Jazz/World

Népzene-vonattal a Magyar Népdal Napjára

2014.06.03. 15:46
Ajánlom
A Fölszállott a páva gálaműsora, a Csík Zenekar, valamint Pál István "Szalonna" és bandája koncertje is szerepel A magyar népdal napja programjai között, amelyet első alkalommal rendeznek meg szeptember 14-én Martonvásáron A magyar dal napja keretében.

Különleges környezetben, a Déli pályaudvar egyik félreeső vágányán álló modern vonaton, a MÁV egyik új Flirt szerelvényén került sor június 3-án A magyar népdal napjának sajtóbemutatójára. A járókelők kíváncsian figyelték a különös társaságot: a kamerák kereszttüzében népzenészek, hip-hop zenészek és klasszikus muzsikusok jókedvűen paroláztak, köztük a moderátorként felkért Novák Péter a tőle megszokott fordulatszámon pörögve alapozta a hangulatot.

A szeptember 14-én első alkalommal megrendezésre kerülő eseményhez kapcsolódó sajtórendezvény annak ad hoc jellege ellenére nagyon is apropószerű: A magyar népdal napja ugyanis önálló helyszínt kap Martonvásáron, ahová a MÁV legújabb szerelvényei fogják szállítani a közönséget az utastérben alkalmi népzenei koncertekkel színesítve az utazást- ismertette a részleteket Kunos Tamás, a Csík Zenekar brácsása, a rendezvény ötletgazdája. Mint mondta, a cél az, hogy "az agglomeráció színes programokkal szólítsa meg a nagyváros lakóit." A MÁV-START szeptemberben két pár Flirt-motorvonatot biztosít menetrendszerinti járataiból a Martonvásár-Budapest Déli pályaudvar és a Martonvásár-Székesfehérvár viszonylaton.

A szeptemberi eseményen a népdal mellett a cross-over műfajok is helyet kapnak majd, amit a sajtóbemutatón a zenéjét "társadalom-funk" szóval jellemző, népies jegyeket is felvonultató Punnany Massif képviselt. A vonaton muzsikáló Pál István "Szalonna" és bandája mellett a Fölszállott a páva egyik győztes szólistája, Kacsó Hanga Borbála is dalra fakadt, reprezentálva a fiatalok körében is népszerű néphagyomány és az arra alapozott rendezvények létjogosultságát. Novák Péter ezt a következőképpen foglalta össze: "Kultúra nélkül lehet élni, csak semmi értelme". Az említetteken kívül A magyar népdal napjának fellépője lesz még a Csík zenekar, a Buda Folk Band, a Romengro Együttes és Dresch Mihály is, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia népzene-szakos hallgatói, akik a koncertek között utcazenével teszik még hangulatosabbá a várost. A sajtórendezvényen ott volt Horgas Eszter is, aki A magyar népdal napjának helyet adó rendezvényközpont szeptember 12-i átadásán fog közreműködni Carmen-produkciójával. 

Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy a magyar dal fővárosa idén Hévíz lesz. A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg, azóta pedig szeptemberben tartják.          

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.