Jazz/World

Nemzetközi jazz-sztárok a Zeneakadémián

2007.03.21. 00:00
Ajánlom
Különleges koncert várható a Zeneakadémia nagytermében április 2-án. Együtt lép színpadra hat világhírű jazz-előadó: Dusko Goykovich, Joe Gallardo, Tony Lakatos, Jörg Reiter, Szandai Mátyás és Balázs Elemér.

Dusko Goykovich nemcsak trombitaművészként, hanem mint komponista és hangszerelő is ismert. Pályafutása alatt játszott majdnem az összes jazz-nagysággal, olyan előadók voltak a partnerei mint Louis Armstrong, Roy Eldrige, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Chet Baker, Freddie Hubbard, Art Farmer, Clark Terry, Woody Show és Maynard Ferguson. Számos formációt vezet, élete során több mint 70 lemezt adott ki.

Joe Gallardo majdhogy 15 éve az NDR Bigband (Észak-német Rádió Zenekara) első számú harsonása. Előtte tagja volt például a Stan Kenton, Mel Lewis és Kai Winding zenekarainak. Chet Baker zenekarában egy rövid időre elfoglalta a zongorista székét is. A Mongo Santamaria Amenecer című albumára komponált címadó dala 1974-ben Grammy-díjat kapott a Legjobb latin jazz-felvétel kategóriában.

Tony Lakatos az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában. 1982 óta Németországban él, 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Bandjének szólistája. A világ szinte minden jelentős jazz fesztiválján fellépett már, televíziós és rádiós felvételei szinte megszámlálhatatlanok. Húsz saját lemezt készített, és több mint 220 lemezfelvételen működött közre, sok pop-rock lemezen is dolgozott szólistaként. Ő az első magyar zenész, aki bejutott a Gavin Report, az amerikai jazz-rádiók Top 10 listájába.

Jörg Reiter az európai jazz számos kiemelkedő zenészével dolgozott együtt különböző formációkban, színpadon és stúdióban egyaránt. 1985-ben megkapta Baden-Württemberg tartomány Jazzdíját. 1992 óta rendszeresen játszik a holland Ack van Rooyen szárnykürtössel. Chaka Khan amerikai énekesnővel zongorista- és musical igazgatóként turnézott Németországban. Reiter 1993 óta a Mannheim-Heidelbergi Állami Zenefőiskola Jazz és Könnyűzene karának professzora zongora- és zenekarvezetői szakon, 2002 óta a ludwigsburgi Filmakadémián is tanít összhangzattant és hangszerelést.

Szandai Mátyás tíz évesen kezdett zenélni a Rózsavölgyi Márk zeneiskolában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagybőgő szakán Járdányi Gergely növendéke volt. 16 éves kora óta játszik különböző jazzformációkkal. 1996-tól a Dresch Quartet tagjaként több hazai és külföldi fesztivál szereplője. A magyar jazzélet meghatározó zenészei mellett olyan neves külföldi zenészekkel volt alkalma játszani, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Guilani, Charlie Mariano, Hamid Drake. Jelenleg a Bacsó Kristóf 4 mellett, a Dresch Quartet, a Czirják Quartet, a Szabó Dániel Trió és a Tűzkő Csaba Septett tagja.

Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként másfél évtizede meghatározó alakja a magyar jazzéletnek. A No-Spa együttesben kezdte pályáját, emellett rendszeresen játszott Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, később Pege Aladárral. Állandó tagja Vukán György együttesének a Creative Art Ensemble jazztriónak. Részt vett számos nemzetközi jazzfesztiválon, egyebek közt Perugiában, Marciacban, Nürnbergben, Zürichben, Münchenben, Koppenhágában, Tallinban. Olyan zenészekkel játszott mint Tony Scott, Anette Lowman, Snétberger Ferenc, Wayne Brassel, James Williams, Tony Lakatos, Stephen Gud, Stepko Gutt, Zbigniew Namyslowski, Jukka Perko, Paolo Fresu, Stephane Belmondo, Steve Houben, Lee Konitz, Art Farmer, Pat Metheny, Al Jarreau. 2002 óta vezeti a Balázs Elemér Groupot, amely az Around the World című albummal debütált.

(2007. április 2. 19:30, Zeneakadémia nagyterem – Az International All Star Sextett koncertje; tagjai: Dusko Goykovich (trombita), Joe Gallardo (harsona), Tony Lakatos (szaxofon), Jörg Reiter (zongora), Szandai Mátyás (nagybőgő) és Balázs Elemér (dob))

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.