Jazz/World

Néne Erzse lemezbemutató a Muzikumban

2012.12.04. 13:05
Ajánlom
A Bácsi Gyurka és Barátai Zenekar december 11-én este mutatja be Dresch Mihály és mások közreműködésével új lemezét.

A Bácsi Gyurka és Barátai zenekar (Lipták Dániel, Móser Ádám, Móser Tamás, P. Szabó Dániel és Lázár Zsófia) legfőbb inspirációja az élő, folyton változó moldvai népzene. „A moldvai zene folyton változó. Vélhetően ez az, ami miatt sok zenésznek a szenvedélyévé vált. Az, hogy van múltja, de van jelene, és reméljük, hisszük: jövője is. Hiszen egyértelműek a gyökerek, de érződnek a különféle hatások mind térben, mind időben. Térben a szomszédos népek, vagy éppen átutazók zenéjének hatása, időben a technikai, hangszerelésbeli fejlődés hatása, a rádió, tévé által közvetített dallamok, a városból hozott új stílus. Ami csodálatos az egészben, hogy bármilyen hatás szerves részévé válik ennek a zenének, a zenész egyéni játékának. Nem holmi majmolás, hanem apránkénti, szerves beépülés figyelhető meg rajta. Így a zene, érje bármilyen hatás, moldvai marad" - írják.

Ezt a folyamatot kívánja megérteni, megélni, és a közönséggel megosztani a bácsi Gyurka és Barátai zenekar, és ezeket a kérdéseket járja körül a napokban megjelenő Néne Erzse című lemeze.A december 11-i lemezbemutató koncert vendégei lesz Dresch Mihály, a sepsiszentgyörgyi Fabatka Quartett, valamint jelen lesznek a zenekar zenész barátai - Németh László és Zsabokorszky Ferenc Budapestről - , akiket, közös gyűjtőutak, táborozások, zenélések, beszélgetések alkalmával ismertek meg. A koncert után táncház és örömzenélés hajnalig!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Jazz/World

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Klasszikus

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Vizuál

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

"A budapesti táncházak igazi kuriózumnak számítanak"

Jövő ősszel, 2020-ban második alkalommal rendezi meg Budapest a legnagyobb világzenei expót, a WOMEXet. Hogy ez mennyiben kiváltság, és miként profitálhatnak ebből a magyar zenészek, arról a rendezésért felelős Hangvető alapító-igazgatóját, Liber Endrét kérdeztük.
Jazz/World magazin

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Jazz/World magazin

Tudományos bizonyítást nyert, hogy a „zene közös nyelv”

Közhely, hogy a zene olyan univerzális nyelv, ami alkalmas a szavakon túli kommunikációra. Most egy bécsi kutatócsoport adatokkal is alátámasztotta, hogy a zene világszerte közös tulajdonságokkal rendelkezik.
Jazz/World ajánló

Zenész apák zenész fiaikkal adnak közös adventi koncertet

A Modern Art Orchestra Az alma meg a fája elnevezésű koncertjén december 14-én 19:30-tól a Budapest Music Centerben olyan szülő-gyerek párosok fordulnak meg a színpadon, akiket eddig nem hallhattunk.
Jazz/World ajánló

Új lemezt készített Kollár-Klemencz László

Decemberben jelenik meg Ég az erdő címmel Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának új albuma – a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat január 19-én a MOMKultban nagyszabású koncerten mutatják be a zenészek.