Jazz/World

„Nem szeretnénk eltucatosodni a nagyobb elérés érdekében” – Beszélgetés Szakál Tamással

2022.07.22. 08:50
Ajánlom
Július 29-én az Óbudai Társaskörben ad koncertet a Blue Canarro Group. Az együttesben hegedűn játszó és éneklő Szakál Tamással arról is beszélgettünk, hogyan jön létre egy zenekar a pandémia alatt, és még mindig szomorú darabokat játszanak-e.

Hogyan jön létre a Blue Canarro Group, és milyen viszony van közte, és másik zenekarod, a Canarro között?

Többen is játszunk mindkét együttesben, rajtam kívül Soós Márton nagybőgős, illetve egy ideig a dobosunk, Cseh Balázs is muzsikált ott. A Blue Canarro Group a Canarro baráti társaságából alakult meg, a koncertek utáni közös jammelések során volt, aki beszállt zongorázni, trombitálni. Egyre többet zenéltünk ezzel a társasággal, és mivel a pandémia alatt a Canarróval nem nagyon tudtunk dolgozni, áthelyeződött a hangsúly az új formációra. Az első koncertünket még Canarro és barátai név alatt adtuk, de mivel más stílusban játszottunk, meg kellett különböztetni a kettőt. Így jött létre ez a kacifántos név.

Nem tipikus, hogy egy zenekar pont a Covid-időszakban jön létre, ráadásul ti azzal is játszottatok, hogy a név rövidítése BCG.

Igen, mint az oltásnak. 2020 otthonmaradós szilveszterén tartottunk először koncertet, amit élőben streameltük a Jedermannból, a Canarro törzshelyéről. Az volt a címe: A szomorú szilveszteri koncert – Itt nem fogtok mulatni.

Összeszedtünk negyvenöt percnyi búskomor dalt, innen jön a blue szó zenekar nevében, hiszen az angolban a szomorúságra is használják.

Lényegében egy fricskával indult a történetünk. Aztán kaptunk egy koncertfelkérést az A38-ra, és úgy döntöttünk, folytatjuk a közös muzsikálást.

Mennyire maradt meg a zenekar arculatában a szomorúság? Az Óbudai Társaskörben rendezett koncertetek címadó dala, a Happy End is épp az ellenkezőjéről szól, mint amire a címe utal.

A sírva vigadás végigkísér minket, de bármilyen szomorú is a Happy End szövege, közben egy táncolható, latin dallam kapcsolódik hozzá. De az Óbudai Társaskörben tartott koncertre színesebb műsort próbáltunk összeállítani, sokféle stílussal. Lesznek jazzesebb zenék, sanzon, latinos dallamok, örökzöld slágerek, mindegyik a maga szomorúságával vagy vidámságával. Egy ilyen hosszú, szünettel együtt körülbelül kétórás koncert műsorába sok minden belefér,

előadjuk a saját dalainkat, átdolgozásokat, angolul és magyarul is elhangzik majd pár szerzemény.

Bár kilencen vagyunk, ami egy ilyen típusú zenekarnál nagynak számít, intimebb formációkban, ketten-hárman is fogunk játszani.

BlueCanarroGroupfotoStepanVirag-101817.jpg

Blue Canarro Group (Fotó/Forrás: Stépán Virág / Blue Canarro Group)

Hogyan oszlanak meg a zenekaron belül a feladatok? Mikor az interjút szerveztük, leszögezted, hogy nem a te kezedben fut össze minden.

Egy olyan formációt szerettem volna, ahol nem én vagyok a főhős, aki a színpad közepén állva hegedül, és a szervezés is több ember között oszlik meg. Szerencsére olyan emberekkel kerültem össze, akikkel ez működik. Burján Orsolya énekesnőnk a másik oszlopos tagunk, aki részt vesz a háttérmunkákban is, emellett hangszerel, és saját dalokat is ír. Darvas Kristóf bárzongorista és színházi muzsikus is hasonlóképpen részt vesz a szakmai munkában, de a többiek is mind hozzátesznek valamit az egészhez.

Mennyire kötött az a stílus, amiben játszotok?

Már az is kérdés, egyáltalán milyen stílusban játszunk. Régebbi tánczene? Van egy kis jazzes vetülete is, onnan jön az improvizáció fontossága. Eleinte a Canarro is jóval sokszínűbb volt, a tangótól kezdve a latin zenén át mindent játszottunk. Aztán kikötött nálunk az ország két legjobb manouche-gitárosa – Sidoo Attila és Jakab Viktor –, így egyértelmű volt, hogy erre a stílusra koncentrálunk. Néha ugyan kísérletezgettünk zongorával, dobbal, de végül

úgy döntöttünk, azt meghagyjuk egy tradicionális manouche-felállásnak, az új zenekarban pedig sok mindent ki lehet próbálni.

Mennyiben különbözik a zenekar tagjainak zenei előélete?

Nagyon különbözik, aminek én rendkívül örülök! Soós Marci Zeneakadémiát végzett, Burján Orsi is, de ő a jazz mellett török és magyar népzenei ismeretekkel rendelkezik. A csellistánk, Kertész Endre fő területe a szabad improvizáció, én magam a Django Reinhardt- és a Grappelli-féle stílust képviselem, azonkívül szintén kötődöm a színházi zenéhez, mint Darvas Kristóf, akiről már esett szó. Pataki Anna klasszikus hegedűs, de énekesként elkezdett a latin zene és a jazz felé nyitni. Cseh Balázs is a magyar jazzélet oszlopos tagja, Petz Bálint szakterülete a latin zene, Sebestyén Patrik pedig jazztrombitás. Az Óbudai Társaskörben tartott koncerten vendégünk lesz Kovács Zoltán zongorista is, fantasztikus zenészbarátunk, aki a klasszikus zenétől a jazzen át a könnyűzenéig sokféle produkcióban részt vett már, szintén játszott már a Canarróban is. Érdekesség, hogy amikor ő játszik, Darvas Kristóf harmonikázni fog majd.

BlueCanarroGroupkoncertfotoStepanVirag-101816.jpg

Blue Canarro Group (Fotó/Forrás: Stépán Virág / Blue Canarro Group)

Online kezdtetek működni, a zenei világnak pedig a Covid-időszakban még fontosabb kérdése lett, mit kezdjen ezekkel a csatornákkal. Ti hogyan viszonyultok a kérdéshez?

Az internetes jelenlét elsősorban annak kedvez, aki valamilyen okból nagyon népszerű, könnyen fogyasztható, populáris zenét játszik. Akkor magas elérést és bevételt lehet produkálni. A jazzesebb műfaj már nem ilyen, erre oda kell figyelni, nem működik háttérzenének, és

az élő előadás varázsa is hozzá tartozik, ahogy a közönséggel és egymással kommunikálunk, improvizálunk, megszületik a pillanat.

Nem olyan rosszak az online eredményeink, sokan a Canarro felől találtak meg minket (akadt, aki össze is keverte a két zenekart), de nem szeretnénk eltucatosodni a nagyobb elérés érdekében, hiszen pont az a célunk, hogy megmentsük a kultúrát, és mást nyújtsunk, mint a mindenütt hallható, elcsépelt zene. Értékeket akarunk közvetíteni, még ha könnyedebb stíluson keresztül is.

Ha valaki még nem ismer benneteket, mivel győznéd meg, hogy hallgassa meg a zenéteket, netán jöjjön el az Óbudai Társaskörben tartott koncertre?

Talán az egyik fontos sajátosságunk, hogy mindannyian szeretjük az akusztikus megszólalást. A zenekarunk összeállításában nincs elektronikus hangszer, ha feldolgozunk egy számot, az ilyen megoldásokat áthangszereljük. Van, hogy több szólamban énekelünk, vagy vonósokkal kísérjük egymást. Az egyik dalunkban például az eredeti szintetizátorszólót átírtuk csellóra.

„…nem is lehetne elképzelni egy csésze eszpresszó vagy éppen egy pohár bor nélkül. (Ennek ellenére a formáció férfi tagjai olykor sört, a hölgyek pedig többnyire kecses kis pohárból gint iszogatnak.)” – szerepel a koncert leírásában. Mit gondolsz, mennyire fontosak egy koncert esetében a hangulati elemek, a körítés?

Próbáltam könnyedebbre venni a beharangozó stílusát, úgy tudom elképzelni magunkat, hogy lazán a kezünkben tartunk egy italt, aztán időnként nekiállunk zenélni. Pont mint a jammelésnél, ahogyan összeálltunk.

Adunk a megjelenésünkre is, abban is látszik, hogy kilenc nagyon különböző karakter vagyunk, mindenki máshogy van jelen az est folyamán.

De azért természetesen reméljük, hogy a közönséget a zenénk is beszippantja.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Szakál Tamás (fotó/forrás: Stépán Virág / Blue Canarro Group)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.