Jazz/World

Néne Erzse lemezbemutató a Muzikumban

2012.12.04. 13:05
Ajánlom
A Bácsi Gyurka és Barátai Zenekar december 11-én este mutatja be Dresch Mihály és mások közreműködésével új lemezét.

A Bácsi Gyurka és Barátai zenekar (Lipták Dániel, Móser Ádám, Móser Tamás, P. Szabó Dániel és Lázár Zsófia) legfőbb inspirációja az élő, folyton változó moldvai népzene. „A moldvai zene folyton változó. Vélhetően ez az, ami miatt sok zenésznek a szenvedélyévé vált. Az, hogy van múltja, de van jelene, és reméljük, hisszük: jövője is. Hiszen egyértelműek a gyökerek, de érződnek a különféle hatások mind térben, mind időben. Térben a szomszédos népek, vagy éppen átutazók zenéjének hatása, időben a technikai, hangszerelésbeli fejlődés hatása, a rádió, tévé által közvetített dallamok, a városból hozott új stílus. Ami csodálatos az egészben, hogy bármilyen hatás szerves részévé válik ennek a zenének, a zenész egyéni játékának. Nem holmi majmolás, hanem apránkénti, szerves beépülés figyelhető meg rajta. Így a zene, érje bármilyen hatás, moldvai marad" - írják.

Ezt a folyamatot kívánja megérteni, megélni, és a közönséggel megosztani a bácsi Gyurka és Barátai zenekar, és ezeket a kérdéseket járja körül a napokban megjelenő Néne Erzse című lemeze.A december 11-i lemezbemutató koncert vendégei lesz Dresch Mihály, a sepsiszentgyörgyi Fabatka Quartett, valamint jelen lesznek a zenekar zenész barátai - Németh László és Zsabokorszky Ferenc Budapestről - , akiket, közös gyűjtőutak, táborozások, zenélések, beszélgetések alkalmával ismertek meg. A koncert után táncház és örömzenélés hajnalig!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.