg megszületett a közönséget meghódító változat, amely szerzője vágya szerint inkább világzene, mint underground.

kardos-095345.jpg

Kardos-Horváth János (Fotó/Forrás: Pécsi Nemzeti Színház)

Persze a régi, emblematikus számok mindig is műsoron maradtak, mint a Szalai Éva, de születtek közben újak is. A frontember is kitérőt tett időközben a politika és a rádiózás világába is. De maradtak: a dalok. Régiekből és a Kaukázussal sem hallott, elgondolkodtató szerzeményekből áll össze az újpalotai est előadói anyaga is, ígéri Kardos-Horváth János.

A zenekar frontembere, énekes-szerzője és gitárosa mindig is fontosnak tartotta a progresszív témaválasztást. Korábban így nyilatkozott erről:

Az ember a természet része, de ezt nem fogadjuk el, úgy teszünk, mintha felette lebegnénk”.

Erről is szól az Álmodjunk élettel, melynek klipjét több mint 345 ezren látták. Csatlakozhatnak:

Módunkban állt néhány kérdést is feltenni Kardos-Horváth Jánosnak. Például arról, hogy mit hallhat majd a közönség május 15-én, az Újpalotai Közösségi Házban?

„A szerzői est egy kicsit közelebb engedi a nézőt, mint a nagyzenekari koncert. Tartalmilag – »dalilag« – ugyan lesz átfedés, de fajsúlyosabb dalokat is előadok majd”

– válaszolta az énekes-dalszerző-gitáros. Hogy változott-e valami A Dal 2021 győzelme óta? „Egyszer mosolygósabban köszönt vissza egy pénztáros lány – vélhetőleg felismert… 

Visszajelzések alapján az idősebb korosztályhoz is eljutottunk, ami azért is jó, mert  hagyományteremtő színházi koncertekre inspirálta a Kaukázust”

– mondta. A pandémia kicsit zártabbá tette a világot, de történt-e azóta valami? Az énekes-szerző így látja: „Egyre többen költöznek vidékre, ahol önfenntartóbb életbe kezdenek. Nagyon jó főpróba volt a lezárás, hogy hogyan lehet – vagy éppen nem lehet – leválni a nagyvállalatok diktálta függőséről. Az is egyértelművé válhatott mindenki számára, hogy a saját egészségünk magánüggyé és pénz-kérdéssé változott. Még durvább lett és lesz a fogyasztás, a bolygózabálás." Súlyos szavak. De vajon a szólókoncert alkalmas-e a szembenézésre, akár önmagunkkal?

Énekelt terápiának is szoktam nevezni. Együtt leszünk a vákumban…”

– így Kardos-Horváth János. Még 2020-ban, hirtelen felindulásból indultak el saját, egy szál gitáros közvetítései, és a siker a zenészt is meglepte. Rendszeressé váltak megjelenései az Facebook online terében, inspirálóan hatott rá mindez, vallotta meg egy korábbi interjúban. 

Tartsanak Kardos-Horváth Jánossal május 14-én, szombaton élőben is, érdemes lesz!

Kardos-Horváth János szerzői estje

Budapesti Tavaszi Fesztivál – #zenélaváros – #15ker

  • 2022. május 14. 19:00, Újpalotai Közösségi Ház

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Álmodjunk élettel egy jelenete (fotó/forrás: Kaukázus zenekara YouTube)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a kerek születésnap ünneplésére.
Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.