Jazz/World

Nemzetközi versenyen aratott győzelmet az Antal Gábor Trió

2017.07.04. 10:56
Ajánlom
A zsűri a tizenöt döntős zenekar közül a legjobb zenekarnak járó elismerést az Antal Gábor Triónak ítélte oda a kolozsvári Jazz in the Park nemzetközi versenyén. 2018-ban ők nyitják majd a fesztivált a sétatéri nagyszínpadon.

Az Antal Gábor (zongora) Szentgallay György (basszusgitár), Fekecs Ákos (dobok) alkotta trió a nemrég megjelent Whirl című lemezen szereplő saját szerzeményekkel indult a versenyen. Antal Gábor zenekarvezető a verseny kapcsán elmondta: "Egy jó barátunktól hallottunk a versenyről, ami azonnal felkeltette az érdeklődésünket. A válogatóra egy videó felvételt küldtünk, ez alapján kerültünk be a döntőbe. A finálé a Jazz in the Park Fesztivál keretén belül zajlott Kolozsváron, egy Szamos-parti, remek hangulatú szabadtéri színpadon. A három napos verseny ideje alatt 15 zenekar mérhette össze tudását ebben az inspiráló környezetben, a nagy létszámú közönség és egy szakmai zsűri előtt.

Nagy öröm számunkra, hogy a verseny első díját mi hozhattuk haza, ami egy felkérést is jelent a 2018-as Jazz in the Park Fesztivál nyitó koncertjére".
Antal Gábor Trio

Antal Gábor Trio

Az első díjjal 9 000 lejes pénzjutalom is járt. A második díjat és 4500 lejt a Rómából érkezett Paolo Recchia Trio kapta, a harmadik díjat és 2500 lejt pedig az erdélyi tagokból álló Hences Quartet. A legjobb énekesnek járó elismerést (1000 lej) Diana Săveanu érdemelte ki, a legjobb hangszeresnek (1000 lej) pedig a Lilin Quartet billentyűse, Márkosi József.

A legjobb hangszerelésért a The Roots együttest díjazták (1000 lej), a legértékesebb kompozícióért Koszika és Csabika kapott lehetőséget négy dal felvételére egy kolozsvári profi hangstúdióban. A zsűri tiszteletbeli díjat adott az Antal Gábor Trio dobosának, Fekecs Ákosnak, a Moldova Köztársaságból származó Beyond Duo énekesének, Sandu Bantașnak és a Berkes Quartet tíz éves szaxofonosának, Berkes Adélnak.

A zsűri tagjai Ștefan Vannai jazzztanár, Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Florian Lungu jazz-szakértő, Dragoș Bâscă jazz-poducer és Takács Aranka, a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyének menedzsere voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.