Jazz/World

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

2022.05.13. 10:00
Ajánlom
Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.

A zenekar első lemeze 2002-ben született meg, s néhány év alatt nevük ismertté vált az underground körökben. 2010-ben jött az akkori felállású Kaukázus utolsó koncertje, és maradtak a dalok: Szalai Éva, Teszkó, Tartós béke, Földlakó. Az énekes kezdeményezésére 2018-ban szerveződött újra az együttes, immár új tagokkal. Jól ráérezhettek a közönség és persze a világ életérzésére, hiszen ekkor íveltek tovább, egészen a 2021-es A Dalig.

A győztes szerzemény gyorsan született, az énekes félve küldte tovább demóját azzal, hogy „ugye, milyen giccses?”, de mindenkinek tetszett.

Kontor Tamással és Czoller Bencével dolgozott tovább rajta, míg megszületett a közönséget meghódító változat, amely szerzője vágya szerint inkább világzene, mint underground.

kardos-095345.jpg

Kardos-Horváth János (Fotó/Forrás: Pécsi Nemzeti Színház)

Persze a régi, emblematikus számok mindig is műsoron maradtak, mint a Szalai Éva, de születtek közben újak is. A frontember is kitérőt tett időközben a politika és a rádiózás világába is. De maradtak: a dalok. Régiekből és a Kaukázussal sem hallott, elgondolkodtató szerzeményekből áll össze az újpalotai est előadói anyaga is, ígéri Kardos-Horváth János.

A zenekar frontembere, énekes-szerzője és gitárosa mindig is fontosnak tartotta a progresszív témaválasztást. Korábban így nyilatkozott erről:

Az ember a természet része, de ezt nem fogadjuk el, úgy teszünk, mintha felette lebegnénk”.

Erről is szól az Álmodjunk élettel, melynek klipjét több mint 345 ezren látták. Csatlakozhatnak:

Módunkban állt néhány kérdést is feltenni Kardos-Horváth Jánosnak. Például arról, hogy mit hallhat majd a közönség május 15-én, az Újpalotai Közösségi Házban?

„A szerzői est egy kicsit közelebb engedi a nézőt, mint a nagyzenekari koncert. Tartalmilag – »dalilag« – ugyan lesz átfedés, de fajsúlyosabb dalokat is előadok majd”

– válaszolta az énekes-dalszerző-gitáros. Hogy változott-e valami A Dal 2021 győzelme óta? „Egyszer mosolygósabban köszönt vissza egy pénztáros lány – vélhetőleg felismert… 

Visszajelzések alapján az idősebb korosztályhoz is eljutottunk, ami azért is jó, mert  hagyományteremtő színházi koncertekre inspirálta a Kaukázust”

– mondta. A pandémia kicsit zártabbá tette a világot, de történt-e azóta valami? Az énekes-szerző így látja: „Egyre többen költöznek vidékre, ahol önfenntartóbb életbe kezdenek. Nagyon jó főpróba volt a lezárás, hogy hogyan lehet – vagy éppen nem lehet – leválni a nagyvállalatok diktálta függőséről. Az is egyértelművé válhatott mindenki számára, hogy a saját egészségünk magánüggyé és pénz-kérdéssé változott. Még durvább lett és lesz a fogyasztás, a bolygózabálás." Súlyos szavak. De vajon a szólókoncert alkalmas-e a szembenézésre, akár önmagunkkal?

Énekelt terápiának is szoktam nevezni. Együtt leszünk a vákumban…”

– így Kardos-Horváth János. Még 2020-ban, hirtelen felindulásból indultak el saját, egy szál gitáros közvetítései, és a siker a zenészt is meglepte. Rendszeressé váltak megjelenései az Facebook online terében, inspirálóan hatott rá mindez, vallotta meg egy korábbi interjúban. 

Tartsanak Kardos-Horváth Jánossal május 14-én, szombaton élőben is, érdemes lesz!

Kardos-Horváth János szerzői estje

Budapesti Tavaszi Fesztivál – #zenélaváros – #15ker

  • 2022. május 14. 19:00, Újpalotai Közösségi Ház

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Álmodjunk élettel egy jelenete (fotó/forrás: Kaukázus zenekara YouTube)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.