Jazz/World

Népzene, jazz és klezmer

2009.04.26. 00:00
Ajánlom
Magát zeneközelítőnek nevezi, mások őt avantgárd zenésznek. Hogy melyik kifejezés illik rá igazán, az az eredmény szempontjából mindegy: Ágoston Béla zenei kísérletezéseinek számos területe akad, így otthonosan mozog többek között a jazz, a magyar népzene, a rock, a klezmer világában. Az egyes műfajok nemcsak külön-külön, hanem egymásba olvasztva is meggyőzően szólnak az általa vezetett zenekaroktól.

Ágoston Béla (fotó: Szabó Bernadett)

A multiinstrumentalista zenész legújabb együttese, a Gabona az improvizatív és a népzene kölcsönhatásával kísérletezik, ahogy ő mondja, ez a nyers erő színtere, szemben jelenlegi másik együttesével, az Agostones formációval, amelyben a dudaszó kap hangsúlyt és talán egy kicsit finomabb hangvételű zenét nyújt. S bár most "csak" ebben a két zenekarban kamatoztatja sokrétű tudását, Ágoston Béla a Dél-alföldi Szaxofonegyüttes alapító tagjaként a zenekar alt- és tenorszaxofonosa, illetve basszusklarinétosa volt, az Ágoston Quartetben pedig jazz-zenészekkel igyekezett a zenei határok lebontására.

A négytagú Gabona (Ágoston Béla altszaxofon - altklarinét, Mazura János - tuba, Móser Ádám - harmonika, Geröly Tamás Sándor - dob) ezúttal hazai zenész barátokkal, Dely Róbert gitárossal és Benkő Róbert bőgőssel bővül ki és egy New York-i jazz-klezmersztárt lát vendégül. Frank London, aki többször járt már Magyarországon, a tengerentúlon készül majd a fellépésre, miután megkapta a magyar együttes tervezett előadásának anyagát, amely elsősorban népzenére épül. Természetesen tőle sem idegen a zenei határok átlépése, hiszen a jól ismert Klezmatics zenekarral, a Hasidic New Wave nevű klezmer-, jazz- és rockzenét ötvöző együttesével, vagy a Frank London's Klezmer Brass Allstars zenekarral igencsak sok stílus területére kalandozik.

Így aztán több világ, kultúra és műfaj találkozik majd a Művészetek Palotája színpadán: az erős népzenei alapokat adó magyar zenészek játékára az amerikai trombitás a nyugati világban született jazz és a zsidó zene egyvelegével válaszol - mivel Ágoston Béla kérésére Frank London haszid eredetű dalokat is beilleszt a műsorába - erősen improvizatív módon. A fellépést egy egész éjszakás stúdiófelvétel előzi meg, amely jó alkalom lesz arra, hogy a zenészek közös próbát tartsanak. A készülő lemez címe az egzotikusan hangzó Tikmonka lesz - aki még nem hallotta volna e szót: a csángók hívják így a tojást. A címadást a húsvét, a különböző kultúrák találkozásából született alkotás öröme és számos filozófiai gondolat inspirálta amellett, hogy a szó hangzása is tagadhatatlanul megtetszett a zeneközelítő fúvósnak.

A mostani koncert ötlete valójában már jóval korábban megszületett: Ágoston Béla egy másik zenekarával, a Magia Nostra című lemez készítésének idején. Zenészek jöttek-mentek azóta, a Magia Nostra, vagyis Ágoston Béla egyfajta hitvallása azonban megmaradt: "A zene egy olyan varázslatos dolog, amely minden ember lelkében benne van. A zene egy ősi adomány annak, aki hallhatja és felfoghatja. A figyelem kitágítása, a másik meghallgatása, az adott pillanatban megszülető muzsika élvezete a mi mágiánk. Erre vagyunk mi hivatottak."

(HÉTFŐ ESTI JAZZ A CADILLAC-KEL 2009. május 4. 19:30 Fesztivál Színház - Ágoston Béla, Frank London és barátaik; km.: Ágoston Béla (altszaxofon, altklarinét), Mazura János (tuba), Móser Ádám (harmonika), Dely Róbert (elektromos gitár), Glaser Péter (bőgő), Geröly Tamás Sándor (dob); vendég: Frank London (trombita)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.