Jazz/World

„Nem dobolok, hanem zenélek…”

2006.05.22. 00:00
Ajánlom
Öt éve működik Balázs Elemér saját zenekara, a Balázs Elemér Group. Az évforduló azért is fontos, mert Balázs Elemért sokan ismerik, és akárhol dobol, közreműködése szinte garancia a sikerre és a népszerűségre.

Balázs Elemér

Az öt év igazolja azt is, hogy a jazzben más a siker mércéje, mint a könnyűzenében – aligha lehet tehát a kettőről egy szinten beszélni. A zenekar két nagy koncertet tervez a tavaszi-nyári fesztiválszezonban. Augusztus 9-én a Városmajori Szabadtéri Játékok keretében adják jubileumi koncertjüket, amely több szempontból is izgalmasnak ígérkezik, legközelebb pedig a Művészetek Palotájában lépnek föl május 8-án: a Fesztivál Színház közönsége előtt magyar népdalfeldolgozásaik csendülnek fel, Palya Bea és Szalóki Ági közreműködésével. Balázs Elemért H. Magyar Kornél kérdezte a jeles évforduló kapcsán.

- Hogyan értékeled az elmúlt öt évet? Honnan indult és hova tart a zenekar?

- Ez az öt év csupán szimbolikus, hiszen a zenekar már 2000-ben megalakult, de mégis az első lemezfelvételtől számítjuk a működést, ez pedig 2001-ben történt, amikor megszülettek az Around the World felvételei. Első koncertünket a lágymányosi Új Vár Klubban adtuk; rettentően izgultam, hiszen amikor a szervezőktől megkaptam a meghívást, ők még nem tudták, hogy egy teljesen új zenekart akarok bemutatni. Az addigi zenekarokhoz képest nagy létszámú együttest raktam össze, és még nem volt elég tapasztalatom ennyi ember irányításában. Persze a debütálás jól sikerült, és visszatekintve az elmúlt öt évre, azt gondolom, életem egyik legjobb választása volt, hogy megalapítottam ezt a zenekart. Remek zenészek fogadták el a meghívást, akik később nagyon jó barátaimmá is váltak. Szerintem, aki valaha a zenekarban volt, jól érezte magát benne – azokra is gondolok, akik már nem játszanak velünk: Czerovszky Henire, első énekesnőnkre, Juhász Gáborra, egykori gitárosunkra és Szandai Mátyás bőgősre. Sikeres a zenekar, külföldön is rengeteget játszottunk, és ami még kiemelten fontos: a magyar közönség nagyon szeret minket – megkockáztatom, hogy az egyik legkedveltebb itthoni jazz-zenekarrá sikerült fejlődnünk. Emiatt vagyok a legboldogabb. Ha az ember alapít egy sikeres zenekart, két dolog miatt lehetnek az elején álmatlan éjszakái: az egyik a kötelesség, hogy a zenész szakmának be kell mutatkozni, az izgalom, hogy vajon elfogadnak-e a kollégák. A másik pedig az, hogy a közönség szeressen. Nekem talán az utóbbi a legfontosabb, hiszen ha zenekart alapítok, elsősorban a közönséget szeretném megszólítani, sőt szeretném, ha aktívan részt venne a koncertjeink műsorának kialakításában is. Augusztus 9-én kerül sor jubileumi koncertünkre a Városmajori Szabadtéri Színpadon, és azt szeretnénk, ha a közönség mondaná meg, mit játsszunk az elmúlt öt év terméséből.

- "Nótakérés"?...

- Bizony. A honlapomon (www.balazselemergroup.hu) szervezek egy szavazást, aminek a keretében bárki elküldheti tíz legkedvesebb Balázs Elemér Group-dalát. A szavazatok alapján fogjuk összeállítani a koncert műsorát. Úgy tervezzük, hogy a koncert felvételét CD-n és DVD-n egyaránt kiadjuk még az év vége előtt. Így egyfajta élő best of-felvétel születne, ami a maga nemében elég egyedi vállalkozás. A zenekarnak egyébként ez lenne az első DVD-je.

- A korábbi tagok is részt vesznek ezen a koncerten?

- Csak a mostani tagokkal játszunk. Nagyon izgalmasnak érzem, hogy a jelenlegi zenészek egyéni stílusával hogyan szólalnak meg a korábban lemezre vett szerzemények. Lamm Dávidot, új gitárosunkat néhány klubkoncerten mutattuk be az év elején. Nagyon sok fiatalt láttunk vendégül, és elsősorban a régi számainkból válogattunk; izgalmas volt, ahogy Dávid megtalálta ezekben a saját szerepét.

- Már két énekesnője is volt a zenekarnak. Talán nem vagyok egyedül azzal a véleménnyel, hogy hiányolom az énekesnő szólórészeit a zenétekben. Winand Gábor egyedi stílusa fantasztikusan bontakozik ki szinte minden számban, míg Hajdú Klára mintha kicsit bátortalanabb lenne ezen a téren…

- Klárinak és régen Heninek is (Czerovszky Henriette – a szerk.) adtunk és most is adunk megszólalási lehetőséget, de mindig rájuk bízzuk, hogy ők ezzel milyen fokon élnek. Gáborral, az ő megdöbbentő stílusával nehéz egy szintre jutni, a lányok szerintem ezt ismerték fel, és az iránta érzett tisztelet kényszeríti őket óvatosságra. Gábort még Al Jarreau is nagyon lelkes szavakkal méltatta, amikor Magyarországon járt. Klári a téma eléneklésével azt mondja el, amiről neki az egész szerzemény szól. Nagyon jó esztétikai érzéke van, képes a témát a lehető legszebb intonálással tolmácsolni. Ebben érzi a kiteljesedést, és ettől egyelőre nem akar elrugaszkodni. Persze a jövőben ez is változhat.

- A neveddel négy formáción belül találkozhat leggyakrabban a közönség: a saját zenekarod mellett Vukán György zongorista oldalán a Creative Art Ensemble-ban, a Trio Midnight alapító tagjaként, illetve nem utolsó sorban Dés László mellett. Zenészként, hangszeresként vannak-e eltérések a vállalt szerepedet tekintve ezekben az együttesekben?

- Soha nem éreztem úgy, hogy volna. Mindenütt arra koncentrálok, hogy az épp megszólaló zenét, annak a harmóniáját segítsem – ennyiben mindenki ugyanazt várja tőlem. Hál’ Istennek olyan produkciókba hívnak, ahol nemcsak dobolnom, hanem inspirálnom is kell, ez pedig rettentően fontos nekem. Emellett meggyőződésem, hogy a visszafogottság, az alázatos mértéktartás az alapja a közös zenélésnek. A szólistát segítem, ami azt jelenti, hogy zenélek, nem pedig egyszerűen dobolok – ha érted, mire gondolok. Fiatal koromban nagyon érdekelt a technikai csúcsok meghódítása, de azt gondolom, hogy ha zenekarban, zenészekkel játszom, akkor ezen a szinten gyorsan túl kell lépni. Nagyon érdekes, hogy amikor itt járt Jack DeJohnette vagy Al Foster, soha nem arról beszéltünk, hogy milyen típusú vagy hány collos a pergődobom vagy a cintányérom. Zenei kérdésekről beszéltünk, felülemelkedve a dobosok szakmai kérdésein.

- Térjünk vissza legutóbbi lemezetekhez, hiszen a legközelebbi nagy koncerten, május 8-án a Művészetek Palotájában ezt adjátok elő. Jazz-zenészként hogyan leltél rá a magyar népdalkincsre?

- A feleségem néptáncos a Magyar Állami Népi Együttesben. Otthon gyakran énekel népdalokat, és lemezjátszóról is gyakran ezek szólnak. Ez az állandó háttérélmény adta az alapmotivációt: egyszer csak leültünk a zongora mellé, és elkezdtünk harmóniákat építeni a dallamok köré. A koncerteken nagyon jó hangulat kerekedett, amikor ezeket bemutattuk, úgyhogy gyorsan világossá vált, hogy akár egy egész lemezt is építhetünk erre a koncepcióra. A Magyar Népdaloknál két nagyon markáns népdalénekessel sikerült együtt dolgoznunk – erre nagyon büszke vagyok. Palya Bea és Szalóki Ági hihetetlen lelkes partner volt a közös zenélésben.

- Ez persze azt is jelenti, hogy három énekesnő közreműködik a lemezen és a színpadon egyaránt – szinte óhatatlan egyfajta rivalizálás kialakulása, amelyből akár nagyon izgalmas zenei pillanatok is születhetnek…

- Érdekes, mert nem ez működik. Bea és Ági nagyon jó barátok, szinte testvéri a viszonyuk, Bea amúgy is gyorsan a szívébe zárja azt, aki szimpatikus neki. Klára mélységes tisztelettel fordul a két lány felé, az ő alapállása a színpadi élmények befogadása. Ugyanakkor az ő más irányú képzettsége, különleges hangszíne a népdalosok szimpátiáját vívta ki viszonylag gyorsan. Harmónia és barátság van köztük, és ez befolyásolja majd a Művészetek Palotájában is a teljesítményüket – ott is egyszerre lépnek színpadra.

- Nemrégen a Nemzeti Hangversenyteremben hallgattam egy magyar népzenei programot, amely a rendkívül magas színvonal ellenére valahogy nem kelt életre a palota decens, tiszteletet követelő falai között. Milyen hangulatra számítasz a májusi koncerten, vajon hogy fogadja a Fesztivál Színház közönsége a jazzes népdalfeldolgozásaitokat?

- A jazz műfaja, lüktetése, harmóniavilága mindenképp lehet kapocs a népdalok, a táncházak oldottabb közössége és a palota emelkedett hangulata között. A lemez anyagát egyébként már többször játszottuk koncertteremben: a Vármegyeháza udvarán, a Thália Színházban nagyon jó fogadtatásra leltünk. A sikerre Bea és Ági részvétele akár garancia is lehet: a két hölgy improvizál is a népdalok feldolgozásaira, bár ez a szerep először nekik is merőben új volt. Jó szívvel vették a bátorítást, és a kezdeti megszeppenés után gyorsan ráéreztek a zenei szabadságnak erre a hihetetlen izgalmas dimenziójára.

NÉVJEGY
Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként immár másfél évtizede meghatározó alakja a magyar jazzéletnek, s 1995 óta zenekarvezetőként is működik. Játszott a No-Spa zenekarban, oszlopos tagja a Trio Midnightnak, állandó dobosa a Creative Art Ensemble-nak. Részt vett számos nemzetközi jazzfesztiválon, egyebek közt Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Dániában vagy Észtországban; dolgozott Anette Lowmannel, Stepko Gutt-tal, Zbigniew Namyslowskival, Jukka Perkóval, Paolo Fresuval, Stéphane Belmondóval, Steve Houbennel, Lee Konitz-cal, Art Farmerrel, Pat Methenyvel, Rick Margitzával, Charlie Marianóval, Randy Breckerrel és Al Jarreau-val. Szólókarrierje két főbb szakaszra osztható: triójával, illetve kvintettjével három lemezt készített (Fly Bird (1995), My New Way (1997), Always That Moment (2000 – „Az év magyar jazzlemeze” a Gramofon magazin kritikusi szavazása alapján). 2002 óta a Balázs Elemér Groupot vezeti, mely ugyanabban az évben az Around the world című albummal debütált, és azóta négy lemezt jelentetett meg. 2005-ben Refracting Sounds címmel megjelent lemezük a MaHaSz Gramofon-díját kapta, valamint az év jazzlemeze lett. 2004-ben készítették el Balázs Józseffel közösen Salamon András: Getnó című filmjének kísérőzenéjét, amelyben a Balázs Elemér Group zenészei közreműködnek. Balázs Elemér 2005-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetést kapta.

Kedvenc zenész: Keith Jarett, Pat Metheny, Charlie Haden, H. Purcell, G. F. Händel, J. S. Bach
Kedvenc hanglemez/kompozíció: Pat Metheny: 80/81; Offramp. Keith Jarrett: My Song; Standards Vol. 1.; Händel: Suites; Purcell: Te Deum
Kedvenc film: Szép remények (Dickens regényéből); Bertolucci: Utolsó tangó Párizsban
Kedvenc könyv: Richard Bach: A sirály
Kedvenc étel: tonhal, rakott burgonya

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Jazz/World ajánló

"Akusztikusan zenélni a legszebb dolog"- Dresch Mihály és formációi Kolozsváron és a Fonóban

Dresch Mihály 'húros' formációjával november 29-én Kolozsváron, legendás Dresch Quartetjével pedig november 30-án a budapesti Fonóban lép fel. VIDEÓ!
Jazz/World

Novák Péter és az Etnofon újra a Fonóban

A Fonó Budai Zeneházban tartott nagysikerű nyilvános főpróba és a hat állomásos nyári turné után november 16-án 21 órától újra a Fonóban ad koncertet a Novák Péter és az Etnofon zenekar.
Jazz/World videó

Színeket hoz a télbe az Antal Gábor Trió zenéje – Videópremier!

A Fidelión debütál az Ávéd János szaxofonossal kiegészült Antal Gábor Trió új videója, amit a Winter Colors című dalhoz készítettek.
Jazz/World ajánló

Egy egész nap a népzene jegyében – A Halmos Béla Program napja az A38-on

Az NKA Halmos Béla Program egy igazi minifesztivált varázsol november 17-én az A38 Hajó több helyszínére. Izgalmas előadásokkal, szórakoztató gyermekműsorokkal, fantasztikus koncertekkel és az elmaradhatatlan táncházzal várják az érdeklődőket.