Jazz/World

Népi színek Debrecenben

2006.08.01. 00:00
Ajánlom
A XXII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny programkínálata idén új színfolttal gazdagodott: az ötnapos fesztivál folklór rendezvények gazdag választékával bővült.

Akár maga a kórusverseny, a folklórrendezvények jelentős része is ingyenes volt, bárki meghallgathatta őket, legyen akár résztvevő kórus tagja, turista vagy helyi érdeklődő. A népzenei program gerincét négy együttes alkotta. A dél-szibériai Huun-Huur-Tu, a bolgár Angelite Nőikar, a szardíniai Tenores di Bitti, valamint Sebestyén Márta és barátai, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás.

Július 27-én és 28-án este kilenctől a Kölcsey Konferenciaközpont díszudvarán felállított színpad adott helyet a fellépőknek. Nemcsak az előbb említett hivatásos együtteseknek, hanem azoknak a kórusoknak is, akik késztetést éreztek arra, hogy bemutassák hazájuk vokális népzenéjét. Egészen más volt ebben a sokkal kötetlenebb, felszabadultabb miliőben is meghallgatni a díszterem szigorú színpadáról már ismerős kórusokat. A szereplők a rendezvény ünnepélyes záróhangversenyén folklórdiplomában részesültek.

A csütörtök és péntek esti szabadtéri koncerteknek valódi fesztiválhangulatuk volt. Jól esett az egész napi ’45 utáni kórusmuzsika után egy pohár finom nedűvel a kézben ücsörögni a Konferenciaközpont kis színes kútjának hídján, a teret övező kocka alakú díszköveken, vagy a hangverseny előtt frissen berendezett nézőtér székein. Az esti rendezvényekre nemcsak a kórusverseny állandó közönsége volt kíváncsi: a járókelők, a magyar és külföldi turisták, valamint a Debreceni Nyári Egyetem hallgatói is megálltak egy-egy félórára.

Nagy sikere volt a Huun-Huur-Tu együttesnek. A négy férfi a 150.000 lelket számláló tuva népcsoport ősi zenélési módjait őrizte meg. Ezek közül talán a legérdekesebb az úgynevezett "xöömei", amely legegyszerűbben egy profondó torokhang-technikaként írható le – a keleti sztyeppék hátborzongató, messziről jövő, szokatlan zenéje. Szépek és különlegesek voltak saját maguk készítette hangszereik. A szabadtéri koncerten néhány feldolgozás erejéig közösen muzsikáltak a bolgár Angelite Nőikarral – ezeknek a műsorszámoknak azonban eléggé "dobjunk össze valamit erre a haknira" hangulatuk volt.

A nőikar sokkal jobban tetszett a július 29-i Folklór Gálán, ahol saját népzenei ihletésű feldolgozásokat adtak elő. A tömeges "népzenésített" hangképzéssel azonban ekkor sem tudtam megbarátkozni. Ami egy-egy szólóénekes esetében túlzás, azaz préselés, és kiabálás nélkül szép lehet, egy teljes nőikarnál csupán az ambitus beszűkülését hozza magával és azt a hatást, amit leginkább "veresegyházi asszonykórus"-effektként lehet jellemezni, if you know, what I mean.

A Tenores di Bitti énekegyüttest négy férfi alkotta, akik Szardínia szívéből érkeztek a fesztiválra. Műsorukon világi és vallásos szövegű énekek is szerepeltek. Énektechnikájukat, amely szintén torokhangokra és a felhangok kiaknázására épült, az Unesco a Világörökség részévé nyilvánította. A dallamokat háromszólamú, ritmikusan lüktető, tág felrakású akkord kísérte, illetve váltogatta. Segített a közönség fülének az eligazodásban, hogy előadásuk elején egyszer mind a négy szólamot bemutatták egyesével is. Hogy "külön világot alkossanak maguk", a négy férfi egy kis átmérőjű, csaknem zárt körben helyezkedett el a színpadon. Intonációs szempontból természetesen a kísérő szólamok közül a középsőnek volt a legnehezebb, ezt azonban nem hallottuk, inkább csak láttuk, amikor a füle mellett ernyőt formált a kezeivel, hogy jobban hallja a mellette lévőket.

A szombat délutáni gálaműsor zárásaként Sebestyén Márta, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás lépett színpadra. Az énekesnő olyan programot állított össze, amelyben magyar népdalok és európai rokonaik, azonos gyökerű, de hangulatukban, szövegükben, tempójukban vagy díszítéseikben mégis különböző dallamok integettek egymásnak barátságosan. A vállalkozás a művésznő bájos magyar-angol kommentárjaival, anekdotáival fűszerezve érdekfeszítő és élménydús volt mind hazaiak, mind pedig külföldiek számára. Egy ilyen hangverseny egyaránt felüdíti a szellemet és a lelket.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!
Jazz/World ajánló

Világhírű vendégekkel és az Átlátszó Hanggal kezdi az évet a Modern Art Orchestra

A Modern Art Orchestra Art of Virus című kezdeményezésének egyes számú ágának műveit hallhatja a közönség január 16-án a BMC-ben Vajda Gergely és ifj. Kurtág György, a projekt két zeneszerzőjének közreműködésével.
Jazz/World ajánló

14. születésnapját ünnepli a Budapest Jazz Club

Három virtuóz szaxofonos felejthetetlennek ígérkező produkciójával ünnepli 14. születésnapját a Budapest Jazz Club 2022. január 8-án.