Jazz/World

Néne Erzse lemezbemutató a Muzikumban

2012.12.04. 13:05
Ajánlom
A Bácsi Gyurka és Barátai Zenekar december 11-én este mutatja be Dresch Mihály és mások közreműködésével új lemezét.

A Bácsi Gyurka és Barátai zenekar (Lipták Dániel, Móser Ádám, Móser Tamás, P. Szabó Dániel és Lázár Zsófia) legfőbb inspirációja az élő, folyton változó moldvai népzene. „A moldvai zene folyton változó. Vélhetően ez az, ami miatt sok zenésznek a szenvedélyévé vált. Az, hogy van múltja, de van jelene, és reméljük, hisszük: jövője is. Hiszen egyértelműek a gyökerek, de érződnek a különféle hatások mind térben, mind időben. Térben a szomszédos népek, vagy éppen átutazók zenéjének hatása, időben a technikai, hangszerelésbeli fejlődés hatása, a rádió, tévé által közvetített dallamok, a városból hozott új stílus. Ami csodálatos az egészben, hogy bármilyen hatás szerves részévé válik ennek a zenének, a zenész egyéni játékának. Nem holmi majmolás, hanem apránkénti, szerves beépülés figyelhető meg rajta. Így a zene, érje bármilyen hatás, moldvai marad" - írják.

Ezt a folyamatot kívánja megérteni, megélni, és a közönséggel megosztani a bácsi Gyurka és Barátai zenekar, és ezeket a kérdéseket járja körül a napokban megjelenő Néne Erzse című lemeze.A december 11-i lemezbemutató koncert vendégei lesz Dresch Mihály, a sepsiszentgyörgyi Fabatka Quartett, valamint jelen lesznek a zenekar zenész barátai - Németh László és Zsabokorszky Ferenc Budapestről - , akiket, közös gyűjtőutak, táborozások, zenélések, beszélgetések alkalmával ismertek meg. A koncert után táncház és örömzenélés hajnalig!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.