Jazz/World

Nemzetközi versenyen aratott győzelmet az Antal Gábor Trió

2017.07.04. 10:56
Ajánlom
A zsűri a tizenöt döntős zenekar közül a legjobb zenekarnak járó elismerést az Antal Gábor Triónak ítélte oda a kolozsvári Jazz in the Park nemzetközi versenyén. 2018-ban ők nyitják majd a fesztivált a sétatéri nagyszínpadon.

Az Antal Gábor (zongora) Szentgallay György (basszusgitár), Fekecs Ákos (dobok) alkotta trió a nemrég megjelent Whirl című lemezen szereplő saját szerzeményekkel indult a versenyen. Antal Gábor zenekarvezető a verseny kapcsán elmondta: "Egy jó barátunktól hallottunk a versenyről, ami azonnal felkeltette az érdeklődésünket. A válogatóra egy videó felvételt küldtünk, ez alapján kerültünk be a döntőbe. A finálé a Jazz in the Park Fesztivál keretén belül zajlott Kolozsváron, egy Szamos-parti, remek hangulatú szabadtéri színpadon. A három napos verseny ideje alatt 15 zenekar mérhette össze tudását ebben az inspiráló környezetben, a nagy létszámú közönség és egy szakmai zsűri előtt.

Nagy öröm számunkra, hogy a verseny első díját mi hozhattuk haza, ami egy felkérést is jelent a 2018-as Jazz in the Park Fesztivál nyitó koncertjére".
Antal Gábor Trio

Antal Gábor Trio

Az első díjjal 9 000 lejes pénzjutalom is járt. A második díjat és 4500 lejt a Rómából érkezett Paolo Recchia Trio kapta, a harmadik díjat és 2500 lejt pedig az erdélyi tagokból álló Hences Quartet. A legjobb énekesnek járó elismerést (1000 lej) Diana Săveanu érdemelte ki, a legjobb hangszeresnek (1000 lej) pedig a Lilin Quartet billentyűse, Márkosi József.

A legjobb hangszerelésért a The Roots együttest díjazták (1000 lej), a legértékesebb kompozícióért Koszika és Csabika kapott lehetőséget négy dal felvételére egy kolozsvári profi hangstúdióban. A zsűri tiszteletbeli díjat adott az Antal Gábor Trio dobosának, Fekecs Ákosnak, a Moldova Köztársaságból származó Beyond Duo énekesének, Sandu Bantașnak és a Berkes Quartet tíz éves szaxofonosának, Berkes Adélnak.

A zsűri tagjai Ștefan Vannai jazzztanár, Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Florian Lungu jazz-szakértő, Dragoș Bâscă jazz-poducer és Takács Aranka, a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyének menedzsere voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.