Jazz/World

Népi színek Debrecenben

2006.08.01. 00:00
Ajánlom
A XXII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny programkínálata idén új színfolttal gazdagodott: az ötnapos fesztivál folklór rendezvények gazdag választékával bővült.

Akár maga a kórusverseny, a folklórrendezvények jelentős része is ingyenes volt, bárki meghallgathatta őket, legyen akár résztvevő kórus tagja, turista vagy helyi érdeklődő. A népzenei program gerincét négy együttes alkotta. A dél-szibériai Huun-Huur-Tu, a bolgár Angelite Nőikar, a szardíniai Tenores di Bitti, valamint Sebestyén Márta és barátai, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás.

Július 27-én és 28-án este kilenctől a Kölcsey Konferenciaközpont díszudvarán felállított színpad adott helyet a fellépőknek. Nemcsak az előbb említett hivatásos együtteseknek, hanem azoknak a kórusoknak is, akik késztetést éreztek arra, hogy bemutassák hazájuk vokális népzenéjét. Egészen más volt ebben a sokkal kötetlenebb, felszabadultabb miliőben is meghallgatni a díszterem szigorú színpadáról már ismerős kórusokat. A szereplők a rendezvény ünnepélyes záróhangversenyén folklórdiplomában részesültek.

A csütörtök és péntek esti szabadtéri koncerteknek valódi fesztiválhangulatuk volt. Jól esett az egész napi ’45 utáni kórusmuzsika után egy pohár finom nedűvel a kézben ücsörögni a Konferenciaközpont kis színes kútjának hídján, a teret övező kocka alakú díszköveken, vagy a hangverseny előtt frissen berendezett nézőtér székein. Az esti rendezvényekre nemcsak a kórusverseny állandó közönsége volt kíváncsi: a járókelők, a magyar és külföldi turisták, valamint a Debreceni Nyári Egyetem hallgatói is megálltak egy-egy félórára.

Nagy sikere volt a Huun-Huur-Tu együttesnek. A négy férfi a 150.000 lelket számláló tuva népcsoport ősi zenélési módjait őrizte meg. Ezek közül talán a legérdekesebb az úgynevezett "xöömei", amely legegyszerűbben egy profondó torokhang-technikaként írható le – a keleti sztyeppék hátborzongató, messziről jövő, szokatlan zenéje. Szépek és különlegesek voltak saját maguk készítette hangszereik. A szabadtéri koncerten néhány feldolgozás erejéig közösen muzsikáltak a bolgár Angelite Nőikarral – ezeknek a műsorszámoknak azonban eléggé "dobjunk össze valamit erre a haknira" hangulatuk volt.

A nőikar sokkal jobban tetszett a július 29-i Folklór Gálán, ahol saját népzenei ihletésű feldolgozásokat adtak elő. A tömeges "népzenésített" hangképzéssel azonban ekkor sem tudtam megbarátkozni. Ami egy-egy szólóénekes esetében túlzás, azaz préselés, és kiabálás nélkül szép lehet, egy teljes nőikarnál csupán az ambitus beszűkülését hozza magával és azt a hatást, amit leginkább "veresegyházi asszonykórus"-effektként lehet jellemezni, if you know, what I mean.

A Tenores di Bitti énekegyüttest négy férfi alkotta, akik Szardínia szívéből érkeztek a fesztiválra. Műsorukon világi és vallásos szövegű énekek is szerepeltek. Énektechnikájukat, amely szintén torokhangokra és a felhangok kiaknázására épült, az Unesco a Világörökség részévé nyilvánította. A dallamokat háromszólamú, ritmikusan lüktető, tág felrakású akkord kísérte, illetve váltogatta. Segített a közönség fülének az eligazodásban, hogy előadásuk elején egyszer mind a négy szólamot bemutatták egyesével is. Hogy "külön világot alkossanak maguk", a négy férfi egy kis átmérőjű, csaknem zárt körben helyezkedett el a színpadon. Intonációs szempontból természetesen a kísérő szólamok közül a középsőnek volt a legnehezebb, ezt azonban nem hallottuk, inkább csak láttuk, amikor a füle mellett ernyőt formált a kezeivel, hogy jobban hallja a mellette lévőket.

A szombat délutáni gálaműsor zárásaként Sebestyén Márta, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás lépett színpadra. Az énekesnő olyan programot állított össze, amelyben magyar népdalok és európai rokonaik, azonos gyökerű, de hangulatukban, szövegükben, tempójukban vagy díszítéseikben mégis különböző dallamok integettek egymásnak barátságosan. A vállalkozás a művésznő bájos magyar-angol kommentárjaival, anekdotáival fűszerezve érdekfeszítő és élménydús volt mind hazaiak, mind pedig külföldiek számára. Egy ilyen hangverseny egyaránt felüdíti a szellemet és a lelket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.